Kilo Aldırmayan İftar Menüleri - Ramazan | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

Kilo Aldırmayan İftar Menüleri

26.04.2021

Kilo aldırmayan iftar menüleri ile Ramazan’da sevdiğimiz lezzetlerden mahrum olmadan kalori alımını sınırlandırmamız mümkündür. Sağlıklı beslenmeye daha da özen göstermemiz gereken bu dönemde sahur ve iftar sofralarımız sebze ve tahıllardan zengin olmalıdır. Ramazan ayı sıcak havalara denk geldiyse iftar ve sahur menüsünde sıvı oranı yüksek yiyeceklere yer vermemiz lâzımdır.

 

Sağlıklı İftar Menüsü Nasıl Olmalı?

 

  1. İftar sofrasında her besin grubundan yeteri kadar bulunmalıdır. Yağ ve karbonhidrat da vücudun ihtiyacıdır. Fakat aşırı yağlı ve karbonhidratlı ürünler sağlığımız için büyük bir tehdittir.
  2. Orucu su, süt, hurma ya da zeytin ile açmak tavsiye edilir.
  3. Daha sonra 15-20 dakika boyunca bir şey yememek önerilir. Bu süreçte beyne ilk doyma sinyali gidecek ve bu, iştahı kontrol altına alacaktır. Orucu açtıktan 20 dakika sonra yemeğe başlanırsa hem kan şekeri âniden yükselmez hem de kişi, az yiyerek hemen doyabilir.
  4. Sağlıklı iftar nasıl olur? diye merak edenler porsiyonların küçük tutulması gerektiğini bilmelidir. Temel kural her şeyden azar azar yemektir.
  5. Baklagil, tavuk, et veya balık gibi protein kaynakları da iftar sofrasından eksik edilmemelidir.
  6. Çorba ile başlangıç yapılmalı; yemeklere salata, yoğurt, ayran, cacık ya da taze sıkılmış meyve suyu gibi sağlıklı alternatiflerle eşlik edilmelidir.
  7. Zeytinyağlı sebze yemekleri tercih edilmelidir. Kızartılmış, kavrulmuş, tütsülenmiş ürünlerden; ağır ve soslu yemeklerden uzak durmalıdır. Buharda veya ızgarada pişmiş, fırınlanmış ürünlerin besin değeri daha yüksektir.
  8. Pide yerine tam buğday ekmeği tüketmek en iyisidir. Ancak pide tüketilecekse bu, 1-2 avuç büyüklüğünü geçmemelidir.
  9. Beyaz ekmek değil tahıllı ekmek yemelidir. Pirinç pilavına karşı bulgur pilavı, makarnaya karşı kepekli makarna daha besleyici ve yararlı seçeneklerdir.
  10. İftarda Chia tohumu veya yulaf tüketmek daha uzun süre tok kalmayı sağlar.
  11. Yemekte bol su içilmelidir.
  12. Besinler iyice çiğnenerek, yavaş yavaş yenmelidir.
  13. İftardan sonra tatlıda da aşırı kaçmamalıdır. Hamurlu, şerbetli tatlılar yerine sütlü, hafif bir tatlı sağlık açısından daha avantajlıdır.
  14. İftardan birkaç saat sonra hafif egzersiz yapmak veya yürüyüşe çıkmak; meyve, kuru yemiş gibi besinlerle ara öğün yapmak da ihmal edilmemesi gerekenlerdendir.

 

Kilo Yapmayan İftar Menüsü

 

  • 1 kâse çorba
  • 1-2 adet hurma veya peynir
  • 1 porsiyon etli sebze yemeği veya et yemeği
  • 2-3 dilim tahıl ekmeği
  • Bol yeşillikli, az yağlı salata

 

Besleyici İftar Menüsü

 

  • Oruç hurma veya 1 bardak suyla açılır.
  • 1 tabak çorba tüketilir.
  • 1 porsiyon ızgarada, fırında veya buharda pişmiş balık, et ya da tavuk yenir.
  • 1 porsiyon sebze yemeği ile yarım su bardağı kadar yoğurt veya biraz cacık tüketilir.
  • Bunların yanında bol yeşillikli ve zeytinyağlı salata da bulundurulmalıdır.
  • Ekmek olarak da çavdar, tam buğday, kepek vb. gibi sağlıklı seçeneklere yönelmelidir.

 

Sağlıklı İftar Sofrası Nasıl Hazırlanır?

 

Zayıflatan iftar menüsü olarak şu liste de işinize yarayacaktır:

 

  • 1 Bardak su
  • 1 Dilim tam tahıllı katkısız ekmek
  • 1 Kâse sebze çorbası
  • 2-3 yemek kaşığı zeytinyağlı yemek
  • 1 Parmak kalınlığında az yağlı peynir
  • 1 Kâse cacık
  • Bol miktarda yeşillik salatası
  • 4 adet fırın veya ızgara köfte, yahut 250 gram balık

 

Kardeş eli Kilo Verdiren İftar Menüsü

 

  • Mantarlı et sote
  • 2 zeytin ve 1 hurma
  • Kızarmış tam buğday ekmeği
  • Semizotu çorbası
  • Lor peynirli çoban salatası
  • Yarım litre zencefilli veya limonlu su

 

Kardeş eli  Metabolizma Hızlandıran İftar Menüsü

 

  • 2 dilim ekmek
  • 1 su bardağı ayran
  • Közlenmiş sebze salatası
  • Izgara köfte veya tavuk
  • Salata
  • Yemekten sonra yeşil çay

 

Kardeş eli Tok Tutan İftar Menüsü

 

  • 2 hurma ve biraz ılık süt (Orucu açmak amacıyla)
  • 1 kâse ılık çorba
  • 3 kaşık sebze yemeği
  • 3 tane ızgara köfte
  • 3 dilim kızarmış çavdar ekmeği
  • 2 bardak ayran
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • Zilhicce Ayı Nedir?
    Zilhicce ayı, İslam takviminin son ayıdır ve hemen hemen tüm İslam âleminde büyük öneme sahiptir. Bu özel ay, dini anlamına ek olarak, aynı zamanda İslam tarihinde çeşitli önemli olayların da gerçekleştiği bir dönemi temsil eder.
  • Zekat Nedir ve Ne Kadar Verilir?
    Zekat, İslam dinine göre zenginlik ölçüsüne göre kabul edilen bir miktarda mala sahip olan herkesin Allah rızası için ihtiyaç sahiplerine verilmesi gereken belli bir miktarı ifade eder. Zekat, mal sahibi kişilere yılda bir kez verilir ve bu miktara "nisap" denir.
  • Yemin Keffâreti Nasıl Yerine Getirilir?
    Yemin keffareti, bir kimsenin yeminini bozması durumunda ödemesi gereken bir tür cezai ödemedir. İslam hukukuna göre, yemin keffareti ne şekilde olursa olsun yemini bozan kişinin ödemeleri gerekir. Bu ödemenin yolu ise on fakire birer fitre miktarı para vermek veya on yoksulu doyurmak veya on ayrı günde birer fitre miktarı para vermek on yoksulu doyurmaktır.
  • Teravih Namazı Nasıl Kılınır? Kaç Rekattır
    Ramazan ayı, İslam alemi için kutsal bir dönemdir. Bu ayda oruç tutmanın yanı sıra, teravih namazı da büyük bir önem taşır. Teravih namazı, nafile namazlardan biri olup, ramazan ayında cemaatle kılınması sünnettir ve bu şekilde kılınması makbuldür.
  • Safer Ayı Nedir?
    Müslümanlar için önemli ve mübarek sayılan aylardan biri olan Safer ayı, İslam takviminde ikinci ay olarak bilinmektedir. Halk arasında uğursuz olarak bilinse de, böyle birşeyin mümkün olmadığı hadislerde belirtilmektedir. Peki Safer ayı nedir ve neden halk arasında uğursuz olarak bilinir?