Nasr Suresi Okunuşu - Genel | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

Nasr Suresi Okunuşu

02.10.2024

Nasr Suresi Okunuşu

İza cae nasrullahi velfeth. Veraeytennase yedhulune fiy diynillahi efvace. Fesebbıh bihamdi rabbike vestağfirh* innehu kane tevvaba.

Nasr suresi meali

Allah'ın yardımı ve fetih (Mekke fethi) geldiğinde ve insanların bölük bölük Allah'ın dinine girdiğini gördüğünde, Rabbine hamd ederek tespihte bulun ve O'ndan bağışlama dile. Çünkü O tövbeleri çok kabul edendir.

Nasr suresi konusu

Nasr suresinin Medine döneminde çıktığı rivayet edilmektedir. Kur'an-ı Kerim'de 110. sırada yer alır. Bunu ezberleyerek namazlarda Zami Suresi olarak okunabilmektedir. Nasr Suresi'nin genel teması Allah'ın İslam'a ve Hz. Muhammed'e verdiği zaferdir. Ayrıca fetihten sonra insanların toplu olarak İslam'a nasıl geçtiklerinden de bahsedilmektedir. Nasr Suresi zafer ve yardım demektir. Allah'ın Peygamberimize zafer müjdesini verdiği sure, İslam dünyasında çok önemli bir yere sahiptir. Zafer müjdesi ve ardından gelen zaferlerle birlikte İslam, tüm dünyaya yayılmaya başlamıştır. Bu bağlamda İslam tarihçileri ve alimleri Nasr Suresi'ni büyük önem taşımaktadır.

 Nasr Suresi Kur'an-ı Kerim'in 110. suresidir. Bu sure toplam üç ayetten oluşur ve Kur'an-ı Kerim'deki en kısa surelerden biridir. 603. sayfada başlıyor ve aynı sayfada bitiyor. Toplamda üç ayetten oluşan Nas Suresi, MS 620 yılında nazil olmuştur. Nasr Suresi, hikmeti ve gizemi nedeniyle ilim adamlarının en çok zikrettiği surelerden biridir. Peygamber Efendimiz'in bize Nasr Suresi'ni her gün okumamızı söylemesi, bu surenin pek çok hikmet ve sır içerdiğini göstermektedir. Alimler Nasr Suresi'ni okuyan kimsenin şifaya kavuşacağını ve düşmanlarının musibetlerinden kurtulacağını belirtmişlerdir. Bu yüzden Nasr suresini okumak kişiyi her türlü beladan koruyacağına inanılmaktadır.

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • Eşarilik Nedir?
    Eş'ârîlik, ya da Eş'ârîyye, islamın içinde önemli bir teoloji ekolü olarak ortaya çıkmış ve sunni düşünce geleneğinde önemli bir yer edinmiştir. İikadi mezheplerden biri olan Eş'ârilik, İslam düşünce tarihinde akaid ve kelam alanlarında derin izler bırakmıştır.
  • Ahlak Nedir?
    Ahlak kavramı, Arapça kökenli olup "hulk" sözcüğünden gelmektedir ve "huy" anlamına gelir. Arapça dilinde ahlak-ı hamide ve ahlak-ı hasene iyi ahlak anlamında kullanılırken, ahlak-ı zemime ve ahlak-ı seyyie ise kötü ahlak olarak tanımlanmaktadır
  • İmamiyye Nedir?
    İmamiyye, Şiilik meşrebi içinde önemli bir yere sahip olan, tarikat ve mezheplerin ortak bazı inanç prensiplerini barındıran bir ekoldür. İslam düşünce tarihinde itikatlarını tanımalama için belirli temel prensipler kullanılan fıkıh anlayışına sahiptir. İmamiyye ekolünün temel dayanak noktalarından biri, hiç şüphesiz Hz. Ali ve Hz. Hüseyin'in İslam toplumundaki konumları ve imamet hakkına dair görüşleridir.
  • Maturidilik Nedir?
    Maturidilik, İslam dünyasında önemli bir yere sahip olan itikadi bir mezheptir. Bu mezhep, Ebu Mansur el-Maturidi tarafından kurulmuş olup, matüridi'nin kurduğu hanefi mezhebi'nin kurucusu olarak kabul edilir. Maturidilik, 10. yüzyılda Orta Asya'da ortaya çıkmış ve zamanla İslam dünyasının büyük bir kısmında yaygınlaşmıştır. İmam-ı A'zam düşüncesi takip eden Maturidilik, iman konularında Ebu Hanife'nin metodolojisini benimsemiş ve geliştirmiştir. Bu mezhep, dini meseleleri anlamada ve açıklamada naklin yanında akla önemli yer veren islam dini itikad mezhebidir. Maturidilik, inanç esaslarını belirlerken vahiy ve aklın birlikte kullanılması gerektiğini savunur. Maturidilik, özellikle Türk dünyasında geniş kabul görmüş ve Osmanlı İmparatorluğu döneminde resmi mezhep olarak benimsenmiştir.
  • Peygamberimize Karşı Vazifelerimiz Nelerdir?
    İslam inancında, Allah’a olan bağlılık kadar O’nun elçisi olan Peygamberimiz Hz. Muhammed’e (s.a.v.) duyulan sevgi ve itaat de büyük önem taşır. Kur’an-ı Kerim’de bu konu şu şekilde açıkça belirtilir: