Mescidi Aksa Nerede - Genel | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

Mescidi Aksa Nerede

21.08.2024

Mescidi Aksa Nerede

Mescidi Aksa nerede? sorusu tüm İslam aleminin araştırdığı konular arasında yer alır. Mescidi Aksa, Müslümanlar için oldukça önemli bir yapı olup Kudüs’ün doğusundaki Eski Şehir Bölgesinde Morya olarak bilinen alandadır. Bu alanın yüz ölçümü 144 dönüm olup birçok tarihi esere ev sahipliği yapar.

Mescidi Aksa, Müslümanların ilk kıblesidir. Hz. Muhammed döneminde Müslümanlar, Medine’de namaz kılarken Mescidi Aksa’ya yönelerek ibadetlerini gerçekleştirmiştir. İslam dinine göre 8. yüzyılda inşa edilmiş bu yapıda pek çok peygamberin ibadet ettiği düşünülüyor. Hz. Muhammed, göğe yükseldiği Miraç olayında peygamber efendimiz Mescidi Aksa’ya geldiğine inanılıyor. Müslümanların yanı sıra Yahudiler için de kutsal kabul edilen bu alandaki ağlama duvarı Yahudilik inancı için önemli olan yapılardan biridir.

Mescidi Aksanın Önemi

Mescidi Aksanın önemi, Müslümanlar ve Yahudiler için ayrı özelliklere dayanır. Müslümanlar için Mescidi Aksa, Mekke ve Medine’den sonra en kutsal üçüncü mabettir. Kudüs’ün doğusundaki Eski Şehir Bölgesi’nde yer alan bu yapı 400 bin kapasiteye sahip olmakla beraber 144 dönümlük bir arazi üzerinde yer almaktadır. Müslümanların ilk kıblesi özelliğini taşıyan Mescidi Aksa, İslam inancına göre Hz. Muhammed’in ilahi huzura yükselişinin ilk durağıdır. Yahudiler için de kutsal bir alan kabul edilen Mescidi Aksa, Tapınaklar Bölgesi ve Süleyman Tapınağı ile Müslümanlar ve Yahudiler arasında bir çekişmeye mahal verir. Mescidi Aksa ve Kudüs, birçok peygamberin bir süreliğine yaşamış olduğu bir bölge olup burada yaşamış peygamberler bu alandaki yer alan birçok yeri mabed olarak kullanmışlardır. İslam inancına göre Mescidi Aksa kıyamete kadar yaşayacak ve namahrem eli değmemesi gereken üç haremden birisidir. Aynı zamanda Mescidi Aksa, içerisinde birçok tarihi yapı, cami ve vakıf binasının yer aldığı bölge olduğu için hem dini hem tarihi açıdan kültürel mirasa sahiptir.

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • Eşarilik Nedir?
    Eş'ârîlik, ya da Eş'ârîyye, islamın içinde önemli bir teoloji ekolü olarak ortaya çıkmış ve sunni düşünce geleneğinde önemli bir yer edinmiştir. İikadi mezheplerden biri olan Eş'ârilik, İslam düşünce tarihinde akaid ve kelam alanlarında derin izler bırakmıştır.
  • Ahlak Nedir?
    Ahlak kavramı, Arapça kökenli olup "hulk" sözcüğünden gelmektedir ve "huy" anlamına gelir. Arapça dilinde ahlak-ı hamide ve ahlak-ı hasene iyi ahlak anlamında kullanılırken, ahlak-ı zemime ve ahlak-ı seyyie ise kötü ahlak olarak tanımlanmaktadır
  • İmamiyye Nedir?
    İmamiyye, Şiilik meşrebi içinde önemli bir yere sahip olan, tarikat ve mezheplerin ortak bazı inanç prensiplerini barındıran bir ekoldür. İslam düşünce tarihinde itikatlarını tanımalama için belirli temel prensipler kullanılan fıkıh anlayışına sahiptir. İmamiyye ekolünün temel dayanak noktalarından biri, hiç şüphesiz Hz. Ali ve Hz. Hüseyin'in İslam toplumundaki konumları ve imamet hakkına dair görüşleridir.
  • Maturidilik Nedir?
    Maturidilik, İslam dünyasında önemli bir yere sahip olan itikadi bir mezheptir. Bu mezhep, Ebu Mansur el-Maturidi tarafından kurulmuş olup, matüridi'nin kurduğu hanefi mezhebi'nin kurucusu olarak kabul edilir. Maturidilik, 10. yüzyılda Orta Asya'da ortaya çıkmış ve zamanla İslam dünyasının büyük bir kısmında yaygınlaşmıştır. İmam-ı A'zam düşüncesi takip eden Maturidilik, iman konularında Ebu Hanife'nin metodolojisini benimsemiş ve geliştirmiştir. Bu mezhep, dini meseleleri anlamada ve açıklamada naklin yanında akla önemli yer veren islam dini itikad mezhebidir. Maturidilik, inanç esaslarını belirlerken vahiy ve aklın birlikte kullanılması gerektiğini savunur. Maturidilik, özellikle Türk dünyasında geniş kabul görmüş ve Osmanlı İmparatorluğu döneminde resmi mezhep olarak benimsenmiştir.
  • Peygamberimize Karşı Vazifelerimiz Nelerdir?
    İslam inancında, Allah’a olan bağlılık kadar O’nun elçisi olan Peygamberimiz Hz. Muhammed’e (s.a.v.) duyulan sevgi ve itaat de büyük önem taşır. Kur’an-ı Kerim’de bu konu şu şekilde açıkça belirtilir: