Zekat Hesaplama - Genel | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

Zekat Hesaplama

23.09.2024

Zekat Hesaplama

Zekat hesaplama ve miktarı konusunda anlaşılması gereken en önemli noktalardan biri, zekat ne kadar verilir? Zekat, kişinin finansal durumuna bağlı olarak ve belirli şartlar altında verilmesi gereken bir ibadettir. Bu miktar kişinin sahip olduğu mal varlığının %2.5'i kadardır. Zekat vermenin bir yükümlülük olduğunu biliyoruz ve bu oran üzerinden hesaplama yapılmasını bilmeliyiz.

Hesaplama yapılırken dikkate alınması gereken mal varlığı kapsamına; tasarruf mevduatları, yatırım araçları, emtia ve gayrimenkul gibi varlıklar dahildir. Ekonomik değeri olan mülkiyet, zekatın hesaplanmasında önemli bir unsurudur. Bu tutarın belirlenmesi ve dağıtılması, kişiye ve ayrıca toplumun genel refahına katkı sağlamaktadır.

Zekat Oranları

Zekata tabi olan mallar fıkıhta bakıldığında beş kalemde incelenir. Bunlar:

  1. Altın, gümüş, para gibi nakitler
  2.  Ticari mallar
  3. Toprak mahsulü
  4. Küçükbaş büyükbaş hayvanlar
  5.  Rikaz denilen yer altından çıkan gömül ve madenler

Zekat oranları nedir bundan bahsedeceğiz. Zekat, altın veya mukabili nakit paranın yüzde 2,5 yani kırkta birinin yoksula verilmesi şeklindedir. Bunun yanı sıra tarladan mahsul alan çiftçi üşür (öşür) yani arazi ürünlerinin zekatını verir. Kaynaklarda senenin ek serisi sulama masraf ile yapılmış ise 20'de 1, masrafsız sulanıyor ise eğer 10'da 1'dir. Küçükbaş ya da büyükbaş hayvanlar için zekat hesaplama farklı olmaktadır. Koyun küçükbaş zekat hesaplama kategorisindedir. Eğer hayvanlar saime ise yani senenin çoğunda (6 ay ve üzerinde) yaylalarda doğal ortamda yeme içme ihtiyacını karşılıyorsa 40 ila 120 arasında yılda bir koyun zekat verilmektedir.

121 ile 200 koyun arasındaysa iki koyun zekat verilmektedir. Eğer saime değil ise sütünü ve yününü hesaplaması gerekir yani demek oluyor ki senenin çoğunda kapalı ortamda besleniyor, yemlenerek bakılıyor ve sütünden, yününden istifade edilerek gelir sağlanıyor. Fakat bu hayvanları besleyip satmayı düşünüyorum diyorsa hayvanlara yapmış olduğu masrafları düşmesi gerekir ve nisap miktarıyla birlikte yüzde 2,5 yani 40'ta 1'ini zekat vermesi gerekir.

Zekat düşme olayını anlatmamız gerekirse, maaş zekat hesaplama meselesinde kişinin aldığı maaştan birikim yapıp bir sene sonra nisap miktarına ulaşır ise zekat düşmektedir. Örnek verirsek 50 bin TL maaş alan bir kişi 20 bin TL'sini birikim yapıyorsa yaklaşık 10 ay sonra 200 bin TL parası olur. Bu tarihi not eder ve üzerinden bir yıl geçtikten sonra, devam eden maaş gelirleriyle birlikte zekat mükellefi olur. 

 

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • Eşarilik Nedir?
    Eş'ârîlik, ya da Eş'ârîyye, islamın içinde önemli bir teoloji ekolü olarak ortaya çıkmış ve sunni düşünce geleneğinde önemli bir yer edinmiştir. İikadi mezheplerden biri olan Eş'ârilik, İslam düşünce tarihinde akaid ve kelam alanlarında derin izler bırakmıştır.
  • Ahlak Nedir?
    Ahlak kavramı, Arapça kökenli olup "hulk" sözcüğünden gelmektedir ve "huy" anlamına gelir. Arapça dilinde ahlak-ı hamide ve ahlak-ı hasene iyi ahlak anlamında kullanılırken, ahlak-ı zemime ve ahlak-ı seyyie ise kötü ahlak olarak tanımlanmaktadır
  • İmamiyye Nedir?
    İmamiyye, Şiilik meşrebi içinde önemli bir yere sahip olan, tarikat ve mezheplerin ortak bazı inanç prensiplerini barındıran bir ekoldür. İslam düşünce tarihinde itikatlarını tanımalama için belirli temel prensipler kullanılan fıkıh anlayışına sahiptir. İmamiyye ekolünün temel dayanak noktalarından biri, hiç şüphesiz Hz. Ali ve Hz. Hüseyin'in İslam toplumundaki konumları ve imamet hakkına dair görüşleridir.
  • Maturidilik Nedir?
    Maturidilik, İslam dünyasında önemli bir yere sahip olan itikadi bir mezheptir. Bu mezhep, Ebu Mansur el-Maturidi tarafından kurulmuş olup, matüridi'nin kurduğu hanefi mezhebi'nin kurucusu olarak kabul edilir. Maturidilik, 10. yüzyılda Orta Asya'da ortaya çıkmış ve zamanla İslam dünyasının büyük bir kısmında yaygınlaşmıştır. İmam-ı A'zam düşüncesi takip eden Maturidilik, iman konularında Ebu Hanife'nin metodolojisini benimsemiş ve geliştirmiştir. Bu mezhep, dini meseleleri anlamada ve açıklamada naklin yanında akla önemli yer veren islam dini itikad mezhebidir. Maturidilik, inanç esaslarını belirlerken vahiy ve aklın birlikte kullanılması gerektiğini savunur. Maturidilik, özellikle Türk dünyasında geniş kabul görmüş ve Osmanlı İmparatorluğu döneminde resmi mezhep olarak benimsenmiştir.
  • Peygamberimize Karşı Vazifelerimiz Nelerdir?
    İslam inancında, Allah’a olan bağlılık kadar O’nun elçisi olan Peygamberimiz Hz. Muhammed’e (s.a.v.) duyulan sevgi ve itaat de büyük önem taşır. Kur’an-ı Kerim’de bu konu şu şekilde açıkça belirtilir: