Sahurda Nasıl Beslenmeli? - Ramazan | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

Sahurda Nasıl Beslenmeli?

03.05.2021

Sahurda Nasıl Beslenmeli?

 

Sahurda nasıl beslenmeli? sorusunun cevabını bilmek hem Ramazan ayında sağlığımızı ve formumuzu korumak hem de orucumuzu rahatça tutabilmek için gereklidir. Sahura kalkmak gün içinde fazla acıkmamızı ve susamamızı önler. Ayrıca sahur yemeğinin son derece fazîletli olduğu dînî kitaplarda da bildirilmiş, bir yudum suyla bile olsa sahur yapmak tavsiye edilmiştir.

 

İftar ve sahur sofraları ayrı bir mâneviyâta sahiptir. İnsana huzur verir. Tüm aile bireyleri bu sofranın başında Ramazan’ın bereketini beraber paylaşır.

 

Sahurda Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

 

  • Çok yağlı ve tuzlu besinler yemekten uzak durulmalıdır.
  • Protein, lif, vitamin ve mineral ağırlıklı beslenilmelidir.
  • Sahurda ne yemeli? diye düşünenler menüde tam tahıllı ürünlere, çorbaya, sebze yemeklerine yer vermelidir.
  • Kızartılmış, tütsülenmiş ya da kavrulmuş yiyecekler yerine fırında, ızgarada veya buharda pişmiş gıdâlar tercih edilmelidir.
  • Bol su tüketmeyi ihmal etmemelidir.
  • Kahve, çay, kola gibi kafein ihtiva eden içeceklerin tüketilmesi önerilmez. Yeniden uyumayı zorlaştırabilir ve gün boyu vücudun fazla su kaybetmesine yol açabilir. Sıvı olarak bol su ve bitki çayı tavsiye edilir. Süt de açlığı bastırma özelliğiyle sahur menülerinin vazgeçilmezi olmalıdır. Uzmanlar 1 bardak sütün 5 saat tok tuttuğunu bildirmektedir.
  • Tuzsuz soğuk çorba da özellikle yaz günlerinde sahur sofralarının olmazsa olmazıdır. Hem ferahlatır, hem açlık hissini frenler, hem de tam bir şifâ deposudur.
  • Meyve, yulaf ezmesi ve kuru yemişler de sahur için sağlıklı alternatiflerdir. Üstelik kuru yemişlerin tok tutma özelliği de vardır. Sahurda beslenme programı tek tip değil, farklı alternatiflerle zenginleştirilmiş olmalıdır.
  • Sahurda acılı, baharatlı şeyler; hamurlu veya şerbetli tatlılar tüketmek önerilmez. Gün içerisinde susatacak şeyler yerine, su oranı yüksek besinler tercih edilmelidir. Salatalık, karpuz, kavun, kabak, kereviz, domates ve çilek en fazla su içeren besinlerin başında gelmektedir.
  • Sahurda dikkat edilecek şeyler arasında, tok tutan gıdâlar tüketmeyi de zikredebiliriz. Baklagiller ve protein barındıran yiyecekler buna örnektir.
  • Beyaz ekmek, pirinç pilavı, makarna hamur işleri, patates gibi glisemik indeksi yüksek besinler yerine; kepekli makarna, bulgur pilavı, tam buğday ekmeği/kepekli ekmek gibi besinler tercih edilmelidir. Patates tüketilecekse haşlanmış ve az tuzlu olmalıdır. Bir avuç büyüklüğündeki pidenin kalorisi 50-70 civarındadır. Bu yüzden sahurda çavdar veya tam buğday ekmeği yemek daha sağlıklıdır.
  • Sahurda mümkün olduğu kadar hafif gıdâlarla beslenmelidir. Çorba, zeytinyağlı sebze yemeği ya da kahvaltılıklar en ideal sahur alternatifleridir.

 

 

Sahurda Tok Tutan Besinler

 

Sahurda hangi yiyecekler tok tutar? sorusuna cevap olarak verebileceğimiz besin değeri en yüksek ve doyurucu gıdâlar şunlardır:

 

  • Yumurta
  • Lor peyniri
  • Yoğurt, süt, peynir
  • Yağsız beyaz et ve kırmızı et gibi protein deposu yiyecekler
  • Yulaf ezmesi
  • Avokado
  • Ceviz, badem ve benzeri kuruyemişler
  • Yeşil sebzeler ve salata
  • Nohut ve mercimek gibi baklagiller
  • Elma
  • Sebze çorbası
  • Turşu (Çok tüketilmemelidir. Susuzluk hissi meydana getirebilir.)Hurma
  • Ahududu
  • Brokoli
  • Beyaz lahana
  • Çavdar ekmeği
  • Armut ve ayva
  • Karnabahar
  • Maydanoz
  • Kepekli makarna
  • Sirke
  • Tarçın
  • Nâne

 

 

Sağlıklı ve Kilo Aldırmayan Sahur Menüsü

 

Örnek sahur menüsü olarak paylaştığımız bu liste besleyici içeriğiyle oruç tutarken enerjinizin düşmesini önleyecektir:

 

  • 2 dilim buğday veya çavdar ekmeği
  • 1 bardak süt
  • 1 dilim az tuzlu ve az yağlı peynir
  • Maydanoz, salatalık, domates
  • 1 adet haşlanmış yumurta
  • 1 porsiyon meyve
  • 2-3 adet ceviz
  • En az 2-3 bardak su

 

Sahurda Beslenme Programı Örnek Liste 2

 

  • 1 dilim tahıllı ekmek
  • 1 kâse sebze çorbası
  • 1 kâse yoğurt
  • 1 tabak sebze yemeği
  • Domates ve salatalık
  • Herhangi bir meyve
  • En az 2-3 bardak su
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • Zilhicce Ayı Nedir?
    Zilhicce ayı, İslam takviminin son ayıdır ve hemen hemen tüm İslam âleminde büyük öneme sahiptir. Bu özel ay, dini anlamına ek olarak, aynı zamanda İslam tarihinde çeşitli önemli olayların da gerçekleştiği bir dönemi temsil eder.
  • Zekat Nedir ve Ne Kadar Verilir?
    Zekat, İslam dinine göre zenginlik ölçüsüne göre kabul edilen bir miktarda mala sahip olan herkesin Allah rızası için ihtiyaç sahiplerine verilmesi gereken belli bir miktarı ifade eder. Zekat, mal sahibi kişilere yılda bir kez verilir ve bu miktara "nisap" denir.
  • Yemin Keffâreti Nasıl Yerine Getirilir?
    Yemin keffareti, bir kimsenin yeminini bozması durumunda ödemesi gereken bir tür cezai ödemedir. İslam hukukuna göre, yemin keffareti ne şekilde olursa olsun yemini bozan kişinin ödemeleri gerekir. Bu ödemenin yolu ise on fakire birer fitre miktarı para vermek veya on yoksulu doyurmak veya on ayrı günde birer fitre miktarı para vermek on yoksulu doyurmaktır.
  • Teravih Namazı Nasıl Kılınır? Kaç Rekattır
    Ramazan ayı, İslam alemi için kutsal bir dönemdir. Bu ayda oruç tutmanın yanı sıra, teravih namazı da büyük bir önem taşır. Teravih namazı, nafile namazlardan biri olup, ramazan ayında cemaatle kılınması sünnettir ve bu şekilde kılınması makbuldür.
  • Safer Ayı Nedir?
    Müslümanlar için önemli ve mübarek sayılan aylardan biri olan Safer ayı, İslam takviminde ikinci ay olarak bilinmektedir. Halk arasında uğursuz olarak bilinse de, böyle birşeyin mümkün olmadığı hadislerde belirtilmektedir. Peki Safer ayı nedir ve neden halk arasında uğursuz olarak bilinir?