Sahur Saatleri - Genel | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

Sahur Saatleri

26.08.2024

Sahur Saatleri

Sahur, imsak vaktinden önce kalkarak kişinin yemek yiyip su içmesidir. Sahura kalkan kişi bütün gün boyunca orucunu tutabilmek için imsak vaktinden önce kalkarak yemek yiyip su içer. Orucun tutulduğu ülkelerde sahur saatleri, imsak vakti ile belirlenir. Sabah ezanının başladığı vakit imsak vaktidir. Bu nedenle günlere ve illere göre imsak saati belirlenmektedir. Ramazan ile bağdaştırılınca sahur vakti olan imsak vakti, oruç tutarken yiyip içmenin son anıdır. Sahur saatleri illere göre farklılık gösterdiği için kişin sahur saatlerine imsakiyeden bakması gerekir. Ülkemizdeki şehirler arasında imsak vakti birkaç dakikalık farklara sahiptir. Kişiler bulunduğu ile ait olan imsakiyeden sahur saatlerini takip ederek oruç saatlerine dikkat etmiş olur.

Sahur Ne Zaman Biter?

Sahur ne zaman biter? diyen kişilerin mutlaka bulunduğu ilin imsakiyesine bakması gerekir. Sabah ezanı okunana kadar kişinin yeme içme eylemini bitirmiş olması gerekir. Ezana dakikalar kala kişinin sahura devam etmesi kişinin strese girmesine neden olabilir. Kişi bulunduğu ilin imsakiyesine bakarak imsak vaktinin ne zaman başladığına bakarak sahur vakitlerini düzenleyebilir. İmsak vakti her şehirde farklı dakikalarda yaşanır.

Sahur vaktinde yenilen yemekler ile oruca hazırlık yapılmış olunur. Sabah ezanının okunması ile sahur biter. Sabah ezanı okunduğu anda namaz kılan kişiler niyet edip namazlarını tamamladıktan sonra oruçlu sayılır. Sahurda kaça kadar yemek yenileceği ise kişilerin merak ettiği konuların başında gelir. Son yeme içme sabah ezanının başlaması ile sona ermelidir. Bu nedenle kişiler illere ait imsakiyeden bulunduğu ilin imsak vakitlerini takip edebilir. Her gün için belirlenen sahur vakitleri aynı olmayıp imsak vakitleri de değişiklik gösterir. Bu nedenle kişilerin o yıla ait Ramazan takvimini evinde bulundurması önem arz eder.

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • Eşarilik Nedir?
    Eş'ârîlik, ya da Eş'ârîyye, islamın içinde önemli bir teoloji ekolü olarak ortaya çıkmış ve sunni düşünce geleneğinde önemli bir yer edinmiştir. İikadi mezheplerden biri olan Eş'ârilik, İslam düşünce tarihinde akaid ve kelam alanlarında derin izler bırakmıştır.
  • Ahlak Nedir?
    Ahlak kavramı, Arapça kökenli olup "hulk" sözcüğünden gelmektedir ve "huy" anlamına gelir. Arapça dilinde ahlak-ı hamide ve ahlak-ı hasene iyi ahlak anlamında kullanılırken, ahlak-ı zemime ve ahlak-ı seyyie ise kötü ahlak olarak tanımlanmaktadır
  • İmamiyye Nedir?
    İmamiyye, Şiilik meşrebi içinde önemli bir yere sahip olan, tarikat ve mezheplerin ortak bazı inanç prensiplerini barındıran bir ekoldür. İslam düşünce tarihinde itikatlarını tanımalama için belirli temel prensipler kullanılan fıkıh anlayışına sahiptir. İmamiyye ekolünün temel dayanak noktalarından biri, hiç şüphesiz Hz. Ali ve Hz. Hüseyin'in İslam toplumundaki konumları ve imamet hakkına dair görüşleridir.
  • Maturidilik Nedir?
    Maturidilik, İslam dünyasında önemli bir yere sahip olan itikadi bir mezheptir. Bu mezhep, Ebu Mansur el-Maturidi tarafından kurulmuş olup, matüridi'nin kurduğu hanefi mezhebi'nin kurucusu olarak kabul edilir. Maturidilik, 10. yüzyılda Orta Asya'da ortaya çıkmış ve zamanla İslam dünyasının büyük bir kısmında yaygınlaşmıştır. İmam-ı A'zam düşüncesi takip eden Maturidilik, iman konularında Ebu Hanife'nin metodolojisini benimsemiş ve geliştirmiştir. Bu mezhep, dini meseleleri anlamada ve açıklamada naklin yanında akla önemli yer veren islam dini itikad mezhebidir. Maturidilik, inanç esaslarını belirlerken vahiy ve aklın birlikte kullanılması gerektiğini savunur. Maturidilik, özellikle Türk dünyasında geniş kabul görmüş ve Osmanlı İmparatorluğu döneminde resmi mezhep olarak benimsenmiştir.
  • Peygamberimize Karşı Vazifelerimiz Nelerdir?
    İslam inancında, Allah’a olan bağlılık kadar O’nun elçisi olan Peygamberimiz Hz. Muhammed’e (s.a.v.) duyulan sevgi ve itaat de büyük önem taşır. Kur’an-ı Kerim’de bu konu şu şekilde açıkça belirtilir: