Sabah Namazı Kaç Rekat? - Genel | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

Sabah Namazı Kaç Rekat?

26.08.2024

Sabah Namazı Kaç Rekat?

Namaz, Müslümanlar için farz olan önemli ibadetlerin başında gelir.  Namaz; sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsı olmak üzere günde 5 vakit olarak kılınır. Beş vakit namaz kılanlar ya da namaz kılmaya yeni başlayan kişiler sabah namazı kaç rekat? diye bu konuda sıklıkla araştırma yapar. Sabah namazı ise Müslümanların günün ilk ışıkları ile kıldığı ibadetler arasında yer alır. Sabah namazı toplam 4 rekat olarak kılınır. Bu namazın 2 rekatı sünnet, 2 rekatı ise farzdır. Sabah namazının önce 2 rekat sünneti daha sonra ise 2 rekat farzı kılınır. Sabah namazının vakti fecir vaktinin başlangıcı ile belirlenmekle beraber güneş doğana denk süren zaman dilimi içinde kılınabilmektedir.

Sabah Namazı Nasıl Kılınır?

Sabah namazı nasıl kılınır? sorusu bu namazın doğru ve eksiksiz kılınması için kişilerin cevap aradığı soruların başında gelir. Bu ibadet, İslam inancına göre günün geri kalan dilimine huzur ve bereket katması açısından oldukça önemli bir ibadettir. Bu nedenle doğru kılınması da oldukça önemli bir husustur.

Sabah namazının yerine getirilme şekli hem erkek hem de kadınlar için aynıdır. Sabah namazına başlamadan önce abdest alınması gerekir. Abdest aldıktan sonra ise ilk olarak sabah namazının sünneti kılınır. Sabah namazının kılınışı ise şöyledir;

  1. Sabah namazı iki rekat sünnetinin kılınışı
  • Niyet Edilir
  • Tekbir getirilerek sübhaneke okunur. Euzü Besmele çekilerek Fatiha okunur. Zamm-ı sure okunur.
  • ‘‘Allah’u ekber’’ denilerek rükuya eğilir. Rükuda iken üç kere ‘‘Subhane Rabbiyel Azim’’ denir.
  • Rükudan doğrulur ve bu sırada ‘‘Semi Allahulimen Hamide- Rabbena Lekel Hamd’’ denir.
  • Allahu ekber denilerek secdeye gidilir. Secdede üç kez ‘‘Subhane Rabbiyel Ala’’ denilir ve sonrasında Allahu ekber denilerek oturulur. Allahu ekber diyerek tekrar secdeye gidilir. Secdede üç defa ‘‘ Subhane Rabbiyel Ala’’

denir.

  • Allahu ekber diyerek 2. rekat için ayağa kalkılır
  • Besmele çekilerek Fatiha suresi okunur ve ardından zamm-ı sure okunur.
  • Allahu ekber denilerek rükuya gidilir. Rükuda iken üç kez ‘Subhane Rabbiyel Azim’’ denir.
  • Rükudan doğrulurken ‘Semi Allahulimen Hamide- Rabbena Lekel Hamd’’ denir.
  • Allahu ekber denilerek secdeye gidilir ve üç kez ‘ Subhane Rabbiyel Ala’’ denilir. Allahu ekber denilerek oturulur. Tekrar secdeye gidilir ve yine Allahu ekber denilir. Secdede üç defa ‘‘Subhane Rabbiyel Ala’’ denir.
  • Allahu ekber denilerek oturulur. Ettehıyyatü, Salli ve Barik, Rabbena atina ve Rabbenağfirli okunur.
  • Önce sağa sonra sağa doğru selam verilerek ‘‘Essalamu Aleykum Ve Rahmetullah’’denir

Sabah namazının iki rekat sünnetinin ardından farzı kılınır. Sabah namazının farzı da aynı sünneti gibi kılınmaktadır. Yalnızca niyet edilirken sabah namazının farzını kılmak için niyet edilir.

 

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • Eşarilik Nedir?
    Eş'ârîlik, ya da Eş'ârîyye, islamın içinde önemli bir teoloji ekolü olarak ortaya çıkmış ve sunni düşünce geleneğinde önemli bir yer edinmiştir. İikadi mezheplerden biri olan Eş'ârilik, İslam düşünce tarihinde akaid ve kelam alanlarında derin izler bırakmıştır.
  • Ahlak Nedir?
    Ahlak kavramı, Arapça kökenli olup "hulk" sözcüğünden gelmektedir ve "huy" anlamına gelir. Arapça dilinde ahlak-ı hamide ve ahlak-ı hasene iyi ahlak anlamında kullanılırken, ahlak-ı zemime ve ahlak-ı seyyie ise kötü ahlak olarak tanımlanmaktadır
  • İmamiyye Nedir?
    İmamiyye, Şiilik meşrebi içinde önemli bir yere sahip olan, tarikat ve mezheplerin ortak bazı inanç prensiplerini barındıran bir ekoldür. İslam düşünce tarihinde itikatlarını tanımalama için belirli temel prensipler kullanılan fıkıh anlayışına sahiptir. İmamiyye ekolünün temel dayanak noktalarından biri, hiç şüphesiz Hz. Ali ve Hz. Hüseyin'in İslam toplumundaki konumları ve imamet hakkına dair görüşleridir.
  • Maturidilik Nedir?
    Maturidilik, İslam dünyasında önemli bir yere sahip olan itikadi bir mezheptir. Bu mezhep, Ebu Mansur el-Maturidi tarafından kurulmuş olup, matüridi'nin kurduğu hanefi mezhebi'nin kurucusu olarak kabul edilir. Maturidilik, 10. yüzyılda Orta Asya'da ortaya çıkmış ve zamanla İslam dünyasının büyük bir kısmında yaygınlaşmıştır. İmam-ı A'zam düşüncesi takip eden Maturidilik, iman konularında Ebu Hanife'nin metodolojisini benimsemiş ve geliştirmiştir. Bu mezhep, dini meseleleri anlamada ve açıklamada naklin yanında akla önemli yer veren islam dini itikad mezhebidir. Maturidilik, inanç esaslarını belirlerken vahiy ve aklın birlikte kullanılması gerektiğini savunur. Maturidilik, özellikle Türk dünyasında geniş kabul görmüş ve Osmanlı İmparatorluğu döneminde resmi mezhep olarak benimsenmiştir.
  • Peygamberimize Karşı Vazifelerimiz Nelerdir?
    İslam inancında, Allah’a olan bağlılık kadar O’nun elçisi olan Peygamberimiz Hz. Muhammed’e (s.a.v.) duyulan sevgi ve itaat de büyük önem taşır. Kur’an-ı Kerim’de bu konu şu şekilde açıkça belirtilir: