Üç Aylar Başlangıcı - Ramazan | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

Üç Aylar Başlangıcı

03.09.2024

Üç Aylar Başlangıcı

Üç aylar, İslam dinine göre kutsal kabul edilen Recep, Şaban ve Ramazan aylarıdır. Üç aylar başlangıcı, ayın hareketlerine göre belirlenir. Recep, Hicri yılının 7.ayına, Şaban Hicri yılının 8. ayına, Ramazan ise Hicri yılının 9. ayına tekabül eder. Regaip, Miraç, Kadir ve Berat geceleri, üç ayların içinde yer alır. Bu nedenle üç aylar Müslümanlar için oldukça önemlidir. Üç ayların içinde mübarek günler olduğu için bu ayların ibadet ve tefekkür ile geçirilmesi tavsiye edilir. Mukaddes üç aylar, İslam aleminin hataları için tövbe etmesine, yaşamlarını sorgulamalarına ve Allah rızası için bir şeyler yapabilecekleri bir dönem oluşturma imkanı sunar.

Üç Aylarda Hangi Kandiller Var?

Üç aylarda hangi kandiller var? sorusu mübarek üç aylara girildiğinde kişilerin sıklıkla araştırma yaptığı konulardan biridir. Üç aylar, Recep ile başlayıp içinde pek çok kutsal gecenin bulunduğu süreyi kapsar. Recep ayının ilk perşembeyi cumaya bağlayan gecesi, Regaip Kandilidir. Sözlük anlamı ‘‘bol ve değerli bağış’’  olan Regaip, İslami literatüre göre ‘‘bol sevap ve mükafat’’ anlamına gelir. Miraç Gecesi, üç aylar içinde yer alan ikinci kutsal gecedir. Miracın sözlük anlamı ‘‘göğe çıkmak, yükselmek’’ tir. Terimsel anlamı ise Hz. Muhammed’in göğe yükselişi ve Allah’ın huzuruna çıkışıdır. Hz. Muhammed’in Mescid’i Aksa’dan göğe yükselişine Miraç denir. Miraç ile 5 vakit namaz farz kılınmış ve Bakara suresinin son ayetleri indirilmiştir. Üç aylar içerisinde bulunan ve Miraç’tan sonraki kutsal gece, Berat Kandili’dir. Şaban ayının 15. Gecesine denk gelir. Günahlardan kurtulmak için bir fırsat olarak görülen bu gecede dua etmek, ibadet etmek ve oruç tutarak geçirilmesi oldukça önemlidir. Üç ayların sonuncusu olan Ramazan’ın içerisinde Kadir gecesi yer alır. Kuran-ı Kerim’in bu gecede indirildiği bildirilmiştir. Bin aydan daha hayırlı bir gece olan Kadir gecesi, Ramazan ayının son on günü içerisinde gizlenmiştir.

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • Borcu Olan Bir Kişi Kurban Kesebilir mi?
    Borcu Olan Bir Kişi Kurban Kesebilir mi?
  • 2025 Yurt Dışı Kurban Bağışı Ne Kadar?
    2025 yılında yurtdışı kurban bağışı, ihtiyaç sahiplerine ulaşma amacıyla Afrika ve Asya bölgelerinde yoğunlaşarak, Müslüman toplulukların desteğini bekliyor.
  • Kurban Kesmek Farz mıdır?
    Kurban Bayramı yaklaştıkça, birçok kişi "Kurban kesmek farz mı yoksa vacip mi?" sorusunu merak etmektedir. Bu önemli İslami vecibe, Müslümanlar arasında sıkça tartışılan bir konu olup, dini yükümlülükler çerçevesinde farklı yorumlara sahiptir.
  • Evi Arabası Olan Kurban Kesmek Zorunda mı?
    Ev ve araba alma durumları, birçok kişi için hayatlarında önemli bir dönüm noktasıdır. Bu tür büyük yatırımlar yapıldığında, özellikle kurban kesilmesi yaygın bir gelenek haline gelmiştir.
  • Taksitle Kurban Alınabilir mi?
    Kurban ibadetinde esas olan niyet ve mülkiyetin sağlanmış olmasıdır.