Nas Ve Felak Suresi - Genel | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

Nas Ve Felak Suresi

02.10.2024

Nas Ve Felak Suresi

Kur'an-ı Kerim'in son iki suresi olan Nas ve Felak Suresi, "Muavvizeteyn" yani sığınma sureleri olarak bilinir. Nas Suresi, adını ilk ayetinde geçen "birabbinnâs" ifadesindeki "nas" kelimesinden alır. "Nas" kelimesi, "insanlar" anlamına gelmektedir. Nas ve Felak surelerinin genel teması, başımıza gelebilecek her türlü kötülüğe karşı Allah'a sığınmak ve O'nun yarattıklarının şerrinden korunmayı dile getirmektir. Bu surelerde, kötü niyetli cinlerden, şeytanlardan ve haset eden insanlardan yalnızca Allah'a sığınmamız gerektiği vurgulanmaktadır. Zira gökyüzünü, yeryüzünü ve bunlar arasındaki her şeyi yaratan Allah'tır. O, bir ve tektir; tüm kötülüklerden koruyan da yalnızca O'dur.

Nas Ve Felak Suresi'nin Okunuşu Ve Anlamı

Nas ve Felak Suresi'nin okunuşu ve anlamı, insanların karşılaşabileceği her türlü kötülükten, kötü kalpli cinlerden, şeytanlardan ve haset eden insanlardan Allah'a sığınmalarını teşvik etmektedir. Bu sureler, Allah'ın koruyuculuğunu ve yardımını istemenin önemini vurgularken, aynı zamanda O'nun yarattığı her şeyin üzerindeki mutlak gücünü de hatırlatmaktadır.

Felak Suresi'nin Okunuşu

  1. Kul e'ûzü birabbil felak
  2. Min şerri mâ halak
  3. Ve min şerri ğasikın izâ vekab
  4. Ve min şerrinneffâsâti fil'ukad
  5. Ve min şerri hâsidin izâ hased

Nas Suresi'nin Okunuşu

  1. Kul e'ûzü birabbinnâs
  2. Melikinnâs
  3. İlâhinnâs
  4. Min şerrilvesvâsilhannâs
  5. Ellezî yüvesvisü fî sudûrinnâsi
  6. Minelcinneti vennâs

Felak Suresi'nin Anlamı

  1. De ki: "Sığınırım o sabahın Rabbine,
  2. Yarattığı şeylerin şerrinden,
  3. Karanlığı çöküp bastırdığında bir gecenin şerrinden,
  4. o düğümlere üfleyen üfürükçülerin şerrinden
  5. ve kıskançlık gösterdiğinde bir kıskancın şerrinden!"

Nas Suresi'nin Anlamı

  1. De ki: Sığınırım ben insanların Rabbine,
  2. İnsanların hükümdârına,
  3. İnsanların ilâhına,
  4. O sinsi vesvesecinin şerrinden.
  5. O ki, insanların göğüslerine vesveseler fısıldar.
  6. Gerek cinlerden, gerek insanlardan.

 

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • Eşarilik Nedir?
    Eş'ârîlik, ya da Eş'ârîyye, islamın içinde önemli bir teoloji ekolü olarak ortaya çıkmış ve sunni düşünce geleneğinde önemli bir yer edinmiştir. İikadi mezheplerden biri olan Eş'ârilik, İslam düşünce tarihinde akaid ve kelam alanlarında derin izler bırakmıştır.
  • Ahlak Nedir?
    Ahlak kavramı, Arapça kökenli olup "hulk" sözcüğünden gelmektedir ve "huy" anlamına gelir. Arapça dilinde ahlak-ı hamide ve ahlak-ı hasene iyi ahlak anlamında kullanılırken, ahlak-ı zemime ve ahlak-ı seyyie ise kötü ahlak olarak tanımlanmaktadır
  • İmamiyye Nedir?
    İmamiyye, Şiilik meşrebi içinde önemli bir yere sahip olan, tarikat ve mezheplerin ortak bazı inanç prensiplerini barındıran bir ekoldür. İslam düşünce tarihinde itikatlarını tanımalama için belirli temel prensipler kullanılan fıkıh anlayışına sahiptir. İmamiyye ekolünün temel dayanak noktalarından biri, hiç şüphesiz Hz. Ali ve Hz. Hüseyin'in İslam toplumundaki konumları ve imamet hakkına dair görüşleridir.
  • Maturidilik Nedir?
    Maturidilik, İslam dünyasında önemli bir yere sahip olan itikadi bir mezheptir. Bu mezhep, Ebu Mansur el-Maturidi tarafından kurulmuş olup, matüridi'nin kurduğu hanefi mezhebi'nin kurucusu olarak kabul edilir. Maturidilik, 10. yüzyılda Orta Asya'da ortaya çıkmış ve zamanla İslam dünyasının büyük bir kısmında yaygınlaşmıştır. İmam-ı A'zam düşüncesi takip eden Maturidilik, iman konularında Ebu Hanife'nin metodolojisini benimsemiş ve geliştirmiştir. Bu mezhep, dini meseleleri anlamada ve açıklamada naklin yanında akla önemli yer veren islam dini itikad mezhebidir. Maturidilik, inanç esaslarını belirlerken vahiy ve aklın birlikte kullanılması gerektiğini savunur. Maturidilik, özellikle Türk dünyasında geniş kabul görmüş ve Osmanlı İmparatorluğu döneminde resmi mezhep olarak benimsenmiştir.
  • Peygamberimize Karşı Vazifelerimiz Nelerdir?
    İslam inancında, Allah’a olan bağlılık kadar O’nun elçisi olan Peygamberimiz Hz. Muhammed’e (s.a.v.) duyulan sevgi ve itaat de büyük önem taşır. Kur’an-ı Kerim’de bu konu şu şekilde açıkça belirtilir: