Çocuklarda Telefon Bağımlılığı - Kadın Kolları | Kardeş Eli Derneği

Çocuklarda Telefon Bağımlılığı

07.04.2021

Çocuklarda telefon bağımlılığı pek çok anne-babanın şikâyet ettiği bir sorundur. Bu durum çocukların hem fiziksel hem de zihinsel sağlığını tehdit etmektedir. Ancak çocukların telefon bağımlısını önlemek için yapılacak şey telefon kullanımını yasaklamak değildir.Bilakis böyle yapmak çocukların ona daha çok rağbet göstermesini sağlayacaktır. Çünkü yasaklanan bir şey genelde hep daha câzip gelir. Zaten çocuklar kural tanımaz bir yapıda oldukları için telefonu elinden almak onlarda ters tepkiye neden olacak ve ailesiyle çatışmasına sebebiyet verecektir.

Dijital çağda olmamız hasebiyle telefon kullanmayan neredeyse kalmamıştır.Zararlı olan şey telefon kullanmak değil, gereğinden çok kullanmak; onun yüzünden kişisel sorumluluklarını, aile ve sosyal ilişkilerini ihmal etmektir.

Çocuklarda Telefon Bağımlılığı Nedir?

Çocuğun telefonda geçirdiği zaman kontrol edilemiyorsa, telefonuyla ayrı kaldığında âdeta yoksunluk sendromuna giriyor ve çeşitli sıkıntılar yaşıyorsa telefon bağımlısı olarak nitelendirilebilir.

Çocuklarda teknoloji bağımlılığı için de bu tanım geçerlidir. Teknoloji hayatımızı büyük ölçüde kolaylaştırır. Fakat aşırı kullanımı bedenimizi de ruh sağlığımızı da tehdit eder. Çocuklar büyüme-gelişim döneminde olduğundan dolayı teknolojinin zararlarından daha fazla etkilenmeleri söz konusudur.

İnternet kullanımı, eğitici çizgi filmler ve bilgisayar oyunları çocukların eğitim ve öğrenimine ve güzel vakit geçirmesine katkıda bulunur. Ancak bunun önü alınmazsa ve çocuk, teknolojiyi doğru-ölçülü kullanması gerektiği konusunda bilinçlendirilmezse bağımlılık sorunuyla karşılaşması kaçınılmazdır.

Çocuklarda Telefon Bağımlılığı Sebepleri

• Ebeveynlerin tutarsız davranışları
  • Bilgisayar oyunlarını telefonda da oynama arzusu
  • Arkadaş ortamındaki kişilerin teknolojiyle çok içli dışlı olması, özentilik
  • Anne-babanın teknoloji bağımlısı olması
  • Çocuğu susturmak, yemek yedirmek, teselli etmek gibi amaçlarla teknolojik âletlere maruz bırakmak
  • Çocuğa yeteri kadar zaman ayıramamak
  • Utangaçlık, özgüvensizlik
  • Kaygı bozukluğu, depresif bozukluklar

Çocuklarda Telefon Bağımlılığının Zararları

1. Ailesiyle iletişimini zayıflatır.
  2. Okuldaki performansını düşürür ve başarısını sekteye uğratır.
  3. Aldığı fazla radyasyon büyüme ve gelişimini olumsuz etkileyebilir.
  4. Araştırma ve üretkenlik gibi yeteneklerini köreltir.
  5. Dikkat dağınıklığı, konsantrasyon bozukluğu yapabilir.
  6. Göz kuruluğuna, görüş problemlrine, uykusuzluğa ve farklı sağlık sorunlarına yol açabilir.
  7. Suçluluk duygusu oluşturur.
  8. Görevlerini ertelemesine, sosyal hayata katılmaktan çekinmesine, zaman yönetiminde başarısız olmasına, el ve bilek rahatsızlıklarına, sırt ve boyun ağrılarına da neden olur.

Çocuklarda Telefon Bağımlılığı Nasıl Tedavi Edilir?

Çocuklarda telefon bağımlılığı için ne yapmalıdır? diye düşünen ebeveynler her şeyden önce kendileri teknolojiyi doğru kullanmaya, telefonla arasına mesafe koymaya özen göstermelidir. Telefon bağımlısı olan bir anne veya babanın çocuğu da muhtemelen onu örnek alacaktır. Söylediklerimizin etkili olmasını istiyorsak evvelâ o şeyi kendimizin uygulaması gerekir. Çocuğumuz yanımızdayken gözümüzü telefondan ayırmıyor, o bir şey anlatırken biz hep telefonla meşgul oluyorsak yapmamız gereken ilk şey kendimizi düzeltmektir.

0-2 yaş döneminde çocuklar mümkün olduğu kadar telefon, bilgisayar, tablet gibi teknolojik cihazlardan uzak tutulmalıdır. Çocuğu oyalamak için sürekli bu cihazlarla baş başa bırakmak ileride teknoloji bağımlısı olma riskini yükseltir. Öte yandan çocuğun yemek yerken TV’den veya telefondan bir şey izlemesi iştahsızlık sorununa bile neden olabilir.

Çocuğun teknoloji kullanımı belirli bir süre dâhilinde kısıtlanmalıdır. Günde kaç saat telefon, PC kullandığı ve TV izlediği kontrol altında tutulmalıdır. Bu süreyi aşması durumunda çocuk tatlı dille uyarılmalı, bağırmaktan veya cezalandırmaktan uzak durulmalıdır. Bu süreye uygun hareket ettiği günlerde çocuğu ödüllendirmeli, teknolojiyi doğru kullanmasının ne kadar iyi bir şey olduğu empoze edilerek hep böyle davranması için motivasyonu artırılmalıdır.

Çocukta bir psikolojik sorun varsa ve teknolojik âletlerle aşırı vakit geçirmesi buna bağlıysa bu sorunun tedavi ettirilmesi lâzımdır. Sosyal hayatta adaptasyon sorunları, içe kapanıklık ve depresyon bunlardandır.

Çocukların internette geçirdiği zaman kadar, hangi içeriklerle meşgul olduğu da takip edilmelidir. Zararlı içeriklerden korunmaları için dikkatli olunmalıdır.

Her gün boş vakitlerde, hafta sonları vb. çocuklarla yararlı aktiviteler yapılmalı; gelişimini destekleyecek etkinlikler vasıtasıyla çeşitli hobiler edinmesi sağlanmalıdır.

Yeteneklerine uygun sanat ve spor dallarına yönlendirilmeli; imkân varsa ilgi duyduğu bir alanda kursa gönderilmelidir.

Arkadaşlarıyla daha sık vakit geçirmesine yardımcı olunmalıdır.

Çocuğun telefon ve bilgisayarında güvenli uygulamalara yer verilmeli; zararlı internet siteleri ve reklamlar filtrelenmeli, bunun için gerekli programlardan yardım alınmalıdır.

Destek gruplarından veya aile terapisi gibi hizmetlerden de faydalanılabilir. Çocukların telefon bağımlılığı konusunda bu öneriler işe yaramazsa bir çocuk gelişim uzmanına başvurulmalıdır.