Ramazanda yapılacak ibâdetler, okunacak duâlar, zikirler - Ramazan | Kardeş Eli Derneği

Ramazanda yapılacak ibâdetler, okunacak duâlar, zikirler

18.04.2024

Müslüman toplumlar için önemli bir zaman olan üç ayların başlangıcıyla birlikte Ramazan ayı gelmektedir. Bu mübarek ay, ibadetlerin arttığı, günahlardan temizlenme fırsatının bulunduğu bir zaman dilimidir. Ramazan ayı boyunca yapılacak dualar, zikirler ve ibadetlerin önemi oldukça büyüktür.

Ramazan ayı boyunca çekilecek tesbihler zikirler ve yapılan zikirler, manevi anlamda önemli bir rol oynamaktadır. Bu zikirler, Müslümanların Allah'a olan bağlılıklarını sağlamlaştırırken, günahlarından arınmalarına da yardımcı olmaktadır.
Ramazan ayında okunacak dualar da ayrı bir önem taşımaktadır. Müslümanlar, bu ayda dualarını arttırarak Allah'a olan yakınlıklarını pekiştirmekte ve manevi anlamda güçlenmektedirler.

Bu sebeplerle, Ramazan ayının gelmesiyle birlikte Müslümanlar daha çok ibadet etmeye, dua etmeye ve zikir çekmeye başlamaktadırlar. Müslümanlar için bu ay, manevi anlamda kendilerini yeniden bulma ve Allah'a yaklaşma fırsatı sunmaktadır.

Ramazanda Çekilecek Tesbihler Zikirler

Ramazan ayı zikirleri ve ramazan tesbihleri hakkında bu sorulara birlikte cevap bulalım.

• Ramazan ayının ilk 10 günü boyunca: Ya Erhamerrahimin tesbih çekilir.

• Ramazan ayının 11 ile 20 günleri arasında Ya Gaffarez Zünüb tesbih çekilir.

• Ramazan ayının yirmi birinci ile otuzuncu günleri arasında, "Ey iyileri koruyan" anlamına gelen Atikarrikab tesbihi çekilir.

• Pazartesi günleri, bin kez, "La havle vela kuvvete illa billahil aliyyil aziym" ifadesiyle tesbih çekilir.

• Salı günleri, Cezallahü anna Muhammeden sallallahü teala aleyhi ve sellem'e yüz kez salavat okunur, ki bu eylem salavat ehli tarafından gerçekleştirilir.

• Çarşamba günleri bin kere Estağfirullahel Aziyme ve etübü leyh istiğfarı yapılır.

• Perşembe günleri, bin defa "Sübhanallahi vebihamdihi, Sübhanellahil Aziym" tesbihi çekilir.

• Cuma günleri Allah'ın zikri bin kez tekrarlanır.

• Cumartesi günleri, bin kez "La İlahe İllallah" kelimesi tekrarlanır.

• Pazar günleri, bin kez "Ya Hayy, Ya Kayyüm" tesbihi çekilir.

• Her bir gün, her gün yüz kez "La İlahe İllallah" tesbihini çekilir.

• Her gün, yüz kere Estagfirullahel el azim (Ey yüce Allah'ım, bizden af diliyoruz) zikri yapılır.

• Her gün, günde on bir kez Allahumme ınneke affuvvun, tuhibbul afve, fa'fu anna (Ey Allah, bağışlayansın, bağışlamayı seversin, bizi de affeyle) duaları okunur.

• Her gün, insanlar tarafından dünya üzerindeki herkesin kalbinin iman ve İslam'a açılması için Allah'a dua edilir ve bu dua günde on bir kez tekrar edilir.

Ramazan Ayı Zikirleri En Çok Hangi Zikirler Çekilmeli?

Ramazan ayı ibadet ve zikirlerle dolu önemli bir dönemdir. Bu kutsal ayda en çok çekilmesi gereken zikirler arasında, "La İlahe İllallah"en faziletli sözler bulunmaktadır.

Ramazan Tesbihleri ile Neler Çekilir?

• Ramazan ayının bereketi ve manevi atmosferi, Müslümanlar için özel bir dönemi simgeler. Bu dönemde, tesbih çekmek de maneviyata ve ibadet pratiğine katkıda bulunabilecek önemli bir uygulamadır. Ramazan Tesbihleri ile Neler Çekilir? sorusunun cevabı, birçok kişinin dudaklarından düşmeyen Süphanallah, Elhamdülillah ve Allahu Ekber gibi birçok farklı kelimenin tekrarıdır. 33 kez Süphanallah, 33 kez Elhamdülillah ve 33 kez Allahu Ekber tekrarıyla yapılan tesbih çekmek, maneviyata iyi gelecek bir ritüel olarak kabul edilir. Bu nedenle birçok kişi Ramazan ayında tesbih çekmeyi tercih etmektedir.
  • Orucun Farzları Nelerdir?
    Oruç, İslam dininin beş şartından biri olup, Müslüman bireylerin her yıl Ramazan ayında tuttuğu önemli bir ibadettir. Oruç, maddi ve manevi faydaları bulunan, Allah'a yakınlaştıran en güzel ibadetlerden biri olarak kabul edilir.
  • Havaic-i Asliye(Asli İhtiyaçlar) Nedir?
    İslam dininin sosyal adalet ve ekonomik dengeyi gözetme prensiplerinden biri olarak önem taşıyan "havaic-i asliye," temel ihtiyaçları ifade eden bir kavramdır.
  • Fıtır Sadakası Nedir ve Ne Zaman Verilir?
    Ramazan ayının sonuna yetişen ve asli ihtiyaçlarından başka en az nisab miktarı mala sahip olan her Müslüman'ın vermesi gereken sadaka-i fıtır, yani fıtır sadakası, İslam dininde önemli bir yer tutmaktadır.
  • Afrika'ya Yardım: Kalbinizden Gelen Destek
    Afrika'ya yardım faaliyetleri, dünyanın en fazla yapıldığı kıtalar arasında yer almaktadır. Afrika yardım dernekleri arasında bulunan Kardeş Eli Derneği, bölgedeki insanların yaşadığı zorlukları hafifletmek ve fark yaratmak için büyük çaba harcamaktadır.
  • Askıda Yemek Nedir?
    Ülkemizin sıcak insan ilişkilerine ve toplumsal değerlere önem veren kültürümüzde askıda yemek geleneği, toplum olarak dayanışma ve yardımlaşmanın en güzel örneklerinden biridir. Günümüzde ne kadar önemli olduğu her geçen gün daha iyi anlamaktayız.