Deve Kurbanı Bağışı - Kardeş Eli Derneği

Deve Kurbanı

deve kurbanı bağışı

131.398 Kurban Bağışçısından Biri Olun! Bağışlarınızı Kardeşeli Derneği ile Güvenle Yapın

İnsanlar asırlardır develerin etinden, sütünden, yününden ve derisinden faydalanmakta, dayanıklı ve güçlü yapıları nedeniyle ulaşım ve taşımacılıkta onlardan yararlanmaktadır.

Arapça’da “sefînetü’s-sahrâ” yani “çöl gemisi” adıyla da anılan develer, susuzluğa ve sıcağa karşı uzun müddet dayanabilmeleriyle adeta insanlar için yardımcı olarak yaratılmış hayvanlardır.

Develerin dinimzde önemli bir yeri mevcuttur. Peygamber (sav)’in hayatının büyük bölümü deve sırtında geçmiştir.

Çocukken, gençliğinde, amcalarının yanındayken ve ticaret kervanlarını yönettiği zamanlarda develerden yararlandığı, hicret ve hac esnasında develerle yolculuk ettiği bilinmektedir.

DEVE ETİNİN ÖZELLİKLERİ

Deve eti sağlığımıza en yararlı et türlerinde biridir. İçerdiği düşük yağ ve yüksek besin değeri sayesinde koyun, keçi ve dana gibi diğer hayvanların etlerine alternatif olarak tüketilebilmektedir.

Deve etinin ayrıca, demir yönünden de zengin olması anemi riskini ortadan kaldırırken, kanser riskini de önlediği tespit edilmiştir.

Dünyanın çeşitli bölgelerinde yoksulluk nedeniyle sağlıklı beslenemeyen kardeşlerimiz için yapacağınız deve kurbanı bağışları, onların da besleyici öğünlerle karınlarını doyurmalarını sağlayacaktır.

DEVELER NASIL KURBAN EDİLMELİ?

Develer kurban edilirken, etlerinin helal olması için boğazları diğer kurbanlıklar gibi kesilmemelidir.

Bunun yerine devenin boynuyla göğsü arasını bıçak darbesiyle büyük bir kesik atılır. Bu işlem “nehretmek” denir. Develer kurban edilirken çökmüş ve bağlanmış halde değil ayakta olmaları gerekir.

deve kurban bağışı

KESMEK YERİNE NEHREDİLMELİ

Devenin helal olması için kesmek yerine nehredilmelidir. Nehr; hayvan kesilmesi için söylenen şartlarla beraber, demirden yapılmış keskin bıçak veya başka bir şeyle, devenin boynu ile göğsü arasındaki çukur yere saplanmasıyla gerçekleşir.

Deve nehredilirken ayakta olması müstehaptır.

KURBAN EDİLECEK DEVE NASIL OLMALI?

Kurban edilecek deve 5 yaşını doldurmadan kesilmemelidir. Kurbanlığın kilolu, gösterişli ve semiz olması gerekir.

Küçükbaş hayvanlardan olan koyun ve keçi bir kişi adına kurban edilebilirken, bir deveyi bir kişi veya ortaklaşa yedi kişi kurban edebilir. Burada dikkat edilmesi gereken, ortakların hepsinin Allah rızası için kurban kesme niyetinde olmalarıdır.

İçlerinden bir kişi bile bu niyette değilse kurban sevabı noksan olur.

Kurban bağışlarınız İslami usullere ve hijyen kurallarına uygun olarak veteriner kontrolünde kesilir.

Kurbanınız kesildikten sonra  telefonunuza kurbanınız kesilmiştir teşekkür ederiz mesajı gelir.

Kurbanlıklarınızın her aşaması, bağışçılarımızla resim ve videolar aracılığı ile paylaşılır.

Eşit şekilde pay edilen kurban bağışları ihtiyaç sahiplerine ulaştırılarak bağışınız gerçekleştirilmiş olur.