Adak Kurbanı Nedir? - Kurban Bağışı | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

Adak Kurbanı Nedir?

06.04.2021

Bir kişi İslâmî açıdan yükümlü olmamasına rağmen Allâhü Te’âlâ’nın rızâsını kazanmak için bir ibâdeti yapmaya söz vererek adak adayabilir. Kurban da bunlardan biridir. Örneğin ‘hasta babam iyileşirse bir koyun keseceğim’ demek adak olur.

Adak kurbanının sahip olması gereken özelliklerden başlıcaları şunlardır:

 

  • Davar, sığır, deve, küçükbaş ve büyükbaş hayvanlardan adak olur. Bu hayvanların dışındaki bir hayvandan kurban olmaz.
  • Kurban edilecek hayvanın belli bir yaşı tamamlamış olması gerekir. Deve 5 yaşını, manda ve sığır 2 yaşını, keçi ve koyun 1 yaşını doldurduysa kurbanlık olabilir.
  • Kurbanın âzâları tam olmalı, besili ve sağlıklı olmalıdır. Kör, sakat, hasta, boynuzu kırık, zayıf, dişlerinin hepsi veya bir kısmı olmayan, memesi, kuyruğu veya kulağı kesik hayvanlar tercih edilmez. Fakat hayvanın boynuzu doğuştan yoksa veya doğuştan topal ise bunlar kurbanlık olmasına mânî değildir.
  • Derneğimiz adak kurbanlarının sahîh, kabûl ve makbûl olması için tüm kriterleri karşılamasına özen göstermekte; kesim ve dağıtım işlemlerini fıkhî kurallara göre gerçekleştirmektedir.

 

Adak Kurbanının Hükmü

 

Adak kurbanı da tıpkı vâcip veya nâfile kurban gibi bir ibâdettir. Bir kimse, 'şu işim olursa kurban kesmek nezrim olsun.' diye adakta bulunursa bunu yerine getirmesi lâzımdır. Çünkü adağı yerine getirmek vâciptir. Hacc sûresinin 29. âyet-i kerîmesinde, adakları yerine getirmek gerektiği bildirilmiştir. Dürürü'l-Hükkâm adlı kitapta da Peygamber efendimizin bu konudaki hadîs-i şerîfi nakledilmekte, adağı yerine getirmenin şart olduğu belirtilmektedir.

 

Adak adayan kişi bu hayvanın etinden yiyemez; zekat alması câiz olmayan kişilere de yediremez. Evlatlarına, anne-babasına, eşine veremez. İşte adak kurbanı konusunda dikkat edilmesi gereken buna benzer hükümler vardır.

Derneğimiz adak kurbanı kesim ve dağıtım işlemlerini tüm bu fıkıh hükümlerine uygun olarak titizlikle gerçekleştirmektedir. Adak kurbanınızı kestirmek için vekâlet vererek bu hizmetimizden yararlanmanız ve ibâdetinizi huzurla, dînî gereklerine göre, doğru bir biçimde yerine getirmeniz mümkündür. Derneğimize adak için büyükbaş veya küçükbaş kurban bağışında bulunulabilir.

 

 

Adak Kurbanından Kimler Yiyemez?

 

  • Adağı adayan kişi
  • Bu kişinin annesi ve babası
  • Dedeleri, babaannesi ve anneannesi
  • Torunları
  • Çocukları
  • Eşi
  • Dînen zengin sayılan (zekat alması câiz olmayan) kişiler [96 gram altını, ya da bu değerde ticaret eşyası veya parası olan kişi dînen zengin sayılır.]
  • Eğer adadığı kurbanın etinden kendisi veya yukarıda sayılan kişilerden biri yerse yenilen etin bedelini fakirlere tasadduk etmelidir. (Sadaka olarak vermelidir.)

 

Adak Kurbanı İçin Vekâlet

 

Adak kurbanınızın kesimini güvenilir bir yerde yaptırmak için derneğimizle irtibata geçmeniz yeterlidir. Yazılı veya sözlü olarak vekâlet vermeniz mümkündür. İnternet ya da telefon üzerinden de vekâlet sahîh (geçerli) olur. Bu iyiliği yerine getirmeye niyetlenen kişilere dînimizin sağladığı kolaylıklar çoktur.

 

Derneğimiz vasıtasıyla kestireceğiniz adak kurbanları ihtiyaç sahibi olanlara ulaşacaktır. Hem muhtaç kişilerin karnı doyacak, çocuklar ve evine et girmeyen yoksullar bu sevinci yaşayacaktır. Hem de ibâdetinizi düzgün bir biçimde, zamanında ve vâciplerine, sünnetlerine, müstehablarına, kısaca tüm dînî hükümlere uygun olarak yerine getirmek size huzur verecektir.

 

Kesim işlemleri veteriner hekim kontrolünde gerçekleştirilmekte, İslâmî kesim koşullarına uyulmaktadır. Sertifikalı kasapların görev yaptığı bu işlem kesimhânelerde, hijyen kurallarına riâyet edilerek gerçekleştirilir.

 

Kesim işlemi tamamlandıktan sonra adak kurbanı vekâleti veren kişiye bilgilendirme yapılır. Ardından yetimhanelere , aş evlerine ve diğer ihtiyaç duyulan yerlere gönderim sağlanır.

 

 

Derneğimiz yurt içindeki ve yurt dışındaki ihtiyaç sahiplerine ulaşarak adak kurbanlarını en iyi şekilde değerlendirmekte; tek bir parçasının bile ziyân olmasına izin vermemektedir. Kul hakkının ehemmiyeti konusunda hassas olan derneğimiz, adak kurbanlarını sadece ihtiyacı olan kişilere götürmektedir.

 

Ülkemizin dört bir yanındaki ihtiyaç sahiplerine ulaşan derneğimiz, 81 ilde de faaliyet göstermektedir. En kalabalık ilçelerden en kırsal kesimlere varana kadar her yerdeki ihtiyaç sahiplerine ulaşma amacıyla hareket eden derneğimiz ülkemizin her yerine kurban dağıtımı yapmaktadır.

 

Yurt dışındaki ihtiyaç sahiplerini de asla unutmayan derneğimiz; Gazze, Arakan, Afrika, Yemen gibi pek çok ülkeye de yardım götürmektedir. Mülteci kamplarında zor şartlar altında yaşayan kardeşlerimize gerekli desteği sağlayarak mutluluklarına ortak olmaktadır.

 

Adak kurbanı için derneğimize vekâlet vermek isteyenler bu bilgilerin dışında merak ettiği her konuyu iletişim kanallarımız üzerinden sorabilir.

 

Dağıtım işlemlerini büyük bir titizlikle yerine getiren derneğimiz kesilen tüm kurbanları ihtiyaç sahiplerine iletmektedir. Böylece kurbanlarınız yerine ulaşmış olmaktadır

Derneğimiz kurban kesimine yönelik anlık SMS bildirimi, video ve fotoğraf gönderimi sağlayarak kişileri kurbanlarıyla ilgili detaylı şekilde bilgilendirmektedir.

Derneğimize nafile kurban bağışında bulunmak isteyenler web sitemizde yer alan hesap bilgilerini kullanabileceği gibi öncesinde derneğimizle irtibata geçerek daha kapsamlı bilgi talebinde bulunabilir.

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • Eşarilik Nedir?
    Eş'ârîlik, ya da Eş'ârîyye, islamın içinde önemli bir teoloji ekolü olarak ortaya çıkmış ve sunni düşünce geleneğinde önemli bir yer edinmiştir. İikadi mezheplerden biri olan Eş'ârilik, İslam düşünce tarihinde akaid ve kelam alanlarında derin izler bırakmıştır.
  • Ahlak Nedir?
    Ahlak kavramı, Arapça kökenli olup "hulk" sözcüğünden gelmektedir ve "huy" anlamına gelir. Arapça dilinde ahlak-ı hamide ve ahlak-ı hasene iyi ahlak anlamında kullanılırken, ahlak-ı zemime ve ahlak-ı seyyie ise kötü ahlak olarak tanımlanmaktadır
  • İmamiyye Nedir?
    İmamiyye, Şiilik meşrebi içinde önemli bir yere sahip olan, tarikat ve mezheplerin ortak bazı inanç prensiplerini barındıran bir ekoldür. İslam düşünce tarihinde itikatlarını tanımalama için belirli temel prensipler kullanılan fıkıh anlayışına sahiptir. İmamiyye ekolünün temel dayanak noktalarından biri, hiç şüphesiz Hz. Ali ve Hz. Hüseyin'in İslam toplumundaki konumları ve imamet hakkına dair görüşleridir.
  • Maturidilik Nedir?
    Maturidilik, İslam dünyasında önemli bir yere sahip olan itikadi bir mezheptir. Bu mezhep, Ebu Mansur el-Maturidi tarafından kurulmuş olup, matüridi'nin kurduğu hanefi mezhebi'nin kurucusu olarak kabul edilir. Maturidilik, 10. yüzyılda Orta Asya'da ortaya çıkmış ve zamanla İslam dünyasının büyük bir kısmında yaygınlaşmıştır. İmam-ı A'zam düşüncesi takip eden Maturidilik, iman konularında Ebu Hanife'nin metodolojisini benimsemiş ve geliştirmiştir. Bu mezhep, dini meseleleri anlamada ve açıklamada naklin yanında akla önemli yer veren islam dini itikad mezhebidir. Maturidilik, inanç esaslarını belirlerken vahiy ve aklın birlikte kullanılması gerektiğini savunur. Maturidilik, özellikle Türk dünyasında geniş kabul görmüş ve Osmanlı İmparatorluğu döneminde resmi mezhep olarak benimsenmiştir.
  • Peygamberimize Karşı Vazifelerimiz Nelerdir?
    İslam inancında, Allah’a olan bağlılık kadar O’nun elçisi olan Peygamberimiz Hz. Muhammed’e (s.a.v.) duyulan sevgi ve itaat de büyük önem taşır. Kur’an-ı Kerim’de bu konu şu şekilde açıkça belirtilir: