Teheccüd Namazı Nasıl Kılınır? - Genel | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

Teheccüd Namazı Nasıl Kılınır?

27.08.2024

Teheccüd Namazı Nasıl Kılınır?

Kuran-ı Kerim’de geçen teheccüd namazı gece yarısı uykudan uyanılıp kılınması gereken namazdır. Peygamber efendimizin buyruğu üzerine en hayırlı namaz olarak kılınması gerektiği görülmektedir. Diğer namazlardan tek farkının bu namazda uykunun ortasında uyanılıp namazı kılıp tekrar uyunması gerektiğidir. En hayırlı namaz olmasının sebebi ise uykunun bölünmesinden kaynaklıdır. Teheccüd kelimesi gece kelimesi demektir. Yani gece namazı olarak da adlandırılmaktadır. Teheccüd namazının kılınması farz değildir. Allah bu konuda kimseyi zorunlu kılmasa da en hayırlı namaz olduğunu bildirmiştir.

Teheccüd namazı kılan insanların daha disiplinli daha etken kişiler olduğunu söylemek mümkündür. Teheccüd namazı kılan insanlar gece uykularından uyandıkları için disiplinli olmayı öğrenerek her işi daha sorumluluk sahibi şekilde yapmaya başlarlar. Bu şekilde hem kendilerine hem de topluma karşı oldukça faydalı hale gelebilirler. Gece kılınan namaz olarak bilinen teheccüd namazı çoğu kişi tarafından da bilinmemektedir. En çok bilinmesi gereken namaz olarak gösterilebilir.

Teheccüd Namazı Kaç Rekât Kılınır?

 En hayırlı namazlardan olan teheccüd namazı 2 rekât olarak kılınır. Sünnet kılmak isteyenler de bir rekât sünnet kılabilir. Bu şekilde namaz bitmiş olur. Teheccüd namazı gece namazı olarak bilinir. Gece uykudan uyanılıp kılınan bu namazda eğer kılan kişi tesbih çekip dua da ederse dilekleri kısa sürede gerçekleşecektir. Kılınan namazda duaların edilmesi ve uzun süreli tesbih çekilmesi oldukça önemlidir.

Teheccüd namazından sonra direkt olarak uyunabilir. Bu şekilde hem uykudan uyanıp namazı kılmanız hem de dua etmeniz size daha çok sevap kazandıracaktır. Bunun yanında iç huzurunuz ve yaşam kaliteniz de artacaktır. Gece uykunun en tatlı olan saatlerinde uyanıp namaz kılmak en güzel yapılan ibadet olarak tüm Müslümanlara gösterilebilir.

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • Eşarilik Nedir?
    Eş'ârîlik, ya da Eş'ârîyye, islamın içinde önemli bir teoloji ekolü olarak ortaya çıkmış ve sunni düşünce geleneğinde önemli bir yer edinmiştir. İikadi mezheplerden biri olan Eş'ârilik, İslam düşünce tarihinde akaid ve kelam alanlarında derin izler bırakmıştır.
  • Ahlak Nedir?
    Ahlak kavramı, Arapça kökenli olup "hulk" sözcüğünden gelmektedir ve "huy" anlamına gelir. Arapça dilinde ahlak-ı hamide ve ahlak-ı hasene iyi ahlak anlamında kullanılırken, ahlak-ı zemime ve ahlak-ı seyyie ise kötü ahlak olarak tanımlanmaktadır
  • İmamiyye Nedir?
    İmamiyye, Şiilik meşrebi içinde önemli bir yere sahip olan, tarikat ve mezheplerin ortak bazı inanç prensiplerini barındıran bir ekoldür. İslam düşünce tarihinde itikatlarını tanımalama için belirli temel prensipler kullanılan fıkıh anlayışına sahiptir. İmamiyye ekolünün temel dayanak noktalarından biri, hiç şüphesiz Hz. Ali ve Hz. Hüseyin'in İslam toplumundaki konumları ve imamet hakkına dair görüşleridir.
  • Maturidilik Nedir?
    Maturidilik, İslam dünyasında önemli bir yere sahip olan itikadi bir mezheptir. Bu mezhep, Ebu Mansur el-Maturidi tarafından kurulmuş olup, matüridi'nin kurduğu hanefi mezhebi'nin kurucusu olarak kabul edilir. Maturidilik, 10. yüzyılda Orta Asya'da ortaya çıkmış ve zamanla İslam dünyasının büyük bir kısmında yaygınlaşmıştır. İmam-ı A'zam düşüncesi takip eden Maturidilik, iman konularında Ebu Hanife'nin metodolojisini benimsemiş ve geliştirmiştir. Bu mezhep, dini meseleleri anlamada ve açıklamada naklin yanında akla önemli yer veren islam dini itikad mezhebidir. Maturidilik, inanç esaslarını belirlerken vahiy ve aklın birlikte kullanılması gerektiğini savunur. Maturidilik, özellikle Türk dünyasında geniş kabul görmüş ve Osmanlı İmparatorluğu döneminde resmi mezhep olarak benimsenmiştir.
  • Peygamberimize Karşı Vazifelerimiz Nelerdir?
    İslam inancında, Allah’a olan bağlılık kadar O’nun elçisi olan Peygamberimiz Hz. Muhammed’e (s.a.v.) duyulan sevgi ve itaat de büyük önem taşır. Kur’an-ı Kerim’de bu konu şu şekilde açıkça belirtilir: