İtikat Nedir? - Genel | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

İtikat Nedir?

18.06.2025

İtikat kelimesi genelde dini anlamı ile kullanılır ve İslam inancında temel bir kavram olarak karşımıza çıkar. Sözlük anlamıyla "bağlanmak, düğümlemek, kesin olarak inanmak" manalarına gelen itikat, İslam dini içerisinde kalbi bağlılığı ve kesin inancı ifade eder. Kendinden uzun süre sonra ortaya çıkan akaid kelimesiyle eş anlamlı nitelikte olan kelime, İslam dinindeki inanç esaslarını kapsamaktadır. Müslümanların inanması gereken temel ilkeleri belirleyen ve dini hüküm bölümü ortaya çıkaran itikat, imani konuların temelini oluşturur. İtikat, İslam'ın inanç esaslarını içeren iman ilkelerini, Allah'ın varlığı ve birliği, meleklere iman, kitaplara iman, peygamberlere iman, kader ve ahiret gibi konuları kapsar.

İtikat Kelimesinin Sözlük Anlamı Nedir?
 

  • İman etmek
  • İnanç
  • İnanmak

Dini Açıdan İtikat 

İman esaslarında müslümanlar itikadı yer alır, ve bu itikat İslam dininin temel inançlarını kapsar. En geniş manası ile itikat, bir kişinin dini inancının bütün yönlerini içine alan kapsamlı bir kavramdır. İtikat, Allah, dünya ve kul konusunda mevcut olaylara bakış açısını etkileyen düşünceleri ifade eder. Bu düşünceler, Müslümanın hayatını şekillendiren ve davranışlarına yön veren temel unsurlardır. Günlük dilde itikatlı olmak, itikatsız olmak ve itikatlılık sözleri sıkça türetilerek kullanılır. İtikatlı olmak, kişinin İslam'ın belirlediği inanç esaslarını kabul etmesi ve bunlara sıkı sıkıya bağlı olması anlamına gelirken, itikatsız olmak ise bu esaslardan uzaklaşmayı ifade eder. 

Tasavvufi Mezhepleri Nelerdir?

Mehir Nedir?

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • Eşarilik Nedir?
    Eş'ârîlik, ya da Eş'ârîyye, islamın içinde önemli bir teoloji ekolü olarak ortaya çıkmış ve sunni düşünce geleneğinde önemli bir yer edinmiştir. İikadi mezheplerden biri olan Eş'ârilik, İslam düşünce tarihinde akaid ve kelam alanlarında derin izler bırakmıştır.
  • Ahlak Nedir?
    Ahlak kavramı, Arapça kökenli olup "hulk" sözcüğünden gelmektedir ve "huy" anlamına gelir. Arapça dilinde ahlak-ı hamide ve ahlak-ı hasene iyi ahlak anlamında kullanılırken, ahlak-ı zemime ve ahlak-ı seyyie ise kötü ahlak olarak tanımlanmaktadır
  • İmamiyye Nedir?
    İmamiyye, Şiilik meşrebi içinde önemli bir yere sahip olan, tarikat ve mezheplerin ortak bazı inanç prensiplerini barındıran bir ekoldür. İslam düşünce tarihinde itikatlarını tanımalama için belirli temel prensipler kullanılan fıkıh anlayışına sahiptir. İmamiyye ekolünün temel dayanak noktalarından biri, hiç şüphesiz Hz. Ali ve Hz. Hüseyin'in İslam toplumundaki konumları ve imamet hakkına dair görüşleridir.
  • Maturidilik Nedir?
    Maturidilik, İslam dünyasında önemli bir yere sahip olan itikadi bir mezheptir. Bu mezhep, Ebu Mansur el-Maturidi tarafından kurulmuş olup, matüridi'nin kurduğu hanefi mezhebi'nin kurucusu olarak kabul edilir. Maturidilik, 10. yüzyılda Orta Asya'da ortaya çıkmış ve zamanla İslam dünyasının büyük bir kısmında yaygınlaşmıştır. İmam-ı A'zam düşüncesi takip eden Maturidilik, iman konularında Ebu Hanife'nin metodolojisini benimsemiş ve geliştirmiştir. Bu mezhep, dini meseleleri anlamada ve açıklamada naklin yanında akla önemli yer veren islam dini itikad mezhebidir. Maturidilik, inanç esaslarını belirlerken vahiy ve aklın birlikte kullanılması gerektiğini savunur. Maturidilik, özellikle Türk dünyasında geniş kabul görmüş ve Osmanlı İmparatorluğu döneminde resmi mezhep olarak benimsenmiştir.
  • Peygamberimize Karşı Vazifelerimiz Nelerdir?
    İslam inancında, Allah’a olan bağlılık kadar O’nun elçisi olan Peygamberimiz Hz. Muhammed’e (s.a.v.) duyulan sevgi ve itaat de büyük önem taşır. Kur’an-ı Kerim’de bu konu şu şekilde açıkça belirtilir: