Kardeşe Zekat Verilir mi? - Zekat Bağışı | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

Kardeşe Zekat Verilir mi?

11.09.2024

Kardeşe Zekat Verilir mi?

Zengin Müslümanların mallarının bir kısmını fakirlere dağıttığı ramazan ayının vacip ibadetlerinden biri olan zekatın dikkat edilmesi gereken bir ibadet olduğu için hakkında sorulan pek çok soru vardır. Bu sorular arasında kardeşe zekat verilir mi? sorusu da zekat vermek isteyen kişiler tarafından oldukça merak edilmektedir.

Zekat, İslam’ın şartlarından biri olarak malı nisap miktarını aşmış birinin her yıl sahip olduğu malın (altın, para, arsa vb.) altın cinsine eşitlenerek 40'ta birinin ihtiyaç sahiplerine bağışlanmasıdır. Ayrıca zekat sadece ekonomik bir yardım değil, aynı zamanda toplumdaki sosyal dengeyi sağlamayı, fakir ve zengin arasındaki uçurumu kapatmayı amaçlayan bir ibadettir.

Tevbe suresi 60. ayette zekatın, fakirler, miskinler, zekat toplayıcıları, kalpleri İslam'a ısındırılacak olanlar, köleler, borçlular, Allah yolunda olanlar ve yolda kalmışlar gibi kişilere verilmesi gerektiği ifade edilmiştir. Zekatın farz olabilmesi için nasıl malın bazı özellikleri taşıması gerekiyorsa zekat verilen kişinin de bazı özellikleri taşıması gerekir. Genel bakımdan muhtaç olan kardeşe de zekat verilebilmektedir.

Kimlere Zekat Verilmez?

Zekat veremediğimiz kişiler ise bakmakla yükümlü olmadıklarımızdır. Bunlar; annemiz, babamız, eşimiz, çocuğumuz veya onlardan dünyaya gelen torunlarımız, dedelerimiz ve ninelerimiz yakınlık taşıdığımız bireyler zaten bakma sorumluluğumuzun olduğu kişilerdir. Bu nedenle onlara zekat veremeyiz. Bunlar dışında kalan akrabalarımıza zekat verebiliriz.

Zekat verebileceğimiz kişiler; kız kardeşimiz, erkek kardeşimiz, kardeşlerimizin kız yada erkek çocuklarına, halamız, teyzemiz, dayımız, amcamız, kuzenimiz, komşularımız, mahalle ya da belde sakinimiz olabilir. Ayrıca zekat verirken en yakınımızda bulunan yardıma muhtaç kişilerden başlamak peygamber efendimizin sünnetidir. Bu nedenle İslam hukukunda, zekatın verilmesi gereken kişiler arasında yakın akrabalar da yer alır. Ancak burada önemli olan, zekatın verildiği kişinin gerçekten ihtiyaç sahibi olmasıdır.

Eğer kardeş, maddi olarak zorluk çekiyorsa ona zekat vermek caizdir ve hatta bu, daha faziletli bir davranış olarak kabul edilmektedir. Çünkü böylece hem zekatın farz olan ibadet kısmı yerine getirilmiş olur hem de kardeşlik bağı güçlendirilir.

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • Borcu Olan Bir Kişi Kurban Kesebilir mi?
    Borcu Olan Bir Kişi Kurban Kesebilir mi?
  • 2025 Yurt Dışı Kurban Bağışı Ne Kadar?
    2025 yılında yurtdışı kurban bağışı, ihtiyaç sahiplerine ulaşma amacıyla Afrika ve Asya bölgelerinde yoğunlaşarak, Müslüman toplulukların desteğini bekliyor.
  • Kurban Kesmek Farz mıdır?
    Kurban Bayramı yaklaştıkça, birçok kişi "Kurban kesmek farz mı yoksa vacip mi?" sorusunu merak etmektedir. Bu önemli İslami vecibe, Müslümanlar arasında sıkça tartışılan bir konu olup, dini yükümlülükler çerçevesinde farklı yorumlara sahiptir.
  • Evi Arabası Olan Kurban Kesmek Zorunda mı?
    Ev ve araba alma durumları, birçok kişi için hayatlarında önemli bir dönüm noktasıdır. Bu tür büyük yatırımlar yapıldığında, özellikle kurban kesilmesi yaygın bir gelenek haline gelmiştir.
  • Taksitle Kurban Alınabilir mi?
    Kurban ibadetinde esas olan niyet ve mülkiyetin sağlanmış olmasıdır.