Mübarek Ramazan ayında, 14 ila 15 saat arasında süren açlık sonrası iftar sofralarına oturmak, uzun süre aç kalan bünyemiz için bir dönüştür. Açlık ve susuzluk, ezan vakti yaklaştıkça daha da hissedilir hale gelir, bu da yorgun ve bitkin bir şekilde iftara oturduğumuzu gösterir. Ancak, sağlıklı bir şekilde oruç tutarken kilo almamak ve enerjimizi korumak da mümkündür. İşte bu noktada karşımıza diyet iftar menüleri çıkıyor.
Kilo aldırmayan iftar menüleri, dengeli ve sağlıklı beslenme prensiplerine dayanarak, aç kaldığımız süre zarfında vücudumuzun ihtiyaç duyduğu besinleri almamızı sağlar. Bu menüler, protein, lif, vitamin ve mineral açısından zengin olup, gün boyunca kaybettiğimiz enerjiyi geri kazanmamıza yardımcı olur. Aynı zamanda, sindirimi kolay olan ve midemizi zorlamayan tercihlerle sindirim sistemimizi de korur. Böylece, iftar sonrası aşırı yeme isteğini azaltarak, kilo kontrolünü sağlamak mümkün olur. İftar sofralarında sağlıklı ve besleyici seçeneklere yönelerek, hem oruç tutmanın verdiği manevi hazzı yaşayabilir hem de formumuzu koruyabiliriz.
Ramazan ayı, Müslümanlar için oruç tutma ve ibadet etme dönemi olarak bilinir. Bu dönemde sağlıklı beslenmek ve vücudu korumak önemlidir. Ramazanda diyet yapmak isteyenler için özel menüler ve öneriler mevcuttur. Ramazan diyeti, mideyi rahatlatacak ve vücudu gereken besin değerleri ile dolduracak şekilde planlanmalıdır.
Ramazan diyeti 1 haftada 5 kilo vermek mümkündür. Bu süreçte öncelikle beslenme alışkanlıklarını değiştirmek gerekmektedir. Fast food ve ağır yemeklerden uzak durarak daha sağlıklı seçeneklere yönelmek önemlidir. Sebze, meyve, protein ve lif açısından zengin yiyecekler tercih edilmelidir.
Ramazan diyeti için günlük menüler de önemli bir rol oynamaktadır. Bu menülerde dengeli bir şekilde karbonhidrat, protein ve yağ tüketilmelidir. İftar ve sahur arasında su tüketmeyi de ihmal etmemek gerekmektedir.
Ramazanda diyet nasıl yapılır ve sağlıklı beslenme alışkanlıkları nasıl oluşturulur konularına detaylı olarak değineceğiz. Hayatınızın her anında sağlıklı ve dengeli beslenmeye önem vererek mideyi rahatlatacak bir diyet programı oluşturabilirsiniz.
Ramazan ayı boyunca sağlıklı beslenmek ve mideyi rahatsız etmeden iftar yapmak herkesin ortak hedefi olabilir. Bu hedefe ulaşmak için ise doğru bir diyet iftar menüsü belirlemek oldukça önemlidir. Ramazan ayında sağlıklı beslenme konusunda doğru tercihler yaparak, kendinizi daha enerjik ve zinde hissedebilirsiniz
Sağlıklı bir iftar menüsü oluşturmak için ise öncelikle programınızı oluşturarak hangi besinleri tüketmeniz gerektiğini belirlemelisiniz. Ramazan ayında sık sık yemek yemekten kaçınmalı ve doğru besinleri tüketmeye özen göstermelisiniz. Bunun için ise Ramazanda diyet iftar menüleri tercih edebilirsiniz.
Mide bulantısı, hazımsızlık gibi sağlık sorunlarını yaşamamak için iftar menünüzü dengeli ve hafif tutmaya özen göstermelisiniz. İftar sonrası hızlı kilo alımını engellemek ve vücudunuzun ihtiyaç duyduğu besinleri alabilmesi için sağlıklı ve dengeli bir şekilde beslenmek önemlidir. Sağlıklı bir yaşam için doğru beslenme alışkanlıklarını Ramazan ayında da sürdürmek mümkün olabilir.
Erişteli Yoğurt Çorbası
Çorba
Kabak Bastı
Taze Fasulye
Zeytinyağlı Balkabağı
Yeşil Mercimek Salatası
Yoğurt
Glutensiz Ekmek
Sebze Salatası
Ot Kavurma
Mercimek Ekmek
Patlıcan Yemeği
Havuç Pilaki
Sağlıklı beslenmek için bu gıdaları tüketerek diyetinizi uygulayabilirsiniz. Daha derinlemesine incelediğimizde, aşağıda belirtilenler listelenmiştir.
Orucunuzu hurma veya bir bardak su ile açabilir ve ardından iki dakika bekleyebilirsiniz.
Çorbayı yavaşça İçiniz.
1 Porsiyon et, tavuk, balık, veya kırmızı et tüketebilirsiniz.
Sebze yemeği tüketiniz.
Yoğurt tüketiniz.
2-3 Dilim olacak şekilde çavdar ekmeği tüketiniz.
Besleyici İftar Menüsü
Oruç, yemekle ya da suyla bozulur.
Bir tabak çorba tüketilir.
Bir porsiyon ızgara, fırınlanmış veya buharda pişirilmiş balık, et veya tavuk tüketilebilir.
Bir porsiyon sebze yemeği ile yarım su bardağı yoğurt veya bir miktar cacık tüketilmelidir.
Bu yemeğin yanında çok miktarda yeşillik ve zeytinyağı ile yapılmış salata da olmalıdır.
Sağlıklı seçenekler arasında çavdar, tam buğday, kepek gibi ekmek çeşitlerine yönelmelisiniz.
Ramazan Diyeti 1 Haftada 5 Kilo Verdiren İftar Menüsü
Mantarlı et sote
İki zeytin ve bir hurma
Tam buğday ekmeği
Semizotu çorba
Lor peynirli salata
Yarım litre zencefilli veya limonlu su
Ramazan'da kilo vermek için, aşağıdaki kurallara uymak suretiyle Ramazan diyeti 1 haftada 5 kilo verebilirsiniz. Aşağıda ifade edilenler sahur öğününde uygulanmalıdır.
2 Adet haşlanmış yumurta
1 Avuç beyaz peynir
1 Çay bardağı kadar ceviz
2-3 Adet çavdar ekmeği
Tuzsuz 10 adet zeytin
Domates, salatalık, yeşillikler
Şekersiz çay veya süt veya taze sıkılmış meyve suyu