Bayram Namazı Kaç Rekât? - Genel | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

Bayram Namazı Kaç Rekât?

05.08.2024

Bayram Namazı Kaç Rekât?

Kurban ve Ramazan Bayramı’nda kılınan bayram namazı 2 rekât olarak vacip namazı adı vererek kılınmaktadır. Genellikle bayram namazı camide kılınmaktadır. Hoca önde cemaat arkada olmak üzere erkeklerin kıldığı bir namazdır. Aynı zamanda bayram namazı cemaatle beraber kılındığından dolayı hocanın vaaz vermesiyle beraber başlar. Bayram namazında öncelik cami hocasına aittir. Cami hocası ne yaparsa cemaatte onu tekrarlayarak namazı kılarlar. Namaz bittiğinde ise herkes evlerine dağılarak namaz sonlanır.

Bayram namazı 2 rekâtlı vacip namazı olduğundan dolayı çabuk biten bir namazdır. İmam sesli olarak duaları okumaktadır. Namazdan önce herkes niyet ederek namaza başlar sonrasında hoca sadece konuşarak namazı kıldırır. Namaz esnasında hocadan başka kimse konuşmaz. Namazın sonunda ise tesbih çekilerek dua edilir. Bu şekilde namaz bitirilir. Bayram namazından önce mutlaka namaz abdesti alınmalı ve sonrasında namaza başlanılabilir.

Bayram Namazını Kimler Kılabilir?

Namazların hepsini herkes kılabilirken bayram namazı için kadınlar, çocuklar ve yolda olan insanlar kılmasa da sorun olmayacaktır. Cuma namazı içinde aynı şey söylenebilir. Bayram namazının kılınmasının en büyük sebebi ise Allah Teala bayram günlerini hayırlı geçirmemiz adına vermedir. Kılınan namazlarda mutlaka Allahtan huzur ve bereket istenmelidir. Bu şekilde kılınan namaz ile Allah’ın buyruklarına uyulacaktır. Niyet edilen şeyler bayram namazıyla beraber dile getirilebilir.

Bayram namazı en hayırlı namazlardan biridir. Bayram namazı kılan kişi en hayırlı müminler arasında yer alır. Bayram namazı kılarken dikkat edilmesi gereken birkaç husus vardır. Bunlar; abdest almış olmak, temiz kıyafetler giymek, temiz seccade kullanmak gibi hususlardır. Dinimiz bize temiz olmayı buyurmaktadır. Mutlaka imkanlarımızın el verdiği kadar temiz yerlerde namaz kılmalı ve temiz kıyafetler giymeyi tercih etmeliyiz.

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • Eşarilik Nedir?
    Eş'ârîlik, ya da Eş'ârîyye, islamın içinde önemli bir teoloji ekolü olarak ortaya çıkmış ve sunni düşünce geleneğinde önemli bir yer edinmiştir. İikadi mezheplerden biri olan Eş'ârilik, İslam düşünce tarihinde akaid ve kelam alanlarında derin izler bırakmıştır.
  • Ahlak Nedir?
    Ahlak kavramı, Arapça kökenli olup "hulk" sözcüğünden gelmektedir ve "huy" anlamına gelir. Arapça dilinde ahlak-ı hamide ve ahlak-ı hasene iyi ahlak anlamında kullanılırken, ahlak-ı zemime ve ahlak-ı seyyie ise kötü ahlak olarak tanımlanmaktadır
  • İmamiyye Nedir?
    İmamiyye, Şiilik meşrebi içinde önemli bir yere sahip olan, tarikat ve mezheplerin ortak bazı inanç prensiplerini barındıran bir ekoldür. İslam düşünce tarihinde itikatlarını tanımalama için belirli temel prensipler kullanılan fıkıh anlayışına sahiptir. İmamiyye ekolünün temel dayanak noktalarından biri, hiç şüphesiz Hz. Ali ve Hz. Hüseyin'in İslam toplumundaki konumları ve imamet hakkına dair görüşleridir.
  • Maturidilik Nedir?
    Maturidilik, İslam dünyasında önemli bir yere sahip olan itikadi bir mezheptir. Bu mezhep, Ebu Mansur el-Maturidi tarafından kurulmuş olup, matüridi'nin kurduğu hanefi mezhebi'nin kurucusu olarak kabul edilir. Maturidilik, 10. yüzyılda Orta Asya'da ortaya çıkmış ve zamanla İslam dünyasının büyük bir kısmında yaygınlaşmıştır. İmam-ı A'zam düşüncesi takip eden Maturidilik, iman konularında Ebu Hanife'nin metodolojisini benimsemiş ve geliştirmiştir. Bu mezhep, dini meseleleri anlamada ve açıklamada naklin yanında akla önemli yer veren islam dini itikad mezhebidir. Maturidilik, inanç esaslarını belirlerken vahiy ve aklın birlikte kullanılması gerektiğini savunur. Maturidilik, özellikle Türk dünyasında geniş kabul görmüş ve Osmanlı İmparatorluğu döneminde resmi mezhep olarak benimsenmiştir.
  • Peygamberimize Karşı Vazifelerimiz Nelerdir?
    İslam inancında, Allah’a olan bağlılık kadar O’nun elçisi olan Peygamberimiz Hz. Muhammed’e (s.a.v.) duyulan sevgi ve itaat de büyük önem taşır. Kur’an-ı Kerim’de bu konu şu şekilde açıkça belirtilir: