Teheccüd ne demek? sorusuna istinaden bu kelimenin ‘‘uyanmak, uykudan güçlükle uyanmak’’ anlamına geldiği söylenebilir. Teheccüd namazı, yatsı namazından sonra bir miktar uyuyup kalktıktan sonra gece kılınan nafile bir namazdır. Yatsı namazı ile sabah namazı arasındaki zaman diliminde kılınmakla beraber aradaki bu zaman dilimin 2/3’ünü uyuyup 1/3’ünü ise sabah namazına kalan sürede kılınan namazdır. Kur’an’ı Kerim’de gece ibadet etmenin önemini vurgulayan pek çok ayet yer almaktadır. Bu namaz ise ismini Kur’an’ın İsra Suresinin 79. Ayetinde geçen teheccüd kelimesinden alır. Farklı görüşlere göre bu namazın 2 ile 12 rekat arasındaki çift sayılar kadar kılınması tavsiye edilir.
Teheccüd namazı ne için kılınır? sorusuna istinaden bu namazın birçok yönden faziletli olduğunu söylemek mümkündür. Farz kılınan namazlardan sonra en faziletli namaz, teheccüd namazıdır. Bu namazın faziletlerini anlatan pek çok hadis bulunmaktadır. Bir hadiste gece kalkıp bu namazı kılan ve ailesini de kaldırıp birlikte teheccüd namazı kılanların Allah’ı çok zikreden kadınlar ve erkekler arasına yazılacağı bildirilir.
Teheccüd namazını kılan kişilerin Allah’u Teala’ya yakınlaşacağı ve salih kullardan olacağı, günahların affedileceği ve günahlardan korunacağı da müjdelenir. Teheccüd namazı bu nedenle Müslümanlar tarafından sıklıkla kılınan namazlardan biridir. Bu namazı kılanların kötülük ve günahlardan Allah tarafından örtüldüğü ve aynı zamanda kötülüklerden de alıkonulduğu bildirilir. Hem dünyevi hem uhrevi olarak pek çok fazileti olan gece namazının bilimsel olarak da kanıtlanmış faydaları vardır. Gece uykusundan kalkıp bu namazın kılınması iki ayrı uyku periyodunun oluşmasında etkili olur. Buna bağlı olarak kişinin uyku düzeninin ve manevi açıdan yükselmesine olanak sağlar. Bu nedenle teheccüd namazı kişilerin sıklıkla kıldığı namazlardan biridir.