Peygamber Efendimiz Ramazan Ayını Nasıl Geçirirdi? - Ramazan | Kardeş Eli Derneği

Peygamber Efendimiz Ramazan Ayını Nasıl Geçirirdi?

26.04.2021

Peygamber Efendimiz Ramazan’ı nasıl geçirirdi? sorusunun cevabını her Müslüman merak eder. Tüm ibâdetlerinde ve günlük işlerinde onu örnek almaya çalışan Müslümanlar tabii ki Ramazan-ı Şerif’i de onun yaptığı amellerle değerlendirmek ister. Peygamber Efendimiz Ramazan orucunu sevâbını Allahü Teâlâ’dan bekleyerek tutan ve geceleri de ibâdet eden kimselerin günahlarının affedileceğini müjdelemiştir. Bu ayı büyük fırsat bilmek; hiçbir ânını boş geçirmemeye gayret göstermek lâzımdır.

Îtikâfa Girmek

Peygamber Efendimiz’in Ramazan ibâdetleri arasında yer alan îtikâf, Asr-ı Sâ’adet döneminden bu yana uygulanmaktadır. Resûlullah’ın da Ramazan-ı Şerif’in son 10 günü îtikâfa girdiği bilinmektedir. (Müslim, Îtikâf, 8, Buhârî, Fadlu Leyleti’l-Kadr, 5) İmkânı olanlar bu sünneti yerine getirmelidir.

İftarı Su veya Hurmayla Açıp Duâ Okumak

Peygamber Efendimiz’in iftarı su, hurma, bazen de süt ile açtığı bildirilmektedir. Ayrıca okuduğu iftar duâları da kitaplarımıda geçmektedir. Onlardan biri şudur:

• İlk olarak e’ûzü Besmele çekilmelidir.
  • Ardından 'Allâhümme yâ vâsi'al-mağfireh iğfirlî ve li-vâlideyye ve li-üstâziyye ve lil-müminîne vel müminât yevme yekûmülhisâb' şeklinde duâ edilir.
  • Birkaç lokma yemek yendikten sonra 'Zehebezzama' vebtelletil urûk ve sebe-tel-ecr inşâallahü teâlâ' denir. Yemeğe kalınan yerden devam edilir.
  • Yemek yerken de sünnete uygun hareket etmelidir. Yiyecekler ne kadar bol olsa da israf etmemelidir. Ayrıca fazla yememeye çalışmalıdır. Çünkü zaten doyduktan sonra yemek haramdır. Az yemek ise kalbi nurlandırır buyrulmuştur. Çok yemek kalbi zayıflatır, tembelliğe sebebiyet verir.

Sahura Kalkmak

Peygamber Efendimiz Ramazan ayında neler yapardı? sorusunun bir diğer cevabı da sahur yemeği yemeye önem vermektir. Allahü Te’âlâ sahura kalkanlara rahmet eder. Sahur yemeği oruç tutmayı da kolaylaştırır. Peygamber Efendimiz’in sünnetine uymak isteyenler sahur yemeğini erkenden değil, biraz daha geç yemelidir. İftarda vakit girer girmez hemen oruç açılır, sahur ise biraz geç yapılır. (Tabii ki imsak vaktinden evvel yemeye-içmeye son vermek gerekir.)

Sadaka Vermek

Peygamber Efendimiz Ramazan-ı Şerif’te sadaka verir ve ümmetine de böyle yapmasını bildirirdi. En fazîletli sadakanın, Ramazan-ı Şerif’te verilen sadaka olduğunu belirtmiştir.

Terâvih Namazı Kılmak

Terâvih namazı kılmak sünnettir. 20 rekat olarak, yatsı namazından sonra kılınan bu namaz Ramazan ayına mahsustur. Peygamber Efendimiz’ de Eshâb-ı Kirâm’a terâvih namazı kıldırmıştır.

İftar Dâvetlerine İcâbet Etmek

Peygamberimiz Ramazan ayını nasıl geçirirdi? sorusunu cevaplarken, kendisini iftara çağıranlraın dâvetini kabul ettiğinden de bahsetmemiz gerekir. Bir yudum su, bir hurma tanesi veya su eklenmiş bir yudum süt ile olsa dahî, bu ayda bir oruçluyu iftar ettirenin büyük sevâba kavuşacağını, meleklerin ona Ramazan ayının her gecesinde duâ edeceğini bildirmiştir. Peygamber Efendimiz de Ramazan ayında misâfirlerine ikramda bulunurdu.

Çocukları Sevindirmek

Resûlullah Efendimiz her zaman olduğu gibi, Ramazan-ı Şerif’te ve bayramlarda da çocuklarla ilgilenirdi. Onlara meyveler ve hurmalar verir, bayram geldiğinde de bayramlarını tebrîk ederdi. Yine bayramlarda Eshâb-ı Kirâm ile de bayramlaşırdı.

Hatim Okumak

İmâm-ı Rabbânî hazretleri Mektûbât-ı Şerif kitabının 1. cildi, 45. mektubunda, Ramazan ayında hatim okumanın önemli sünnet olduğunu yazmaktadır. Cebrâîl aleyhisselâm her yıl bir defâ gelerek o zamana kadar nâzil olan (inmiş olan) âyet-i kerîmeleri okurdu. Resûlullah Efendimiz de dinleyip tekrar ederdi. Peygamber Efendimiz’in âhirete teşrif buyuracağı yıl, tamamını okumuşlardır.

Kur’ân-ı Kerîm okumayı bilenler hatim sevâbından mahrum olmamalı, bu sünneti ihmal etmemelidir. Mukabele okumak ve hatimle terâvih namazı kıldırmak da Ramazan ayındaki ibâdetlerden olmasına rağmen, bu yıl yine pandemi yasakları nedeniyle, herkes cemâatle değil evinde ibâdet etmek durumundadır.Fakat Kuranı Kerim okumayı bilmeyen kişilerde okuyan kişilerden dinleyerekte sevap kazanabilirler.

Kadir Gecesini İhyâ Etmek

Kadir gecesinin Ramazan ayının içerisinde yer aldığı kesindir. Fakat 27. gece mi, başka bir gece mi olduğu tam belli değildir. Bin aydan hayırlı olduğu bildirilen Kadir gecesine rastlamak için her geceyi ibâdet iel değerlendirmeye çalışmalıdır.