Elem İnşirah Suresi - Genel | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

Elem İnşirah Suresi

24.09.2024

Elem İnşirah Suresi

Elem İnşirah Suresi, Mekke döneminde müşriklerin baskılarına, hatta işkencelerine maruz kalan Hz. Muhammed'in hikâyesidir. Muhammed (s.a.v.) ve ashabına, her zorluğun ardından bir ferahlık olduğunu vurgulayan vahyedilmiştir.

İnşirah Suresi Anlamı

İnşirah Suresi onun aracılığıyla Hz. Muhammed'e ve tüm Müslümanlara seslenmektedir. Allah, Kur'an-ı Kerim'in birçok ayetinde bildirildiği gibi insanları açlık ve korkuyla imtihan etmektedir. Ancak bazı hizmetçilere yetecek kadar, bazılarına ise yalnızca az miktarda yiyecek sağlıyor. İnşirah Suresi'nin ilk dört ayeti Hz. Muhammed'i de yanına alır. Göğsünün genişlediği ve yükünün hafiflediği söylenir. Sonraki dört ayette ise sıkıntıdan sonra mutlaka kurtuluşun geleceği bildirilmektedir. Bu sure, maddi ve manevi sıkıntı içinde olan Müslümanlara sabırlı olmayı tavsiye etmesi açısından oldukça önemlidir. Allah kullarını zengin mi fakir mi diye imtihan edebilir. Önemli olan dünyanın zengin nimetlerine aldanmamak ve Allah'ı anmaktır. Surenin ilk kısmı Muhammed'in kendisine vah edilen kutsal yazıları insanlara nasıl aktarması gerektiğini vurguluyor. Vah edilen kutsal kitapların insanlara tebliğ edilmesi, bu zorlu görevde çeşitli zorlukları da beraberinde getirmiştir. Peygamberimiz sözlü hakaretlere maruz kalmış, tehdit edilmiş ve sonunda Mekke'den Medine'ye göçe zorlanmıştır. Bir müşrik ve Mekke paganı olan Hz, Muhammed'in şair ve deli olduğunu iddia ederek dini reddetmiştir. O dönemde Mekke'nin güçlü halkı Allah'ın birliğini reddediyor ve ticari nedenlerle putlara tapıyorlardı. Kur'an-ı Kerim böyle bir ortam ve atmosferde indirildiği için Hz. Muhammed, üzerinde büyük bir yük hissetti.

İnşirah Suresi Okunuşu

Elem neşrah leke sadrek, Ve vada'na 'anke vizreke, Elleziy enkada zahreke, Ve refa'na leke zikreke, Feinne me'al'usri yüsren, İnne me'al'usri yüsren, Feiza ferağte fensab, Ve ila rabbike ferğab.

İnşirah Suresi Türkçe Meali

Rahmân ve Rahîm olan Allah´ın adıyla, (Ey Muhammed!) Senin göğsünü açıp genişletmedik mi? Belini büken yükünü üzerinden kaldırmadık mı? Senin şânını yükseltmedik mi? Şüphesiz güçlükle beraber bir kolaylık vardır. Gerçekten, güçlükle beraber bir kolaylık vardır. Öyleyse, bir işi bitirince diğerine koyul. Ancak Rabbine yönel ve yalvar.

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • Eşarilik Nedir?
    Eş'ârîlik, ya da Eş'ârîyye, islamın içinde önemli bir teoloji ekolü olarak ortaya çıkmış ve sunni düşünce geleneğinde önemli bir yer edinmiştir. İikadi mezheplerden biri olan Eş'ârilik, İslam düşünce tarihinde akaid ve kelam alanlarında derin izler bırakmıştır.
  • Ahlak Nedir?
    Ahlak kavramı, Arapça kökenli olup "hulk" sözcüğünden gelmektedir ve "huy" anlamına gelir. Arapça dilinde ahlak-ı hamide ve ahlak-ı hasene iyi ahlak anlamında kullanılırken, ahlak-ı zemime ve ahlak-ı seyyie ise kötü ahlak olarak tanımlanmaktadır
  • İmamiyye Nedir?
    İmamiyye, Şiilik meşrebi içinde önemli bir yere sahip olan, tarikat ve mezheplerin ortak bazı inanç prensiplerini barındıran bir ekoldür. İslam düşünce tarihinde itikatlarını tanımalama için belirli temel prensipler kullanılan fıkıh anlayışına sahiptir. İmamiyye ekolünün temel dayanak noktalarından biri, hiç şüphesiz Hz. Ali ve Hz. Hüseyin'in İslam toplumundaki konumları ve imamet hakkına dair görüşleridir.
  • Maturidilik Nedir?
    Maturidilik, İslam dünyasında önemli bir yere sahip olan itikadi bir mezheptir. Bu mezhep, Ebu Mansur el-Maturidi tarafından kurulmuş olup, matüridi'nin kurduğu hanefi mezhebi'nin kurucusu olarak kabul edilir. Maturidilik, 10. yüzyılda Orta Asya'da ortaya çıkmış ve zamanla İslam dünyasının büyük bir kısmında yaygınlaşmıştır. İmam-ı A'zam düşüncesi takip eden Maturidilik, iman konularında Ebu Hanife'nin metodolojisini benimsemiş ve geliştirmiştir. Bu mezhep, dini meseleleri anlamada ve açıklamada naklin yanında akla önemli yer veren islam dini itikad mezhebidir. Maturidilik, inanç esaslarını belirlerken vahiy ve aklın birlikte kullanılması gerektiğini savunur. Maturidilik, özellikle Türk dünyasında geniş kabul görmüş ve Osmanlı İmparatorluğu döneminde resmi mezhep olarak benimsenmiştir.
  • Peygamberimize Karşı Vazifelerimiz Nelerdir?
    İslam inancında, Allah’a olan bağlılık kadar O’nun elçisi olan Peygamberimiz Hz. Muhammed’e (s.a.v.) duyulan sevgi ve itaat de büyük önem taşır. Kur’an-ı Kerim’de bu konu şu şekilde açıkça belirtilir: