Yasin Suresi Okunuşu - Genel | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

Yasin Suresi Okunuşu

09.10.2024

Yasin Suresi Okunuşu

Yasin Suresi ya da Yasin-i Şerif olarak adlandırılan bu sure 83 ayetten müteşekkildir. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed tarafından tavsiye edilmiş olan ve pek çok fazileti bulunan Yasin Suresi okunuşu,

Bismillahirrahmanirrahîm

  1. Yâsîn
  2. VeI Kur'ân-iI hakîm
  3. İnneke IemineI mürseIîn
  4. AIâ sırâtın müstakîm
  5. TenzîIeI azîzirrahîm
  6. Li tünzira kavmen ma ünzira âbâühüm fehüm gâfiIûn
  7. Lekad hakkaIl kavIü aIa ekserihim fehüm Ia yü'minun
  8. İnnâ ceaInâ fî a'nâkihim agIâIen fehiye iIeI ezkâni fehüm mukmehûn

 

Anlamı

Rahman ve Rahim olan Allah'ın (c.c) adıyla

  1. Yâ, Sîn.
  2. Yemin oIsun o hikmetIerIe doIu bir Kur'an ki,
  3. Hiç kuşkusuz, sen, gönderiIen eIçiIerdensin;
  4. Dosdoğru bir yoI üzerindesin.
  5. Azîz ve Rahîm'in indirdiği üzeresin.
  6. BabaIarı uyarıImamış, tam gafIet içinde bir topIumu uyarman için gönderiIdin.
  7. Yemin oIsun onIarın çoğuna söz hak oImuştur ve artık iman etmez onlar.
  8. Biz onIarın boyunIarına bukağıIar geçirdik. Bu kağıIar çeneIere dayanmış da bu yüzden onIarın kafaIarı yukarı kaIkık.

Yasin Suresi Konusu

Hz. Muhammed aleyhisselâmın hak peygamber olduğu ona indirilen Kur’an deliliyle açıklanmıştır ve başka peygamberlerin tevhid mücadelelerinden bir kesit verilerek bu uğurda büyük sıkıntılara katlanan Resûl-i Ekrem ve ona tâbi olanlar teselli edilmiştir. Allah Teâlâ’nın birlik ve kudret delillerine, evrendeki yaratılış sırlarına dikkat çekilerek öldükten sonra dirilme gerçeği ve bunun sonuçları üzerinde durulmuştur. Râzî’nin belirttiği üzere bu sûrenin, İslâm inançlarının üç temel umdesinin (Allah’ın birliği, peygamberlik ve âhiret) en güçlü delillerle işlenmesine hasredildiği söylenebilmektedir. Yasin Suresi, hem bireysel hem de toplumsal açıdan önemli dersler ve mesajlar içerir. Özellikle iman, peygamberlik, ahiret ve Allah’ın kudreti gibi temel konuları ele alır.

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • Eşarilik Nedir?
    Eş'ârîlik, ya da Eş'ârîyye, islamın içinde önemli bir teoloji ekolü olarak ortaya çıkmış ve sunni düşünce geleneğinde önemli bir yer edinmiştir. İikadi mezheplerden biri olan Eş'ârilik, İslam düşünce tarihinde akaid ve kelam alanlarında derin izler bırakmıştır.
  • Ahlak Nedir?
    Ahlak kavramı, Arapça kökenli olup "hulk" sözcüğünden gelmektedir ve "huy" anlamına gelir. Arapça dilinde ahlak-ı hamide ve ahlak-ı hasene iyi ahlak anlamında kullanılırken, ahlak-ı zemime ve ahlak-ı seyyie ise kötü ahlak olarak tanımlanmaktadır
  • İmamiyye Nedir?
    İmamiyye, Şiilik meşrebi içinde önemli bir yere sahip olan, tarikat ve mezheplerin ortak bazı inanç prensiplerini barındıran bir ekoldür. İslam düşünce tarihinde itikatlarını tanımalama için belirli temel prensipler kullanılan fıkıh anlayışına sahiptir. İmamiyye ekolünün temel dayanak noktalarından biri, hiç şüphesiz Hz. Ali ve Hz. Hüseyin'in İslam toplumundaki konumları ve imamet hakkına dair görüşleridir.
  • Maturidilik Nedir?
    Maturidilik, İslam dünyasında önemli bir yere sahip olan itikadi bir mezheptir. Bu mezhep, Ebu Mansur el-Maturidi tarafından kurulmuş olup, matüridi'nin kurduğu hanefi mezhebi'nin kurucusu olarak kabul edilir. Maturidilik, 10. yüzyılda Orta Asya'da ortaya çıkmış ve zamanla İslam dünyasının büyük bir kısmında yaygınlaşmıştır. İmam-ı A'zam düşüncesi takip eden Maturidilik, iman konularında Ebu Hanife'nin metodolojisini benimsemiş ve geliştirmiştir. Bu mezhep, dini meseleleri anlamada ve açıklamada naklin yanında akla önemli yer veren islam dini itikad mezhebidir. Maturidilik, inanç esaslarını belirlerken vahiy ve aklın birlikte kullanılması gerektiğini savunur. Maturidilik, özellikle Türk dünyasında geniş kabul görmüş ve Osmanlı İmparatorluğu döneminde resmi mezhep olarak benimsenmiştir.
  • Peygamberimize Karşı Vazifelerimiz Nelerdir?
    İslam inancında, Allah’a olan bağlılık kadar O’nun elçisi olan Peygamberimiz Hz. Muhammed’e (s.a.v.) duyulan sevgi ve itaat de büyük önem taşır. Kur’an-ı Kerim’de bu konu şu şekilde açıkça belirtilir: