Berat Kandili Nedir? - Genel | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

Berat Kandili Nedir?

06.08.2024

Berat Kandili Nedir?

Arapçada anlamı şabanın yarısı olan Berat Kandili dinimizde kutsal olarak kabul edilen günlerdendir. Osmanlı devletinden gelen şaban ayının 14. günü ile 15. gününü bağlayan gecenin kutsal sayılmasından yola çıkılmıştır. Osmanlı padişahlarından 2. Selim’in minarelerde kandil yakmasıyla adına Berat Kandili denmiştir. Beratın Türkçe karşılığı temize çıkmaktır. Bu yüzden de Berat Kandili gecesi günahlardan arınma gece olarak İslam da karşımıza çıkmaktadır.

Berat kandili ile ilgili Peygamber efendimiz Hz. Muhammed’in hadisi de görülmektedir. Bu hadiste: ‘Şaban ayının on beşinci gecesi olduğu zaman gecesinde ibadete kalkın. Kandilden sonraki gece oruç tutun.’ Şeklinde hadis vermiştir. Berat gecesinde insanların bereketleri artacak ve günahları temizlenecektir. Kim oruç tutarsa ona en hayırlı kısmetler açılacak denmektedir. Berat gecesi aynı zamanda rahmet gecesi olarak da bilinir. Bunun temel sebebi günahların bağışlanmasıdır.

Berat Kandil’inde Neler Yapılır?

İbadetlerin en büyüğünün Berat Kandili gecesinde yapılması gerektiği bilinmektedir. Berat gecesinde Allah kullarına rahmet ve bereket dağıtarak en iyi şekilde mükafatlandırmaktadır. Öncelikli olarak oruç tutmak gerekmektedir. Oruç tutarak ibadetini tamamlayan kişiler daha fazla bereketlenecek malları çoğalacaktır. Diğer yapılması gerek ibadet ise kuranı kerim okuyarak Allahtan isteklerini belirtmektir. Bunu yapan kişilerin dilekleri en kısa sürede gerçekleşecektir.

Dua ederek tesbih çekmek Allaha günahları için yalvaran kişilerin günahları silinecek tövbeleri kabul edilecektir. Aynı zamanda berat gecesinde kuranı kerimin son suresinin indiği gecedir. Berat kandili bu yüzden en önemli geceler arasında yer almaktadır. Kuranı kerimin tamamlanmasına ise inzai denilir. Bütün ibadetler Allah tarafından hoş karşılanacak ve tövbe edenlerin tövbeleri kabul edilecektir. Bu gecede oruç tutmak özellikle açın halinden anlamak mal varlığınıza bereket sağlayacaktır. En güzel gecelerden biri olarak bilinmektedir.

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • Eşarilik Nedir?
    Eş'ârîlik, ya da Eş'ârîyye, islamın içinde önemli bir teoloji ekolü olarak ortaya çıkmış ve sunni düşünce geleneğinde önemli bir yer edinmiştir. İikadi mezheplerden biri olan Eş'ârilik, İslam düşünce tarihinde akaid ve kelam alanlarında derin izler bırakmıştır.
  • Ahlak Nedir?
    Ahlak kavramı, Arapça kökenli olup "hulk" sözcüğünden gelmektedir ve "huy" anlamına gelir. Arapça dilinde ahlak-ı hamide ve ahlak-ı hasene iyi ahlak anlamında kullanılırken, ahlak-ı zemime ve ahlak-ı seyyie ise kötü ahlak olarak tanımlanmaktadır
  • İmamiyye Nedir?
    İmamiyye, Şiilik meşrebi içinde önemli bir yere sahip olan, tarikat ve mezheplerin ortak bazı inanç prensiplerini barındıran bir ekoldür. İslam düşünce tarihinde itikatlarını tanımalama için belirli temel prensipler kullanılan fıkıh anlayışına sahiptir. İmamiyye ekolünün temel dayanak noktalarından biri, hiç şüphesiz Hz. Ali ve Hz. Hüseyin'in İslam toplumundaki konumları ve imamet hakkına dair görüşleridir.
  • Maturidilik Nedir?
    Maturidilik, İslam dünyasında önemli bir yere sahip olan itikadi bir mezheptir. Bu mezhep, Ebu Mansur el-Maturidi tarafından kurulmuş olup, matüridi'nin kurduğu hanefi mezhebi'nin kurucusu olarak kabul edilir. Maturidilik, 10. yüzyılda Orta Asya'da ortaya çıkmış ve zamanla İslam dünyasının büyük bir kısmında yaygınlaşmıştır. İmam-ı A'zam düşüncesi takip eden Maturidilik, iman konularında Ebu Hanife'nin metodolojisini benimsemiş ve geliştirmiştir. Bu mezhep, dini meseleleri anlamada ve açıklamada naklin yanında akla önemli yer veren islam dini itikad mezhebidir. Maturidilik, inanç esaslarını belirlerken vahiy ve aklın birlikte kullanılması gerektiğini savunur. Maturidilik, özellikle Türk dünyasında geniş kabul görmüş ve Osmanlı İmparatorluğu döneminde resmi mezhep olarak benimsenmiştir.
  • Peygamberimize Karşı Vazifelerimiz Nelerdir?
    İslam inancında, Allah’a olan bağlılık kadar O’nun elçisi olan Peygamberimiz Hz. Muhammed’e (s.a.v.) duyulan sevgi ve itaat de büyük önem taşır. Kur’an-ı Kerim’de bu konu şu şekilde açıkça belirtilir: