Sabah Namazı Nasıl Kılınır? - Genel | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

Sabah Namazı Nasıl Kılınır?

26.08.2024

Sabah Namazı Saati

Günün ilk ezanı ile başlayan sabah namazı saati her ilde değişiklik gösterir. En erken sabah namazı okunan ilimiz Iğdır iken en geç okuyan ilimiz ise Çanakkale’dir. Bunun nedeni ise coğrafi konumdan kaynaklanmaktadır. Dünyanın dönüş hızına göre oluşan konum noktası doğudan batıya göre güneş yükseldiği için saat olarak da farklıdır. Coğrafya dersinde işlenen dünyanın dönüş yönünden kaynaklı olarak görülen saat farklılıkları pek çok yerde aynı şekilde görülür. Dünya üzerinde pek çok yerin saati aynıyken pek çok şehir içinin bile saatleri farklıdır.

Namaz saatlerinde de değişiklik bundan dolayı görülmektedir. sabah namazında hangi şehirde olduğunuza bağlı olarak değişmektedir. Sabah namazı günün en hayırlı namazları arasında yer almaktadır. Özellikle kılan kişilerin nurlu insnalar oludğu görülmektedir. Kılın her sabah namazında edilen dualar kabul edilir. Her insanın kendi gibi hayırlı insanlarla tanışmasına vesile olur. Bu şekilde nurlanan insanlar kendi hayatlarında da değişimi görmektedir.

Sabah Namazı Neden Önemli Namazdır?

İslam dininde bulunan sabah namazı saati çok erkendir. Erken olması da insanların uykularını yarıda bölüp kılmalarını gerektirmektedir. Bir süreden sorna alışkanık haline gelerek hep o saatte kalkılmaya ve namaz kılınmaya başlanır. Bu şekilde alışkanlıklarımız haline gelerek daha planlı programlı ve disiplinli olmamızı sağlar. Herkesin kılabileceği bir namaz olduğu için kimse kılmakta zorluk çekmez.

İnsanların vücutlarına da oldukça yararlıdır. Erken uyanmak beyni daha hızlı çalışmaya teşvik eder. Gün boyunca daha zinde olunmasını sağlar. Bu özellikleri herkes tarafından olumlu şekilde karşılanır. Sabah namazı kılınması daha herkes uyurken daha sevap hale gelir. Böylelikle Allah katında daha iyi bir konuma gelinmesi sağlanır. Aynı zamanda çekilen teşbihler ile de duaların kabul olması sağlanabilir.

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • Eşarilik Nedir?
    Eş'ârîlik, ya da Eş'ârîyye, islamın içinde önemli bir teoloji ekolü olarak ortaya çıkmış ve sunni düşünce geleneğinde önemli bir yer edinmiştir. İikadi mezheplerden biri olan Eş'ârilik, İslam düşünce tarihinde akaid ve kelam alanlarında derin izler bırakmıştır.
  • Ahlak Nedir?
    Ahlak kavramı, Arapça kökenli olup "hulk" sözcüğünden gelmektedir ve "huy" anlamına gelir. Arapça dilinde ahlak-ı hamide ve ahlak-ı hasene iyi ahlak anlamında kullanılırken, ahlak-ı zemime ve ahlak-ı seyyie ise kötü ahlak olarak tanımlanmaktadır
  • İmamiyye Nedir?
    İmamiyye, Şiilik meşrebi içinde önemli bir yere sahip olan, tarikat ve mezheplerin ortak bazı inanç prensiplerini barındıran bir ekoldür. İslam düşünce tarihinde itikatlarını tanımalama için belirli temel prensipler kullanılan fıkıh anlayışına sahiptir. İmamiyye ekolünün temel dayanak noktalarından biri, hiç şüphesiz Hz. Ali ve Hz. Hüseyin'in İslam toplumundaki konumları ve imamet hakkına dair görüşleridir.
  • Maturidilik Nedir?
    Maturidilik, İslam dünyasında önemli bir yere sahip olan itikadi bir mezheptir. Bu mezhep, Ebu Mansur el-Maturidi tarafından kurulmuş olup, matüridi'nin kurduğu hanefi mezhebi'nin kurucusu olarak kabul edilir. Maturidilik, 10. yüzyılda Orta Asya'da ortaya çıkmış ve zamanla İslam dünyasının büyük bir kısmında yaygınlaşmıştır. İmam-ı A'zam düşüncesi takip eden Maturidilik, iman konularında Ebu Hanife'nin metodolojisini benimsemiş ve geliştirmiştir. Bu mezhep, dini meseleleri anlamada ve açıklamada naklin yanında akla önemli yer veren islam dini itikad mezhebidir. Maturidilik, inanç esaslarını belirlerken vahiy ve aklın birlikte kullanılması gerektiğini savunur. Maturidilik, özellikle Türk dünyasında geniş kabul görmüş ve Osmanlı İmparatorluğu döneminde resmi mezhep olarak benimsenmiştir.
  • Peygamberimize Karşı Vazifelerimiz Nelerdir?
    İslam inancında, Allah’a olan bağlılık kadar O’nun elçisi olan Peygamberimiz Hz. Muhammed’e (s.a.v.) duyulan sevgi ve itaat de büyük önem taşır. Kur’an-ı Kerim’de bu konu şu şekilde açıkça belirtilir: