Risalet Ne Demek? - Genel | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

Risalet Ne Demek?

27.06.2025

Risalet, İslam'da önemli bir kavramdır ve rasullük ve peygamberlik ile yakından ilişkilidir. Bu terim, Allah'ın mesajını insanlara iletme görevini ifade eder ve bir kişi ya da tarafın mesajını diğerine iletme anlamında elçilik olarak yorumlanabilir. Peygamberler, ilahi mesajları insanlara ulaştırmakla görevlendirilmiş elçiler olarak bu risalet vazifesini yerine getirmişlerdir.

Risalet Örnek

1. İslam'ın ortaya çıkış yeri olarak Arabistan'ın tercih edilmesindeki başka bir bilgelik de, Hazreti Muhammed'in (s.a.v.) elçilik ve peygamberliği konusunda hiç kimsenin yüreğinde kuşku uyanmamasını sağlama amacıdır.


2. Yani Peygamber Efendimiz -Allah'ın selamı ve rahmeti üzerine olsun-, kendi nurunun yaratılışı ve peygamberlik görevinin verilmesi açısından Hz. Âdem -selam üzerine olsun-'dan daha öncedir. Ancak fiziksel beden alarak dünyamızda görünmesi bakımından, peygamberlik takviminin son sayfasını temsil etmektedir. Çünkü peygamberlik süreci, varlığın başlangıcı olan "Muhammed'in Nuru" ile başlamış ve son sayfası da "Muhammed'in Fiziksel Varlığı" ile sona ermiştir.

3. Eğer Rasûlullâh -sallâllâhu aleyhi ve sellem- insanlığa peygamberlik görevine, okuma yazma bilmeyen biri olarak değil de, komşu devletlerin ve medeniyetlerin tarihi ile kültürü hakkında bilgi sahibi biri olarak ve önceki ilahi kitapların içeriğine hakim olarak çıkmış olsaydı, insanların getirdiği şeyleri ilahi bir vahiy olarak kabul etmeleri bu kadar kolay olmazdı.

 

Ahlak İle Terbiye İlişkisi

İtikat Nedir?

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • Eşarilik Nedir?
    Eş'ârîlik, ya da Eş'ârîyye, islamın içinde önemli bir teoloji ekolü olarak ortaya çıkmış ve sunni düşünce geleneğinde önemli bir yer edinmiştir. İikadi mezheplerden biri olan Eş'ârilik, İslam düşünce tarihinde akaid ve kelam alanlarında derin izler bırakmıştır.
  • Ahlak Nedir?
    Ahlak kavramı, Arapça kökenli olup "hulk" sözcüğünden gelmektedir ve "huy" anlamına gelir. Arapça dilinde ahlak-ı hamide ve ahlak-ı hasene iyi ahlak anlamında kullanılırken, ahlak-ı zemime ve ahlak-ı seyyie ise kötü ahlak olarak tanımlanmaktadır
  • İmamiyye Nedir?
    İmamiyye, Şiilik meşrebi içinde önemli bir yere sahip olan, tarikat ve mezheplerin ortak bazı inanç prensiplerini barındıran bir ekoldür. İslam düşünce tarihinde itikatlarını tanımalama için belirli temel prensipler kullanılan fıkıh anlayışına sahiptir. İmamiyye ekolünün temel dayanak noktalarından biri, hiç şüphesiz Hz. Ali ve Hz. Hüseyin'in İslam toplumundaki konumları ve imamet hakkına dair görüşleridir.
  • Maturidilik Nedir?
    Maturidilik, İslam dünyasında önemli bir yere sahip olan itikadi bir mezheptir. Bu mezhep, Ebu Mansur el-Maturidi tarafından kurulmuş olup, matüridi'nin kurduğu hanefi mezhebi'nin kurucusu olarak kabul edilir. Maturidilik, 10. yüzyılda Orta Asya'da ortaya çıkmış ve zamanla İslam dünyasının büyük bir kısmında yaygınlaşmıştır. İmam-ı A'zam düşüncesi takip eden Maturidilik, iman konularında Ebu Hanife'nin metodolojisini benimsemiş ve geliştirmiştir. Bu mezhep, dini meseleleri anlamada ve açıklamada naklin yanında akla önemli yer veren islam dini itikad mezhebidir. Maturidilik, inanç esaslarını belirlerken vahiy ve aklın birlikte kullanılması gerektiğini savunur. Maturidilik, özellikle Türk dünyasında geniş kabul görmüş ve Osmanlı İmparatorluğu döneminde resmi mezhep olarak benimsenmiştir.
  • Peygamberimize Karşı Vazifelerimiz Nelerdir?
    İslam inancında, Allah’a olan bağlılık kadar O’nun elçisi olan Peygamberimiz Hz. Muhammed’e (s.a.v.) duyulan sevgi ve itaat de büyük önem taşır. Kur’an-ı Kerim’de bu konu şu şekilde açıkça belirtilir: