El Karia Suresi - Genel | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

El Karia Suresi

28.09.2024

El Karia Suresi

Bu surenin adı, ilk ayetindeki "kapıyı çalın, kalp korkuyla atar" ve "dünyanın sonu" anlamına gelen "Karia" kelimesinden alınmıştır. Sureler genel olarak kıyamet gününde yaşanacak olayları, insanları bekleyen sonuçları, ahireti, cennete girmekten daha hayırlı işler yapanları, günahkarları bekleyen azapları konu almaktadır. El Karia suresi önemli faziletleri olan sûrelerden biridir. Bu nedenle Karia Suresi her zaman nasıl okunacağı öğrenilerek okunmalıdır. Kur'an-ı Kerim'i okuyabilmek için Kur'an-ı Kerim'in Arapça harflerini bilmek gerekir. Ancak Kur'an'ı sadece okumak değil, anlamak da gerekir. Kur'an-ı Kerim'in 101. suresi olup, vahiy sırasına göre 30. suresidir ve Mekke'de nazil olmuştur. Kıyamet sûresinden önce ve Kureyş sûresinden sonra gelir. 11 ayetten oluşur ve Kur'an-ı Kerim'in 30. ve 600. sayfalarında bulunmaktadır.

El Karia Suresi Okunuşu

Bismillahirrahmanirrahim

1.El kariah

2.Mel kariah

3.Ve ma edrake mel kariah

4.Yevme yekunün nasü kelferaşil mebsus

5.Ve tekunül cibalü kelıhnil menfuş

6.Fe emma men sekulet mevazınüh

7.Fe hüve fi ıyşetir radıyeh

8.Ve emma men haffet mevazınüh

9.Fe ümmühu havıyeh

10.Ve ma edrake mahiyeh.

11.Narun hamiyeh

El Karia Suresi Anlamı

Kur'an-ı Kerim surelerini okumanın en iyi yolu abdest alarak okunmasıdır. Bu nedenle Kur'an'a dokunmadan önce abdest almaya dikkat edilmelidir. Karia Suresi, ezberlendiği sürece açık havada, hayız halinde veya abdestsiz abdestin mümkün olmadığı durumlarda okunabilir. On meşhur sure vardır ama Karia Suresi bunların arasında değildir. Ancak sureyi ezberlediyseniz namazlarınızda özgürce okuyabilirsiniz. Buna Karia Suresi de dahildir. Karia suresinin okunması bir çok fazileti taşımaktadır. İşinizi iyi yapmak için günde 100 defa okursanız Allah'ın izniyle işiniz başarıya ulaşır. Sürekli kitap okuyan insanlar hem kendilerini hem de ailelerini beladan uzak tutuyor. Kinleri bitirmek için bu sureyi okumak çok faydalıdır. Karia suresini üzerinde taşıyanlar maddi sıkıntıdan kurtulur.

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • Eşarilik Nedir?
    Eş'ârîlik, ya da Eş'ârîyye, islamın içinde önemli bir teoloji ekolü olarak ortaya çıkmış ve sunni düşünce geleneğinde önemli bir yer edinmiştir. İikadi mezheplerden biri olan Eş'ârilik, İslam düşünce tarihinde akaid ve kelam alanlarında derin izler bırakmıştır.
  • Ahlak Nedir?
    Ahlak kavramı, Arapça kökenli olup "hulk" sözcüğünden gelmektedir ve "huy" anlamına gelir. Arapça dilinde ahlak-ı hamide ve ahlak-ı hasene iyi ahlak anlamında kullanılırken, ahlak-ı zemime ve ahlak-ı seyyie ise kötü ahlak olarak tanımlanmaktadır
  • İmamiyye Nedir?
    İmamiyye, Şiilik meşrebi içinde önemli bir yere sahip olan, tarikat ve mezheplerin ortak bazı inanç prensiplerini barındıran bir ekoldür. İslam düşünce tarihinde itikatlarını tanımalama için belirli temel prensipler kullanılan fıkıh anlayışına sahiptir. İmamiyye ekolünün temel dayanak noktalarından biri, hiç şüphesiz Hz. Ali ve Hz. Hüseyin'in İslam toplumundaki konumları ve imamet hakkına dair görüşleridir.
  • Maturidilik Nedir?
    Maturidilik, İslam dünyasında önemli bir yere sahip olan itikadi bir mezheptir. Bu mezhep, Ebu Mansur el-Maturidi tarafından kurulmuş olup, matüridi'nin kurduğu hanefi mezhebi'nin kurucusu olarak kabul edilir. Maturidilik, 10. yüzyılda Orta Asya'da ortaya çıkmış ve zamanla İslam dünyasının büyük bir kısmında yaygınlaşmıştır. İmam-ı A'zam düşüncesi takip eden Maturidilik, iman konularında Ebu Hanife'nin metodolojisini benimsemiş ve geliştirmiştir. Bu mezhep, dini meseleleri anlamada ve açıklamada naklin yanında akla önemli yer veren islam dini itikad mezhebidir. Maturidilik, inanç esaslarını belirlerken vahiy ve aklın birlikte kullanılması gerektiğini savunur. Maturidilik, özellikle Türk dünyasında geniş kabul görmüş ve Osmanlı İmparatorluğu döneminde resmi mezhep olarak benimsenmiştir.
  • Peygamberimize Karşı Vazifelerimiz Nelerdir?
    İslam inancında, Allah’a olan bağlılık kadar O’nun elçisi olan Peygamberimiz Hz. Muhammed’e (s.a.v.) duyulan sevgi ve itaat de büyük önem taşır. Kur’an-ı Kerim’de bu konu şu şekilde açıkça belirtilir: