Kilo Aldırmayan İftar Menüleri - Ramazan | Kardeş Eli Derneği

Kilo Aldırmayan İftar Menüleri

26.04.2021

Kilo aldırmayan iftar menüleri ile Ramazan’da sevdiğimiz lezzetlerden mahrum olmadan kalori alımını sınırlandırmamız mümkündür. Sağlıklı beslenmeye daha da özen göstermemiz gereken bu dönemde sahur ve iftar sofralarımız sebze ve tahıllardan zengin olmalıdır. Ramazan ayı sıcak havalara denk geldiyse iftar ve sahur menüsünde sıvı oranı yüksek yiyeceklere yer vermemiz lâzımdır.

Sağlıklı İftar Menüsü Nasıl Olmalı?

1. İftar sofrasında her besin grubundan yeteri kadar bulunmalıdır. Yağ ve karbonhidrat da vücudun ihtiyacıdır. Fakat aşırı yağlı ve karbonhidratlı ürünler sağlığımız için büyük bir tehdittir.
  2. Orucu su, süt, hurma ya da zeytin ile açmak tavsiye edilir.
  3. Daha sonra 15-20 dakika boyunca bir şey yememek önerilir. Bu süreçte beyne ilk doyma sinyali gidecek ve bu, iştahı kontrol altına alacaktır. Orucu açtıktan 20 dakika sonra yemeğe başlanırsa hem kan şekeri âniden yükselmez hem de kişi, az yiyerek hemen doyabilir.
  4. Sağlıklı iftar nasıl olur? diye merak edenler porsiyonların küçük tutulması gerektiğini bilmelidir. Temel kural her şeyden azar azar yemektir.
  5. Baklagil, tavuk, et veya balık gibi protein kaynakları da iftar sofrasından eksik edilmemelidir.
  6. Çorba ile başlangıç yapılmalı; yemeklere salata, yoğurt, ayran, cacık ya da taze sıkılmış meyve suyu gibi sağlıklı alternatiflerle eşlik edilmelidir.
  7. Zeytinyağlı sebze yemekleri tercih edilmelidir. Kızartılmış, kavrulmuş, tütsülenmiş ürünlerden; ağır ve soslu yemeklerden uzak durmalıdır. Buharda veya ızgarada pişmiş, fırınlanmış ürünlerin besin değeri daha yüksektir.
  8. Pide yerine tam buğday ekmeği tüketmek en iyisidir. Ancak pide tüketilecekse bu, 1-2 avuç büyüklüğünü geçmemelidir.
  9. Beyaz ekmek değil tahıllı ekmek yemelidir. Pirinç pilavına karşı bulgur pilavı, makarnaya karşı kepekli makarna daha besleyici ve yararlı seçeneklerdir.
  10. İftarda Chia tohumu veya yulaf tüketmek daha uzun süre tok kalmayı sağlar.
  11. Yemekte bol su içilmelidir.
  12. Besinler iyice çiğnenerek, yavaş yavaş yenmelidir.
  13. İftardan sonra tatlıda da aşırı kaçmamalıdır. Hamurlu, şerbetli tatlılar yerine sütlü, hafif bir tatlı sağlık açısından daha avantajlıdır.
  14. İftardan birkaç saat sonra hafif egzersiz yapmak veya yürüyüşe çıkmak; meyve, kuru yemiş gibi besinlerle ara öğün yapmak da ihmal edilmemesi gerekenlerdendir.

Kilo Yapmayan İftar Menüsü

• 1 kâse çorba
  • 1-2 adet hurma veya peynir
  • 1 porsiyon etli sebze yemeği veya et yemeği
  • 2-3 dilim tahıl ekmeği
  • Bol yeşillikli, az yağlı salata

Besleyici İftar Menüsü

• Oruç hurma veya 1 bardak suyla açılır.
  • 1 tabak çorba tüketilir.
  • 1 porsiyon ızgarada, fırında veya buharda pişmiş balık, et ya da tavuk yenir.
  • 1 porsiyon sebze yemeği ile yarım su bardağı kadar yoğurt veya biraz cacık tüketilir.
  • Bunların yanında bol yeşillikli ve zeytinyağlı salata da bulundurulmalıdır.
  • Ekmek olarak da çavdar, tam buğday, kepek vb. gibi sağlıklı seçeneklere yönelmelidir.

Sağlıklı İftar Sofrası Nasıl Hazırlanır?

Zayıflatan iftar menüsü olarak şu liste de işinize yarayacaktır:

• 1 Bardak su
  • 1 Dilim tam tahıllı katkısız ekmek
  • 1 Kâse sebze çorbası
  • 2-3 yemek kaşığı zeytinyağlı yemek
  • 1 Parmak kalınlığında az yağlı peynir
  • 1 Kâse cacık
  • Bol miktarda yeşillik salatası
  • 4 adet fırın veya ızgara köfte, yahut 250 gram balık

Kardeş eli Kilo Verdiren İftar Menüsü

• Mantarlı et sote
  • 2 zeytin ve 1 hurma