Teheccüd Vakti - Genel | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

Teheccüd Vakti

28.08.2024

Teheccüd Vakti

Teheccüd vakti, Müslümanların gece namazını kıldığı süreyi ifade eder. Bu namaz yatsı namazı ile sabah namazı arasındaki süre içerisinde kılınır. Fakat kişinin yatsı namazı ile sabah namazı arasındaki zamanın 2/3’ü kadar uyuması gerekir. Sabah namazına kalan 1/3 oranındaki sürede de teheccüd namazının kılınması gerekir.

Gece kalkıp kılınan bu namazın faziletleri oldukça geniştir. Hz. Muhammedîn bildirdiğine göre bu namaz, farz namazlardan sonra kılınan en faziletli namazdır. Bu namazı kılanların kötülüklerden ve günahlardan korunacağı bildirilmiştir. Teheccüd namazı iki ile on iki rekat arasında kılınabilmektedir. Tavsiye edilen ise bu namazın 2 ile 12 arasındaki çiftli sayılardır.

Teheccüd Namazı Nasıl Kılınır?

Teheccüd namazı, yatsı namazı kılındıktan sonra kılınan nafile bir namazdır. Kişinin bu namazı kılabilmesi için yatsı namazından sonra bir süre uyuması gerekir. Bu namaz yatsı namazından sonra uyuyup kalktıktan sonra kılınan bir namazdır. Teheccüd namazının kılmak için bazı gereklilikler bulunmakla beraber bu namazın nasıl kılınacağı da merak edilen konulardan biridir. Teheccüd namazı nasıl kılınır? sorusuna karşılık olarak bu namazın şu şekilde kılındığı söylenebilir;

  • Teheccüd namazı kılmak için öncelikle niyet edilir.
  • İki ile on iki rekat arasındaki çiftli sayılarda kılınması tavsiye edilmekle beraber dileyenler daha fazla da kılabilmektedir.
  • Teheccüd namazını kılanların iki rekatta bir selam vermesi daha faziletlidir. Ancak dört rekatta bir de selam verilebilir.
  • Dört olarak kılındığı zamanda ikinci rekattan sonra oturuşa geçildiğinde Ettehiyyatü ve Salli- Barik okunur.
  • Üçüncü rekat için kıyama geçildiğinde ise sırası ile Besmele, Sübhaneke, Fatiha Suresi okunur.
  • İki rekattan fazla olarak kılındığında konuşma, yeme ve içme gibi namaza aykırı davranışlarda bulunulmadığı müddetçe tekrardan niyet etmeye gerek yoktur.

 

 

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • Taksitle Kurban Alınabilir mi?
    Kurban ibadetinde esas olan niyet ve mülkiyetin sağlanmış olmasıdır.
  • Kimler Kurban Kesemez?
    yani kurban kesme yükümlülüğü, temel ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra belli bir mal varlığına sahip olanlara aittir. Bu şartları taşımayan kişilere kurban vacip değildir.
  • 2 Mayıs Cuma Hutbesi
    2 Mayıs 2025 tarihli Cuma Hutbesi, İslam dünyasında birlik ve beraberliğin önemine dair derinlemesine bir anlayış sunuyor.
  • Kabe Neden 7 Kere Tavaf Edilir?
    Tavaf, İslam’ın en kutsal mekânı olan Kâbe’nin etrafında yedi defa dönerek yapılan ibadettir. Hac ve umre ibadetlerinin temel rükünlerinden biri olan tavafın yedi kez yapılmasının nedeni, birçok kişi tarafından merak edilmektedir.
  • Salavat Nedir, Nasıl Getirilir?
    Salavât, İslam dininde önemli bir yere sahip olan, manevi derinliği yüksek bir dua geleneğidir. Dilimize Arapçadan geçen bu terim, "salât" kelimesinin çoğulu olarak karşımıza çıkar. Salavât, Peygamber Efendimizin -sallâllâhu aleyhi ve sellem- ismi zikredildiğinde yapılan duâ demektir.