Üç Aylar Takvimi - Genel | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

Üç Aylar Takvimi

27.09.2024

Üç Aylar Takvimi, İslam kültüründe önemli bir yere sahip olan ve Ramazan, Recep, Şaban aylarını kapsayan özel bir dönemi ifade eder. Bu üç ay, Müslümanlar için manevi bir anlam taşırken, ibadet ve dua ile dolu günler olarak kabul edilir. Hicri takvime göre belirlenen bu aylar, Türkiye'de miladi takvim ile uyuşmayan günler olarak dikkat çeker. Her yıl bu dönem, farklı tarihlere denk gelirken, Müslüman topluluklar için ruhsal bir yenilenme ve toplumsal dayanışma fırsatı sunar. Üç Aylar, aynı günlere denk gelmeyen iki takvim farklılığı nedeniyle, zaman zaman kafa karışıklığına yol açsa da, bu ayların getirdiği manevi atmosfer her yıl özlemle beklenir.

 

Üç Aylar Takvimi

 

 

 

 

  • 11 Ocak Perşembe – Regaip Kandili

  • 12 Ocak Cuma – Üç Ayların Başlangıcı

  • 6 Şubat Salı – Miraç Kandili

  • 11 Şubat Pazar – Şaban Ayı Başlangıcı

  • 24 Şubat Cumartesi – Berat Kandili

  • 11 Mart Pazartesi – Ramazan Ayı Başlangıcı

  • 5 Nisan Cumartesi – Kadir Gecesi

  • 9 Nisan Salı – Ramazan Bayramı Arefesi

  • 10 Nisan Çarşamba – Ramazan Bayramı

Üç Aylarda Yapılacak İbadetler Nelerdir?

Üç aylar, Müslümanlar için manevi bir yenilenme ve ibadet dönemi olarak kabul edilmektedir. Bu özel zaman diliminde, nafile namaz kılmak ve nafile oruç tutmak gibi ibadetlerle ruhun derinliklerine inmek mümkündür. Ayrıca, bu aylarda dua ve tövbe etmek de çok önemlidir; böylece Allah’a yakınlaşma ve af dileme fırsatı yakalanır.

Kur’an-ı Kerim okumak, bu dönemlerin manevi atmosferini pekiştiren bir diğer ibadettir. Aynı zamanda, Hadis, Siyer ve İslam Tarihi okumaları yapmak da, peygamberimizin hayatını ve öğretilerini daha iyi anlamaya yardımcı olur. Üç aylarda, Allah’ı anmak; zikir (tesbih) çekmek de unutulmaması gereken bir ibadet olarak ön plana çıkar.

İhtiyaç sahiplerine yardım etmek amacıyla zekat ve sadaka vermek de bu dönemde teşvik edilen önemli davranışlardandır. Ramazan ayı geldiğinde ise, bu yardımların yanı sıra fitre ve fidye vermek de toplumsal dayanışmayı arttıran bir ibadet olarak kendini gösterir. Üç aylarda yapılan bu ibadetler, hem bireysel hem de toplumsal anlamda büyük bir bereket kaynağıdır.

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • Eşarilik Nedir?
    Eş'ârîlik, ya da Eş'ârîyye, islamın içinde önemli bir teoloji ekolü olarak ortaya çıkmış ve sunni düşünce geleneğinde önemli bir yer edinmiştir. İikadi mezheplerden biri olan Eş'ârilik, İslam düşünce tarihinde akaid ve kelam alanlarında derin izler bırakmıştır.
  • Ahlak Nedir?
    Ahlak kavramı, Arapça kökenli olup "hulk" sözcüğünden gelmektedir ve "huy" anlamına gelir. Arapça dilinde ahlak-ı hamide ve ahlak-ı hasene iyi ahlak anlamında kullanılırken, ahlak-ı zemime ve ahlak-ı seyyie ise kötü ahlak olarak tanımlanmaktadır
  • İmamiyye Nedir?
    İmamiyye, Şiilik meşrebi içinde önemli bir yere sahip olan, tarikat ve mezheplerin ortak bazı inanç prensiplerini barındıran bir ekoldür. İslam düşünce tarihinde itikatlarını tanımalama için belirli temel prensipler kullanılan fıkıh anlayışına sahiptir. İmamiyye ekolünün temel dayanak noktalarından biri, hiç şüphesiz Hz. Ali ve Hz. Hüseyin'in İslam toplumundaki konumları ve imamet hakkına dair görüşleridir.
  • Maturidilik Nedir?
    Maturidilik, İslam dünyasında önemli bir yere sahip olan itikadi bir mezheptir. Bu mezhep, Ebu Mansur el-Maturidi tarafından kurulmuş olup, matüridi'nin kurduğu hanefi mezhebi'nin kurucusu olarak kabul edilir. Maturidilik, 10. yüzyılda Orta Asya'da ortaya çıkmış ve zamanla İslam dünyasının büyük bir kısmında yaygınlaşmıştır. İmam-ı A'zam düşüncesi takip eden Maturidilik, iman konularında Ebu Hanife'nin metodolojisini benimsemiş ve geliştirmiştir. Bu mezhep, dini meseleleri anlamada ve açıklamada naklin yanında akla önemli yer veren islam dini itikad mezhebidir. Maturidilik, inanç esaslarını belirlerken vahiy ve aklın birlikte kullanılması gerektiğini savunur. Maturidilik, özellikle Türk dünyasında geniş kabul görmüş ve Osmanlı İmparatorluğu döneminde resmi mezhep olarak benimsenmiştir.
  • Peygamberimize Karşı Vazifelerimiz Nelerdir?
    İslam inancında, Allah’a olan bağlılık kadar O’nun elçisi olan Peygamberimiz Hz. Muhammed’e (s.a.v.) duyulan sevgi ve itaat de büyük önem taşır. Kur’an-ı Kerim’de bu konu şu şekilde açıkça belirtilir: