Muharrem Orucu Nedir? Nasıl Tutulur? - Ramazan | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

Muharrem Orucu Nedir? Nasıl Tutulur?

25.04.2024

İslam dininde kutsal bir ay olan Muharrem ayı, birçok Müslüman tarafından muharrem ayı orucu tutularak ibadet edilmektedir. Muharrem ayı, İslam takvimine göre yılın ilk ayıdır ve bu ayın on gününde tutulan oruçlar özellikle büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle, Muharrem Orucu Nedir? Nasıl Tutulur? soruları Müslümanlar arasında sıklıkla merak edilmektedir.

Muharrem ayı orucu, Hz. Muhammed'in tavsiyesi üzerine tutulmaktadır ve bu ibadet Allah tarafından kabul edilmektedir. İslam inancına göre, bu oruçla kişi, güneş doğmadan önce yeme, içme ve diğer fiziksel ihtiyaçlarını yerine getirmesinden sonra gün batana kadar aç kalmaktadır. Bu süreçte, Müslümanlar manevi olarak kendilerini arındırarak ibadetlerini yerine getirirler.

 

Muharrem Orucu Nedir?

Muharrem kelimesi, İslam dininde hürmet edilen kişi olan Hazreti Muhammed'in torunu olan \\Hz. Hüseyin'in şehit edildiği ay anlamını taşır. Bu ayı haram kılınan ve yasaklanan ay olarak bilinen muharrem ayı kutsal olan ve saygı duyulan bir aydır. İslam inancına göre muharrem ayı, savaşmanın yasaklandığı, haram kabul edildiği dört aydan biridir ve Allah'ın ayı olarak bilinir. Ramazan ayından sonra en faziletlisi olarak kabul edilen bu ayda oruç tutulur.

Bu ayda oruç tutarak Hz. Hüseyin'e olan sevgiyi ve saygıyı göstermek, onun şehit edildiği olayı hatırlamak ve önemsemek dini bir vecibe olarak kabul edilir. Muharrem orucu tutulurken sadece gündüzleri açlık ve susuzluğa dayanmak gereklidir.

İslam inancında muharrem orucu, Ramazan ayından sonra en faziletlisi olarak kabul edilir. Bu ayda oruç tutanlar, Allah'a olan sadakat ve inançlarını güçlendirirler. Ayrıca bu ayda ibadet etmek ve dua etmek de önerilir.

 

Muharrem Ayı Orucu Ne Zaman?

Muharrem ayı, İslam'ın kutsal ayı ve Ashura gününün de içinde bulunduğu birçok önemli olayın yaşandığı bir aydır. Müslümanlar için bu ayda tutulan oruç da oldukça önemlidir. Muharrem orucu, hicri takvime göre Muharrem ayının ilk on gününde tutulur ve bu ayın başlangıcı hilal oluşmasına bağlı olduğundan tarih değişebilir. Genelde muharrem ayı, eylül veya ekim aylarında gerçekleşir, bu nedenle her yıl farklı bir tarihe denk gelir.

Muharrem orucu, Hz. Muhammed'in de tuttuğu bir oruç olup, inananlar için manevi bir arınma ve Allah'a yakınlaşma fırsatı olarak görülür. Bu oruç, özellikle Ashura gününde tutulmasıyla da önem kazanır. Ashura günü, İslam inancına göre Hz. Musa'nın ve Hz. İsa'nın kurtuluşa erdikleri gün olarak kabul edilir ve bu nedenle birçok Müslüman bu günü ibadetle geçirir.

Muharrem ayının önemi ve bu ayda tutulan orucun detayları hakkında daha fazla bilgi edinmek için "2024 Dini Günler Takvimi" sayfamıza gidebilir doğru tarihi buradan öğrenebilirsiniz.

 

Mezheplere Göre Muharrem Orucu Günleri

Mezhep

Gün

Hanefi

9. Gün veya 10. Gün ya da 10. Gün ile 11. Gün

Maliki

9. Gün veya 10. Gün ya da 10. Gün ile 11. Gün

Şafii

9. Gün ve 10. Gün

Hz. Muhammed (S.A.V), Muharrem ayında sadece bir gün değil, ayrıca dokuzuncu ve on birinci günlerinde de oruç tutulmasını önermiştir.

 

Muharrem Ayında Oruç Tutmak Farz Mıdır?

Muharrem orucu, farz olarak kabul edilmemekte ve sünnet olarak görülmektedir. İslam dininde farzdan daha zayıf olan bu ibadet, Müslümanlar tarafından gönüllü olarak tutulmaktadır. Muharrem orucu, Ashura günü oruç tutma geleneğiyle ilişkilendirilse de birçok kişi bu orucu farklı günlerde tutmaktadır. Bu şekilde tanımlanan oruç, dini bilgilere göre sünnet ibadetler arasında yer almaktadır. Dolayısıyla, muharrem ayında oruç tutmak, dini bir gereklilik olmamakla birlikte, Müslümanlar arasında yaygın bir uygulama ve ibadet şekli olarak görülmektedir.

 

Muharrem Orucu Nasıl Tutulur?

Muharrem ayında tutulan oruç, dualar ile bütünleşir. Bu oruç, ramazan orucundan farksızdır. Ramazan orucu farz olarak emredilirken, muharrem ise sünnet, peygamber efendimizin tavsiyesidir.

Orucu tutarken, oruç süresince sahura kalkılmaz. Saat gece 12'den sonra, oruç başlamış sayılır. Bu saatten sonra yeme içme olayı son verilir. Gece 12'de başlayan oruç, diğer gün, güneş batmasıyla hemen ardından açılır. Bu olaya iftar denmez, oruç açma denir.

Şu konuyada yer vermeliyiz:

Hz. Peygamber, Yahudilerin Muharrem ayının 10. gününde tuttukları oruçtan farklı olmak için, orucu başlangıcına ve bitişine bir gün ekleyerek tutmayı tavsiye etti.

 

Alevi Orucu Nasıl Tutulur?

Alevi inanışına göre, alevi orucu tutulurken belirli kurallara ve ritüellere uyulması gerekmektedir. Bu oruç, 12 gün boyunca tutulur ve bu süre zarfında düğün, nişan, sünnet gibi benzeri törenler ve kutlamalardan uzak durulur. Keyif veren aktivitelerden ise kaçınılır ve etkinlikler yapılmaz.

Muharrem orucu döneminde de kurban kesilmez ve et yenilmez. Bu dönemde bir yas ve matem ibadeti olarak geçer ve kerbela şehitleri için çektikleri susuzluğu anlamak için su içilmesi de uygun görülmez.

Alevi orucu bedenin su ihtiyacı, taze besinlerden değil de çay, kahve, gazoz, meyve suyu, yoğurt gibi içecekler aracılığıyla karşılanır. Muharrem ayında on iki imamlara adanmış olarak, 12 çeşit veya daha fazla malzemeden oluşan aşure çorbası pişirilir, bu da şehit olan canların anısını yaşatmak amacını taşır.

 
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • Orucun Farzları Nelerdir?
    Oruç, İslam dininin beş şartından biri olup, Müslüman bireylerin her yıl Ramazan ayında tuttuğu önemli bir ibadettir. Oruç, maddi ve manevi faydaları bulunan, Allah'a yakınlaştıran en güzel ibadetlerden biri olarak kabul edilir.
  • Peygamberimizin Su ile İlgili Hadisleri
    İslam dininde su, hayatın kaynağı ve temizliğin sembolü olarak büyük bir öneme sahiptir. Bu kutsal din, suyun korunmasını ve akılcı kullanımını teşvik ederken, temizlik ve sağlık konularında da suyun rolünü vurgular.
  • Muharrem Orucu Nedir? Nasıl Tutulur?
    İslam dininde kutsal bir ay olan Muharrem ayı, birçok Müslüman tarafından muharrem ayı orucu tutularak ibadet edilmektedir. Muharrem ayı, İslam takvimine göre yılın ilk ayıdır ve bu ayın on gününde tutulan oruçlar özellikle büyük önem taşımaktadır.
  • Öşür Hesaplama Nedir?
    Öşür hesaplama, sözlükte "onda bir" anlamına gelen bir dini kavram olup, tarım ürünlerinde verilen zekatı ifade etmektedir. Tarım ürünleri, zekata tabi oluşu Kur'an ile sabit olan toprak mahsullerdir.
  • Şükür Namazı Nasıl Kılınır?
    Şükür Namazı, adından da anlaşılacağı gibi, Allah'a şükür ve minnet ifade etmek amacıyla kılınan nafile bir namazdır. Şükür, hayır ve şerrin Allah'tan geldiğine inanan insanlar tarafından yapılan bir ibadettir.