Taksitle Kurban Alınabilir mi? - Genel | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

Taksitle Kurban Alınabilir mi?

09.05.2025

Evet, taksitle kurban almak dinen caizdir. Kurbanlık hayvanın mülkiyeti alıcıya geçmişse, ödeme şekli kurban ibadetinin geçerliliğini etkilemez. Kurban ibadetinde esas olan niyet ve mülkiyetin sağlanmış olmasıdır.

Kurban İbadetinde Mülkiyet Şartı Nedir?

Kurbanın geçerli olabilmesi için, kesilecek hayvanın kişinin kendi mülkiyetinde olması gerekir. İslam'da kurban ibadeti, Allah'a yaklaşma ve şükretme amacıyla yapılırken, birtakım şartlara bağlıdır. Bunların en önemlilerinden biri mülkiyet şartıdır. Mülkiyet şartı, kurban edilecek hayvanın kurban ibadetini yerine getiren kişiye ait olmasını gerektirir. Mülkiyet, hayvanın: Satın alınması, Hibe edilmesi, Miras yoluyla intikali, Bizzat yetiştirilmesi gibi yollarla elde edilmesiyle sağlanabilir. Bu şart, kurban ibadetinin hukuken geçerli olabilmesi için zorunludur. Taksitle alınan bir hayvan da, satış işlemi tamamlandığında alıcının mülkiyetine geçer. Bu durumda kurban kesilmesinde bir engel yoktur. Kurban sahibi, henüz son taksiti ödememiş olsa bile, resmi satış işlemi tamamlanmışsa hayvan üzerinde tasarruf hakkına sahiptir ve kurban olarak kesebilir.

Taksitle Kurban Almak Dinen Sakıncalı mı?

Hayır, taksitle kurban almak dinen sakıncalı değildir. İslam dini, Müslümanların maddi durumları elverdiğince ibadetlerini yerine getirebilmeleri için kolaylıklar sağlamıştır. Ödeme planı ileriki tarihlere yayılmış olsa da, sözleşme ile hayvanın mülkiyeti kişiye geçtiği için kurban kesimi geçerli olur. Ancak dikkat edilmesi gereken hususlar şunlardır: Öncelikle, borcun ödenebilir olması, kişinin mali durumunu zorlamaması önemlidir. Kasıtlı bir borçlanma değil, ibadet amacıyla hareket edilmesi, niyetin halis olması gerekir. Faizsiz taksitli satış yapılması (İslami hassasiyetler açısından) tercih edilmelidir. Çünkü faiz, İslam'da kesin olarak yasaklanmıştır ve kurban ibadetinin ruhuna aykırıdır.

Taksitle Kurban Kesmek Geçerli midir?

Evet, geçerlidir. Taksitle alınan ve mülkiyeti alıcıya geçen bir hayvanla kurban ibadeti gönül rahatlığıyla yerine getirilebilir. Önemli olan niyetin ibadet olması ve hayvanın kurbanlık şartlarını taşımasıdır.

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • Taksitle Kurban Alınabilir mi?
    Kurban ibadetinde esas olan niyet ve mülkiyetin sağlanmış olmasıdır.
  • Kimler Kurban Kesemez?
    yani kurban kesme yükümlülüğü, temel ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra belli bir mal varlığına sahip olanlara aittir. Bu şartları taşımayan kişilere kurban vacip değildir.
  • 2 Mayıs Cuma Hutbesi
    2 Mayıs 2025 tarihli Cuma Hutbesi, İslam dünyasında birlik ve beraberliğin önemine dair derinlemesine bir anlayış sunuyor.
  • Kabe Neden 7 Kere Tavaf Edilir?
    Tavaf, İslam’ın en kutsal mekânı olan Kâbe’nin etrafında yedi defa dönerek yapılan ibadettir. Hac ve umre ibadetlerinin temel rükünlerinden biri olan tavafın yedi kez yapılmasının nedeni, birçok kişi tarafından merak edilmektedir.
  • Salavat Nedir, Nasıl Getirilir?
    Salavât, İslam dininde önemli bir yere sahip olan, manevi derinliği yüksek bir dua geleneğidir. Dilimize Arapçadan geçen bu terim, "salât" kelimesinin çoğulu olarak karşımıza çıkar. Salavât, Peygamber Efendimizin -sallâllâhu aleyhi ve sellem- ismi zikredildiğinde yapılan duâ demektir.