Ahlak Nedir? - Genel | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

Ahlak Nedir?

01.07.2025

Ahlak kavramı, Arapça kökenli olup "hulk" sözcüğünden gelmektedir ve "huy" anlamına gelir. Arapça dilinde ahlak-ı hamide ve ahlak-ı hasene iyi ahlak anlamında kullanılırken, ahlak-ı zemime ve ahlak-ı seyyie ise kötü ahlak olarak tanımlanmaktadır. Ahlakın tanımı, insanların belirli bir toplum içinde birlikte yaşarken uydukları davranış kalıplarını ve değer yargılarını ifade eder. Evrensel anlayışa değil de toplum tarafından oluşturulan ve davranışlara yön veren kurallar bütününe yapılan vurgu, ahlakın toplumsal yönünü ön plana çıkarır. Ahlak, toplumun değerler sistemi içinde şekillenir ve nesilden nesile aktarılarak devam eder. Bu bağlamda, her toplumun kendine özgü ahlaki normları olabilir ve bunlar zaman içinde değişime uğrayabilir. Tanımlayıcı ahlakın tersine, normatif ahlak anlayışı sadece var olan durumu değil, olması gerekeni de belirtir. Topluluk ögelerden bağımsız, gelenek biçiminde rasyonel kişilerce onaylanacak olan kurallar, evrensel bir ahlak anlayışına işaret eder. Ahlak, kişisel çıkarların ötesinde, toplumsal düzeni ve insan ilişkilerini düzenleyen doğru davranış kurallarıdır.

Ahlak Kuralları Nelerdir?

Doğru ve iyiye yönelik hareketleri gerektiren prensiplerdir. Belirli davranışlara yüksek değerler atanarak bunların gerçekleştirilmesi özendirilir. Ahlak prensipleri, kişilerin eylemlerini düzenlemeyi hedefleyen ve bu süreçte hangi davranışların iyi veya kötü, doğru veya yanlış olduğunu belirleyen tüm kurallardır. Kaynağı bireyin içinden gelir. Yani dışarıdan bir baskı olmaksızın kendiliğinden uygulamaya konur. Ancak, ahlakın nasıl kazanıldığı ayrı bir tartışma meselesidir.

Ahlaki değerlerin doğuştan geldiği, bireyin özünden kaynaklandığı iddia edilmektedir. Bu sebeple kişinin içsel diyalogları ve kendi kendine yaptığı yönlendirmeler sonucunda şekillenir. Bu bağlamda vicdan, ahlaki yapının merkezi ve yön verici bir unsur olarak kabul edilmektedir.

Ahlakın yaşamın ilerleyen dönemlerinde edinildiği, bireylere aile, okul, çevre ve din gibi toplumsal kurumlar aracılığıyla aktarıldığı kabul edilmektedir. "Tabula Rasa" (Boş Levha) felsefi kavramı savunulmaktadır. Bu görüşe göre, insan zihni boş bir levha (tuval) gibidir. Doğduğunda insan zihni boş durumdadır ve sosyal etkileşimler yoluyla sonradan doldurulur. Bu nedenle, Nesnel Ahlak, bireyin başkalarına nasıl davranması gerektiğini belirler.

Eşarilik Nedir?

İslam Ahlakının Konusu

Ahlak İle Terbiye İlişkisi

 

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • Eşarilik Nedir?
    Eş'ârîlik, ya da Eş'ârîyye, islamın içinde önemli bir teoloji ekolü olarak ortaya çıkmış ve sunni düşünce geleneğinde önemli bir yer edinmiştir. İikadi mezheplerden biri olan Eş'ârilik, İslam düşünce tarihinde akaid ve kelam alanlarında derin izler bırakmıştır.
  • Ahlak Nedir?
    Ahlak kavramı, Arapça kökenli olup "hulk" sözcüğünden gelmektedir ve "huy" anlamına gelir. Arapça dilinde ahlak-ı hamide ve ahlak-ı hasene iyi ahlak anlamında kullanılırken, ahlak-ı zemime ve ahlak-ı seyyie ise kötü ahlak olarak tanımlanmaktadır
  • İmamiyye Nedir?
    İmamiyye, Şiilik meşrebi içinde önemli bir yere sahip olan, tarikat ve mezheplerin ortak bazı inanç prensiplerini barındıran bir ekoldür. İslam düşünce tarihinde itikatlarını tanımalama için belirli temel prensipler kullanılan fıkıh anlayışına sahiptir. İmamiyye ekolünün temel dayanak noktalarından biri, hiç şüphesiz Hz. Ali ve Hz. Hüseyin'in İslam toplumundaki konumları ve imamet hakkına dair görüşleridir.
  • Maturidilik Nedir?
    Maturidilik, İslam dünyasında önemli bir yere sahip olan itikadi bir mezheptir. Bu mezhep, Ebu Mansur el-Maturidi tarafından kurulmuş olup, matüridi'nin kurduğu hanefi mezhebi'nin kurucusu olarak kabul edilir. Maturidilik, 10. yüzyılda Orta Asya'da ortaya çıkmış ve zamanla İslam dünyasının büyük bir kısmında yaygınlaşmıştır. İmam-ı A'zam düşüncesi takip eden Maturidilik, iman konularında Ebu Hanife'nin metodolojisini benimsemiş ve geliştirmiştir. Bu mezhep, dini meseleleri anlamada ve açıklamada naklin yanında akla önemli yer veren islam dini itikad mezhebidir. Maturidilik, inanç esaslarını belirlerken vahiy ve aklın birlikte kullanılması gerektiğini savunur. Maturidilik, özellikle Türk dünyasında geniş kabul görmüş ve Osmanlı İmparatorluğu döneminde resmi mezhep olarak benimsenmiştir.
  • Peygamberimize Karşı Vazifelerimiz Nelerdir?
    İslam inancında, Allah’a olan bağlılık kadar O’nun elçisi olan Peygamberimiz Hz. Muhammed’e (s.a.v.) duyulan sevgi ve itaat de büyük önem taşır. Kur’an-ı Kerim’de bu konu şu şekilde açıkça belirtilir: