Kaza Orucu Nasıl Niyet Edilir? - Genel | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

Kaza Orucu Nasıl Niyet Edilir?

21.08.2024

Kaza Orucu Nasıl Niyet Edilir?

Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından paylaşılan internet sitesi üzerinde yer alan kaynaklara bağlı olarak Ramazan ayı içerisinde oruç tutmak yükümlülüktür. Fakat 30 günlük süreç içerisinde herhangi bir mazeretten dolayı oruç tutmayan bulunuyorsa mutlaka tutmadıkları oruç sayısını takip etmeleri gerekecektir. Bu kişiler oruç tutmanın yasak olarak belirtildiği günler dışında kaza ederek oruçlarını tutmalıdır.

Mevcut kaza orucuna niyet konusu ise günümüzde en çok araştırılan sorulardan birisi olarak kaza oruca nasıl niyet edilir şeklinde karşımıza çıkıyor. Kaza orucun niyet etmek için her oruç içerisinde “üzerimde yer alan ilk orucun kazasına şeklinde” niyet edilmesi önerilmektedir.

Kaza Oruçlarını Hesaplamak Nasıl Yapılır?

 Kaza oruçları bulunan bireyler kaza namazlarını hesaplama konusunda bazı hususlara dikkat etmelidir. Kişileri mükellef olduğu andan itibaren oruç tutması gerekir. Yani ergenlikten itibaren hiç  oruç tutmamış kişiler kameri ay hesabı ile oruç tutması gerekecektir.

Ergenlik çağına erdikten sonra bazı oruçların kazaya bırakılma ihtimali de vardır. Böyle durum ile karşılaşan bireylerin tutulmayan oruç sayısını hesaplaması ve buna göre kaza etmesi gerekir. Tüm bunların yanı sıra Ramazan ayı içerisinde orucunu mazeretsiz olarak terk etmiş bulunan kişilerin kazanın yanı sıra tövbe ve istiğfar ederek oruç tutulması gerektiğini hatırlaması gerekecektir.

Kaza Oruçları Hangi Günler Tutulmaz?

 Kur'an-ı Kerim içerisinde kaza orucu için tutulmayan günlerin sayısınca tutulmasına dair bir ifade yer almaktadır. Bu durum Bakara suresinde geçmektedir. Yapılan araştırmalar doğrultusunda kaza oruçların peş peşe tutulması herhangi bir olumsuzluğa yol açmamaktadır. Yasak değildir. Kaza orucun en hayırlısı geciktirilmeden tutulanıdır. Kişilerin öleceği günleri bilmediği için erkenden borcunu tutup bitirmesi daha hayırlı olacaktır.

Ramazan ayı içerisinde oluşan kaza oruçlarını tutmaya niyet edilmesi haram günler dışında uygundur. Kaza orucu için günler için Ramazan bayramı ve Kurban bayramında  kaza orucu tutulması uygun görülmemektedir.

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • Eşarilik Nedir?
    Eş'ârîlik, ya da Eş'ârîyye, islamın içinde önemli bir teoloji ekolü olarak ortaya çıkmış ve sunni düşünce geleneğinde önemli bir yer edinmiştir. İikadi mezheplerden biri olan Eş'ârilik, İslam düşünce tarihinde akaid ve kelam alanlarında derin izler bırakmıştır.
  • Ahlak Nedir?
    Ahlak kavramı, Arapça kökenli olup "hulk" sözcüğünden gelmektedir ve "huy" anlamına gelir. Arapça dilinde ahlak-ı hamide ve ahlak-ı hasene iyi ahlak anlamında kullanılırken, ahlak-ı zemime ve ahlak-ı seyyie ise kötü ahlak olarak tanımlanmaktadır
  • İmamiyye Nedir?
    İmamiyye, Şiilik meşrebi içinde önemli bir yere sahip olan, tarikat ve mezheplerin ortak bazı inanç prensiplerini barındıran bir ekoldür. İslam düşünce tarihinde itikatlarını tanımalama için belirli temel prensipler kullanılan fıkıh anlayışına sahiptir. İmamiyye ekolünün temel dayanak noktalarından biri, hiç şüphesiz Hz. Ali ve Hz. Hüseyin'in İslam toplumundaki konumları ve imamet hakkına dair görüşleridir.
  • Maturidilik Nedir?
    Maturidilik, İslam dünyasında önemli bir yere sahip olan itikadi bir mezheptir. Bu mezhep, Ebu Mansur el-Maturidi tarafından kurulmuş olup, matüridi'nin kurduğu hanefi mezhebi'nin kurucusu olarak kabul edilir. Maturidilik, 10. yüzyılda Orta Asya'da ortaya çıkmış ve zamanla İslam dünyasının büyük bir kısmında yaygınlaşmıştır. İmam-ı A'zam düşüncesi takip eden Maturidilik, iman konularında Ebu Hanife'nin metodolojisini benimsemiş ve geliştirmiştir. Bu mezhep, dini meseleleri anlamada ve açıklamada naklin yanında akla önemli yer veren islam dini itikad mezhebidir. Maturidilik, inanç esaslarını belirlerken vahiy ve aklın birlikte kullanılması gerektiğini savunur. Maturidilik, özellikle Türk dünyasında geniş kabul görmüş ve Osmanlı İmparatorluğu döneminde resmi mezhep olarak benimsenmiştir.
  • Peygamberimize Karşı Vazifelerimiz Nelerdir?
    İslam inancında, Allah’a olan bağlılık kadar O’nun elçisi olan Peygamberimiz Hz. Muhammed’e (s.a.v.) duyulan sevgi ve itaat de büyük önem taşır. Kur’an-ı Kerim’de bu konu şu şekilde açıkça belirtilir: