2021 Ramazan Bayramı - Ramazan | Kardeş Eli Derneği

2021 Ramazan Bayramı

26.04.2021

2021 Ramazan bayramı 13 Mayıs’ta başlayacak olup 15 Mayıs’ta bitecektir. Ramazan bayramı fıtır bayramı olarak da bilinir. Şevval ayının ilk 3 günü bayramdır. Bayram müminlere ihsan ve hediyedir. Kurtuluşun ve affın nişânıdır. Yeniden dirilişin habercisidir. Tabii ki her Müslüman Ramazan ayının gidişine üzülür. Ancak bir yandan da bayram geldiği için sevinir. Küslüklerin son bulduğu, uzak akrabaların bir araya geldiği, yardımlaşma ve dayanışmanın perçinlendiği, çocukların sevindirildiği bu günler her eve bolluk, bereket getirir.

Müslümanlar bayram günlerinde günahları affolduğu, büyük nîmetlere ve sevâba kavuştuğu için sevinir. Günahlardan kaçınarak oruç tutan ve dînimizin diğer emirlerini yerine getiren kimseler, hakîki bayramı Cennet’te yapacaklardır.

Not: Ramazan bayramının ilk günü oruç tutmak günahtır. (Tahrîmen mekruhtur.)

Ramazan Bayramının Fazileti

Ramazan ve Kurban bayramının geceleri ibâdetle değerlendirilmelidir. Rahmet kapılarının bu gecelerde açılacağı, duâ ve tevbelerin geri çevrilmeyeceği bildirilmiştir. (İsfahânî, İbni Asâkir)

Mü’minler koca bir ayı namazla, oruçla, zikirle, tefekkür ve diğer ibâdetlerle geçirir. Bayramda –deyim yerindeyse- ektiklerini biçer, bayram coşkusuyla kalpleri neşe dolar. Ancak bayramla birlikte Ramazan’dan önceki kötü alışkanlıklara geri dönmemelidir. Ramazan ayında hayatını değiştirenler bayramdan sonra da bunu devam ettirmeli; ibâdetleri ve hayır işlerini bırakmayıp, günahlardan da uzak durmalıdır.

Ramazan Bayramında Neler Yapılır?

Ramazan bayramı 2021 yılında da her sene olduğu gibi heyecanla beklenmektedir. Bayram günlerinin birtakım amelleri vardır. Bu günlerde yapılması sünnet olan şeyler, okunacak duâ ve zikirler, kılınacak namazlar kaynaklarımızda detaylı olarak yazılıdır.

Ramazan bayramında neler yapılmalı? sorusunu maddeler hâlinde şöyle cevaplandırabiliriz:

1. Erken kalkmalıdır.
  2. Mümkünse gusül abdesti almalıdır.
  3. Misvak kullanmalıdır.
  4. Güzel koku sürünmelidir. (Dînimize göre kadınlar dışarı çıkarken parfüm vb. sürmezler.)
  5. Varsa temiz ve yeni elbise giymelidir.
  6. Sevincini izhâr etmelidir. (Göstermelidir.)
  7. Yolda gördüğü Müslümanlara tebessüm edip selâm vermelidir.
  8. Namaza giderken veya namazdan dönerken yolda tekbir okumalıdır. (Müstehaptır.)
  9. Fitreyi bayram namazından evvel vermek de müstehaptır ancak şart değildir. Namazdan sonra da verilebilir.
  10. Fakirlere verdiği sadaka miktarını artırmalıdır. İslâmiyet’e hizmet eden kurumlara yardım etmelidir.
  11. Birbiriyle küs yakınlarımız varsa aralarını yapmalı, onları barıştırmalıdır.
  12. Din kardeşlerimizi ziyâret etmeli, küçüklere harçlık vererek sevindirmeli, büyüklerimizin elini öperek hayır duâlarını almalıdır. Yanına gidemeyeceğimiz kişileri de telefonla arayıp sormalıdır. Bu, toplu bayram mesajı göndermekten daha samimi bir davranış değil midir? (Nâmahrem kimselerin eli öpülmez.)
  13. Bayram gecelerinde namaz kılıp duâ etmelidir.
  14. Ramazan bayramında yapılması gerekenler arasındaki bir başka husus, bayram namazı kılmadan evvel tatlı (mümkünse hurma) yemektir. Hurmalar 1, 3, 5 veya 7 gibi tek sayıda yenmelidir. Teke riâyet etmenin sünnet olduğu bildirilmiştir.

Bayram Namazı Nasıl Kılınır?

Ramazan ve Kurban bayramının ilk gününde güneş doğunca, kerahet vakti çıktığında iki rekat bayram namazı kılınır. Bayram namazının hükmü vâciptir. (Erkekler için.) Cemâatle kılınır, hanefî mezhebine göre tek başına bayram namazı kılınmaz. Namazdan sonra hutbe okunması sünnettir.

Bayram namazı kılınışı ise şöyledir:

1. İlk rekatta Sübhâneke okunduktan sonra eller kulağa kaldırılır ve tekbir getirilir. Sonra aşağı indirilir. eller kulağa kaldırılır  ve yine aşağı indirilir. Ardından üçüncü tekbir alınır ve göbek altında bağlanır.
  2. İmam Fâtihâ’yı ve zamm-ı sûreyi yüksek sesle okur. Rükû ve secde yapılır.
  3. İkinci rekatta yine Fâtihâ ve bir zamm-ı sûre okunur.
  4. Sonra iki el tekrar 3 defa kulaklara kaldırılır. (Her tekbirin ardından eller yanlara salınır.)
  5. Dördüncü tekbir söylendiğinde ise kulaklara kaldırılmaz, direkt rükuya gidilir. Yani ilk rekatte (iftitah tekbiri ve rükû tekbiriyle beraber) 5, ikinci rekatte ise 4 tekbir getirilmiş olur.
  6. Not: Erkeklerin bayram namazı kılmadan önce evde ya da câmide nâfile namaz kılması mekruhtur. Bayram namazından sonra nâfile namaz kılınır ancak câmide değil evde kılınmalıdır.
  • Miraç Kandili Namazı Nasıl Kılınır, Kaç Rekat?
    Hicri yılın yedinci ayı olan Recep ayı, üç ayların ilk ayıdır ve içinde birçok önemli günü barındırır. Bu günlerden biri de Recep ayının 27. gecesi idrak edilen Miraç Kandili'dir. Mübarek üç ayların ikinci kandili olan Miraç Kandili, kainatın yüce yaratıcısı tarafından Hz. Muhammed'e davet üzerine gerçekleşen miraç olayını kutlar.
  • Berat Kandili Namazı Nasıl Kılınır ve Kaç Rekat?
    Şaban ayının sekizinci ayı olan Hicri yılın 14. gecesi Berat Kandili olarak adlandırılmaktadır. Bu kutsal gece, günahları affetme ve af dileme şansı sunan önemli bir fırsattır.
  • Recep Ayında Oruç Tutmanın Faziletleri
    İslam dini açısından manevi bir yükselişe vesile olan Recep ayı, müslümanlar için önemli bir ibadet ve dua mevsimidir. İklimin arttığı bu mübarek ayda, müslümanlar daha fazla zikir, dua ve hayırlı işlere yönelmektedir.
  • Orucun Farzları Nelerdir?
    Oruç, İslam dininin beş şartından biri olup, Müslüman bireylerin her yıl Ramazan ayında tuttuğu önemli bir ibadettir. Oruç, maddi ve manevi faydaları bulunan, Allah'a yakınlaştıran en güzel ibadetlerden biri olarak kabul edilir.
  • Havaic-i Asliye(Asli İhtiyaçlar) Nedir?
    İslam dininin sosyal adalet ve ekonomik dengeyi gözetme prensiplerinden biri olarak önem taşıyan "havaic-i asliye," temel ihtiyaçları ifade eden bir kavramdır.