Fitre Nedir? - Fitre Bağışı | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

Fitre Nedir?

07.08.2024

Fitre Nedir?

Müslümanların, Ramazan ayında oruç tutarak bayrama ulaşmanın şükrünü göstermek için ihtiyaç sahiplerine vermekle yükümlü olduğu sadaka, fitredir. Fitre nedir? sorusuna bu şekilde cevap verilmekle beraber ‘fıtır sadakası’’ olarak da cevap vermek mümkündür. Dinimizin buyur ettiği fıtır sadakası, vacip olup sünnetle sabittir.

Fitre, Ramazan ayının birinci günü verilebilmekle beraber bayram girmeden önce de verilebilmektedir. Hatta bayramda hemen önce fitrenin verilmesi daha faziletlidir. Bayram günü ya da daha sonrasında da fitre verilebilir. Fakat bayramdan sonra verilmesi mekruhtur. Şafiilere göre geçerli bir mazeret olmadığı müddetçe fitrenin bayramın birinci gününün gün batımından sonraya bırakmak haram kabul edilir. Fitreyi Ramazan’ın ilk günlerinde vermek ise caizdir.

 Fıtr sadakası, bir fakirin içinde yaşanılan toplumun hayat standartlarına göre bir günlük yiyeceğini karşılayacak şekilde hesaplanır. Mazlumların bayram sevincine dahil olmasına olanak sağlaması için fitre miktarının buna göre belirlenmesi gerekir. Günümüz koşullarında fitre hesaplanırken kişinin günlük iki öğün olacak şekilde yiyeceğinin parasal olarak miktarı hesaplanmalıdır.

Fıtır Sadakası Kimlere Verilir?

Fıtır sadakası kimlere verilir? sorusu Ramazan ayı içerisinde kişilerin sıklıkla araştırma yaptığı konulardan biridir. Fıtır sadakasının kişinin bakmakla hükümlü olmadığı kişilere verilmesi uygun olur. Ramazan ayı içerisinde verilen fitrenin kişinin kendisinin ve bakmakla hükümlü olduğu çocuklarının adına verilmesi gerekir. Hz. Muhammed, büyük-küçük, kadın-erkek, köle-hür her Müslüman için fıtır sadakasının gerekli olduğunu belirtmiştir. Fitre veren kişinin bu sadakadan doğrudan ya da dolaylı olarak yararlanmaması gerekir. Fıtır sadakası şu kişilere verilemez;

  • Anne, baba, büyükanne, büyükbaba
  • Çocuklarına, torunlarına ve torunlarının çocuklarına
  • Eşe
  • Nisap miktarı kadar malı olan kişilere

Fitre bir fakire ya da birden fazla fakire verilebilir. Fakat bir fakire verilen miktarın, fitre miktarından az olmaması gerekir.

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • Eşarilik Nedir?
    Eş'ârîlik, ya da Eş'ârîyye, islamın içinde önemli bir teoloji ekolü olarak ortaya çıkmış ve sunni düşünce geleneğinde önemli bir yer edinmiştir. İikadi mezheplerden biri olan Eş'ârilik, İslam düşünce tarihinde akaid ve kelam alanlarında derin izler bırakmıştır.
  • Ahlak Nedir?
    Ahlak kavramı, Arapça kökenli olup "hulk" sözcüğünden gelmektedir ve "huy" anlamına gelir. Arapça dilinde ahlak-ı hamide ve ahlak-ı hasene iyi ahlak anlamında kullanılırken, ahlak-ı zemime ve ahlak-ı seyyie ise kötü ahlak olarak tanımlanmaktadır
  • İmamiyye Nedir?
    İmamiyye, Şiilik meşrebi içinde önemli bir yere sahip olan, tarikat ve mezheplerin ortak bazı inanç prensiplerini barındıran bir ekoldür. İslam düşünce tarihinde itikatlarını tanımalama için belirli temel prensipler kullanılan fıkıh anlayışına sahiptir. İmamiyye ekolünün temel dayanak noktalarından biri, hiç şüphesiz Hz. Ali ve Hz. Hüseyin'in İslam toplumundaki konumları ve imamet hakkına dair görüşleridir.
  • Maturidilik Nedir?
    Maturidilik, İslam dünyasında önemli bir yere sahip olan itikadi bir mezheptir. Bu mezhep, Ebu Mansur el-Maturidi tarafından kurulmuş olup, matüridi'nin kurduğu hanefi mezhebi'nin kurucusu olarak kabul edilir. Maturidilik, 10. yüzyılda Orta Asya'da ortaya çıkmış ve zamanla İslam dünyasının büyük bir kısmında yaygınlaşmıştır. İmam-ı A'zam düşüncesi takip eden Maturidilik, iman konularında Ebu Hanife'nin metodolojisini benimsemiş ve geliştirmiştir. Bu mezhep, dini meseleleri anlamada ve açıklamada naklin yanında akla önemli yer veren islam dini itikad mezhebidir. Maturidilik, inanç esaslarını belirlerken vahiy ve aklın birlikte kullanılması gerektiğini savunur. Maturidilik, özellikle Türk dünyasında geniş kabul görmüş ve Osmanlı İmparatorluğu döneminde resmi mezhep olarak benimsenmiştir.
  • Peygamberimize Karşı Vazifelerimiz Nelerdir?
    İslam inancında, Allah’a olan bağlılık kadar O’nun elçisi olan Peygamberimiz Hz. Muhammed’e (s.a.v.) duyulan sevgi ve itaat de büyük önem taşır. Kur’an-ı Kerim’de bu konu şu şekilde açıkça belirtilir: