Felak Ve Nas Suresi - Genel | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

Felak Ve Nas Suresi

24.09.2024

Felak Ve Nas Suresi

Felak ve nas Suresi, Kur'an-ı Kerim'in en kısa surelerinden biridir ve her türlü tehlikeden, nazardan, beladan korunmak için günün her saatinde okunur. Bu surelere Felak ve nas  duaları da denir ve günlük namazlarda da okunur. Hadis kaynaklarında onun faziletleri hakkında pek çok bilgi bulunmaktadır.

Felak ve Nas Suresi Bilgiler

Felak Suresi, Nass Suresi ile birlikte Mu'avizetin surelerinden biri olarak kabul edilir ve beş ayetten oluşur. Kur'an-ı Kerim 113. Suresidir.  Felak Suresi Mekke döneminde nazil olmuştur ve vahiy sırasına göre 20. suredir. Kuran-ı Kerim'in 604. sayfasında bulunan bu sure, ilk ayetinde yer alan "sabahın aydınlığı" anlamına gelen "Felak" sözcüğünden türetilmiştir. Mu'avizetin surelerinden bir diğeri olan Nas Suresi altı ayetten oluşmaktadır. Adını her şiirin sonunda yer alan “nas” sözcüğünden almaktadır. Mushaf sırasına göre 114. sure olup, azalan sıra ile 21. suredir. Felak Suresi'nden sonra Mekke döneminde nazil olmuştur. Kur'an-ı Kerim'in 30. suresi ve 604. sayfanın son paragrafında bulunmaktadır.

Felak ve Nas surelerini birlikte veya ayrı ayrı okumak çok faydalıdır. İnsanları kazalardan ve sorunlardan koruduğu ve okuyucuları korku, kaygı, depresyon ve ajitasyondan kurtardığı bilinmektedir. Özellikle gece yatmadan önce okunduğunda güvenli ve huzur içinde uykuya dalmanıza ve Yüce Allah'ın gücüne ve korumasına sığınmanıza yardımcı olmaktadır.

Felak Suresi Okunuşu

Bismillahirrahmânirrahîm.

Kul e'ûzü birabbil felak

Min şerri mâ halak

Ve min şerri ğasikın izâ vekab

Ve min şerrinneffâsâti fil'ukad

Ve min şerri hâsidin izâ hased

Nas Suresi Okunuşu

Kul e'ûżu birabbinnâs.
Melikinnâs.
İlâhinnâs.
Min şerrilvesvâsil ḣannâs.
Elleżî yuvesvisu fî sudûrinnâs.
Minelcinneti vennâs.

 

 

 

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • Eşarilik Nedir?
    Eş'ârîlik, ya da Eş'ârîyye, islamın içinde önemli bir teoloji ekolü olarak ortaya çıkmış ve sunni düşünce geleneğinde önemli bir yer edinmiştir. İikadi mezheplerden biri olan Eş'ârilik, İslam düşünce tarihinde akaid ve kelam alanlarında derin izler bırakmıştır.
  • Ahlak Nedir?
    Ahlak kavramı, Arapça kökenli olup "hulk" sözcüğünden gelmektedir ve "huy" anlamına gelir. Arapça dilinde ahlak-ı hamide ve ahlak-ı hasene iyi ahlak anlamında kullanılırken, ahlak-ı zemime ve ahlak-ı seyyie ise kötü ahlak olarak tanımlanmaktadır
  • İmamiyye Nedir?
    İmamiyye, Şiilik meşrebi içinde önemli bir yere sahip olan, tarikat ve mezheplerin ortak bazı inanç prensiplerini barındıran bir ekoldür. İslam düşünce tarihinde itikatlarını tanımalama için belirli temel prensipler kullanılan fıkıh anlayışına sahiptir. İmamiyye ekolünün temel dayanak noktalarından biri, hiç şüphesiz Hz. Ali ve Hz. Hüseyin'in İslam toplumundaki konumları ve imamet hakkına dair görüşleridir.
  • Maturidilik Nedir?
    Maturidilik, İslam dünyasında önemli bir yere sahip olan itikadi bir mezheptir. Bu mezhep, Ebu Mansur el-Maturidi tarafından kurulmuş olup, matüridi'nin kurduğu hanefi mezhebi'nin kurucusu olarak kabul edilir. Maturidilik, 10. yüzyılda Orta Asya'da ortaya çıkmış ve zamanla İslam dünyasının büyük bir kısmında yaygınlaşmıştır. İmam-ı A'zam düşüncesi takip eden Maturidilik, iman konularında Ebu Hanife'nin metodolojisini benimsemiş ve geliştirmiştir. Bu mezhep, dini meseleleri anlamada ve açıklamada naklin yanında akla önemli yer veren islam dini itikad mezhebidir. Maturidilik, inanç esaslarını belirlerken vahiy ve aklın birlikte kullanılması gerektiğini savunur. Maturidilik, özellikle Türk dünyasında geniş kabul görmüş ve Osmanlı İmparatorluğu döneminde resmi mezhep olarak benimsenmiştir.
  • Peygamberimize Karşı Vazifelerimiz Nelerdir?
    İslam inancında, Allah’a olan bağlılık kadar O’nun elçisi olan Peygamberimiz Hz. Muhammed’e (s.a.v.) duyulan sevgi ve itaat de büyük önem taşır. Kur’an-ı Kerim’de bu konu şu şekilde açıkça belirtilir: