Ramazan Ayı Hakkında - Kardeş Eli Derneği

Diyanet İstişare Kurulu Ramazan Hakkında

Ramazan ayının dinimizde önemi büyüktür ve diğer aylara göre daha seçkin bir yeri vardır. Kuran- Kerim bu ayda indirilmiştir.

Bin aydan daha hayırlı olan Kadir gecesi Ramazan ayı içerisinde kutlanır. Oruç da bu ayda tutulur. Bu nedenle Müslümanlar tarafından kutsal bir aydır.

Ramazan ayında tutulan orucun en önemli hikmeti nimetlerin kıymetini anlamak ve şükretmektir. İnsanların geçim şartları ve yaşadıkları coğrafya farklı olabilir. Oruç tutan insanlar mazlum coğrafya üzerinde bulunan savaşlar, iklim koşulları ya da salgın hastalıklar nedeni ile yaşam mücadelesi veren kişilerin ne zorluklar ile karşılaştıklarının farkına varırlar.

İftar, Ramazan ayında Allah rızası için tutulan oruçların, güneşin ufuktan kaybolduğu zamanlarda ezanın okunması ile açılmasıdır. Diyanet yüksek istişare kurulunun yaptığı açıklama ile seyahat edenler ise bulundukları yere göre iftar yapmalıdırlar. Seyahate çıkan kişiler dilerse oruçlarını kazaya da bırakabilirler.

Sahur ise, Müslümanların oruç tutmadan önce imsak vaktine kadar yedikleri ve içtikleri sünnet olan vakittir. Sahur oruç tutacak olan kişilere dayanma gücü vereceğinden sahura kalkmak önemlidir.

Ramazan ayının ve takip eden Ramazan Bayramının Müslümanlar ve tüm insanlık için daha güzel bir hayatın ve dünyanın inşasına vesile olmasını Cenâb-ı Allah’tan niyaz ediyoruz.

Fitre, Ramazan Bayramı’na kavuşan, kendi ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra belli bir mala sahip olan kişilerin yerine getirmekle yükümlü oldukları mali bir ibadettir. Yine hastalık sebebi ile oruç tutamayan Müslümanların tutamadıkları gün kadar Diyanet işleri başkanı tarafından açıklanan bedel üzerinden fakirlere yardım etmeleri gerekir.

Ramazan ayı birlik, beraberlik, bereket ve paylaşım ayıdır. Ramazan ayında içecek temiz su dahi bulamayan, sofrasında sıcak bir çorbası bulunmayan, açlıkla mücadele eden Müslüman kardeşlerimize bu kutsal ayda yardımcı olmak için fitrelerinizi Kardeşeli derneği aracılığı ile bağışlayabilirsiniz. Böylece Müslüman kardeşlerimizin sofrasında sizin de bir tuzunuz bulunsun sıcak bir yemek bu mazlum kardeşlerimizin de boğazından geçsin.

Suriye gibi uzun zamandır savaşların olduğu yerlerde insanlar günlük hayatta bile birçok zorluk yaşamaktadırlar. Bayramlarını bayram gibi kutlayamıyorlar.

Ramazan bereketini eskisi gibi yaşayamıyorlar. İftar ve sahurda yiyecek ekmek bulmakta bile zorluk yaşıyorlar. Gerekli olacak giyim, gıda, barınma ve temel ihtiyaçlarını karşılayamıyorlar.

Ramazan ayında, Suriye, Somali, Gazze gibi daha birçok ülkede yaşayan Müslüman kardeşlerimize ramazan ayında Kardeşeli olarak sizin adınıza yardımlar götürmekteyiz. Diyanetin belirlediği 27 liralık bağışlarınız ile bir ailenin sofrasında siz de yer alabilirsiniz. Verilecek iftar yemekleri ile Yoksul Müslüman kardeşlerimizin Ramazan’ı Ramazan gibi yaşamalarını sağlayabilirsiniz.

İnsanların yüzlerinde bir an bile olsa gülümseme görmek, çocukların gözlerinde oluşan ışıltıyı görmek dünyanın hiçbir mutluluğuna bedel değildir. Yine geçim sıkıntısı yaşayan insanların geçimlerine ufak dokunuşlar onları rahatlatacaktır. Bu insanların dualarını almak, onların yalnız olmadıklarını onlara hissettirmek isteyenler için Ramazan ayı en bereketli ay olmaktadır.