Elemneşrahleke Suresi - Genel | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

Elemneşrahleke Suresi

28.09.2024

Elemneşrahleke Suresi

İnşirah suresi Mekke döneminde nazil olmuştur. Toplamda 8 bölüm bulunmaktadır. İnşirah(Elemneşrahleke) suresi "açılmak, genişlemek" anlamına gelir. İnşirah Suresi, Allah'ın Muhammed'e olan manevi nimetlerini anlatır ve İslam'ın önemli dualarından biridir. İnşirah suresi Kur'an-ı Kerim'in 94. suresidir. Sura İnşirah aynı zamanda yaygın olarak "Elemnesrareke" olarak da bilinir. Sebebi ise bu surenin isminin "Elem Nesler Rek" ifadesinden gelmesidir. İnşirah Suresi'nin yanı sıra Elem Nesler Suresi, Elem Nesler Lek Suresi ve Şaar Suresi olarak da bilinmektedir. Bu sure, Mekke döneminde nazil olduğuna inanılan kısa surelerden biridir. İnşirah Suresi, Hz Muhammed'e vahyedildiği ve Allah'ın onun göğüslerini genişlettiği ve ona yardım ettiği söylenmektedir. Zorlukla birlikte kolaylığın da olduğunu, azmin güzel sonuçlar doğuracağını vurguluyor.

İnşirah Suresi ( Elemneşrahleke)

Bismillahirrahmanirrahim.

1- Elem neşrah leke sadrek

2- Ve vada'na 'anke vizreke

3- Elleziy enkada zahreke

4- Ve refa'na leke zikreke

5- Feinne me'al'usri yüsren

6- İnne me'al'usri yüsren

7- Feiza ferağte fensab

8- Ve ila rabbike ferğab

İnşirah suresi Türkçe Meali

1- Senin için bağrını açmadık mı?

2- İndirmedik mi senden o yükünü?

3- O sırtında gıcırdamakta olan (ve bu şekilde sana eziyet veren) yükünü?

4- Senin şanını yüceltmedik mi?

5- Demek ki, zorlukla beraber bir kolaylık var.

6- Evet o zorlukla beraber bir kolaylık var!

7- O halde boş kaldığında yine kalk yorul!

8- Ve ancak Rabbinden ümit et, hep O'na doğrul!

İnşirah Suresi Konusu

Allah İnşirah Suresini, Hz Muhammed'e olan manevi nimetlerini anlatır. Bir zamanlar dar ve çökük olan göğsünün açılıp genişlediğini, yani bu melankoli halinden kurtulduğunu, zamanla yükünün azaldığını, zamanla itibarının arttığını söylemiştir. Bu yüzden inşirah suresini okumak insana sağlık huzur verdiğini düşündürür.

 

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • Eşarilik Nedir?
    Eş'ârîlik, ya da Eş'ârîyye, islamın içinde önemli bir teoloji ekolü olarak ortaya çıkmış ve sunni düşünce geleneğinde önemli bir yer edinmiştir. İikadi mezheplerden biri olan Eş'ârilik, İslam düşünce tarihinde akaid ve kelam alanlarında derin izler bırakmıştır.
  • Ahlak Nedir?
    Ahlak kavramı, Arapça kökenli olup "hulk" sözcüğünden gelmektedir ve "huy" anlamına gelir. Arapça dilinde ahlak-ı hamide ve ahlak-ı hasene iyi ahlak anlamında kullanılırken, ahlak-ı zemime ve ahlak-ı seyyie ise kötü ahlak olarak tanımlanmaktadır
  • İmamiyye Nedir?
    İmamiyye, Şiilik meşrebi içinde önemli bir yere sahip olan, tarikat ve mezheplerin ortak bazı inanç prensiplerini barındıran bir ekoldür. İslam düşünce tarihinde itikatlarını tanımalama için belirli temel prensipler kullanılan fıkıh anlayışına sahiptir. İmamiyye ekolünün temel dayanak noktalarından biri, hiç şüphesiz Hz. Ali ve Hz. Hüseyin'in İslam toplumundaki konumları ve imamet hakkına dair görüşleridir.
  • Maturidilik Nedir?
    Maturidilik, İslam dünyasında önemli bir yere sahip olan itikadi bir mezheptir. Bu mezhep, Ebu Mansur el-Maturidi tarafından kurulmuş olup, matüridi'nin kurduğu hanefi mezhebi'nin kurucusu olarak kabul edilir. Maturidilik, 10. yüzyılda Orta Asya'da ortaya çıkmış ve zamanla İslam dünyasının büyük bir kısmında yaygınlaşmıştır. İmam-ı A'zam düşüncesi takip eden Maturidilik, iman konularında Ebu Hanife'nin metodolojisini benimsemiş ve geliştirmiştir. Bu mezhep, dini meseleleri anlamada ve açıklamada naklin yanında akla önemli yer veren islam dini itikad mezhebidir. Maturidilik, inanç esaslarını belirlerken vahiy ve aklın birlikte kullanılması gerektiğini savunur. Maturidilik, özellikle Türk dünyasında geniş kabul görmüş ve Osmanlı İmparatorluğu döneminde resmi mezhep olarak benimsenmiştir.
  • Peygamberimize Karşı Vazifelerimiz Nelerdir?
    İslam inancında, Allah’a olan bağlılık kadar O’nun elçisi olan Peygamberimiz Hz. Muhammed’e (s.a.v.) duyulan sevgi ve itaat de büyük önem taşır. Kur’an-ı Kerim’de bu konu şu şekilde açıkça belirtilir: