Teheccüd Namazı Ne Zaman Kılınır? - Genel | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

Teheccüd Namazı Ne Zaman Kılınır?

17.09.2024

Teheccüd Namazı Ne Zaman Kılınır?

Gece namazı olan teheccüd yatsı namazından sonra kılınır. Teheccüd namazı ne zaman kılınır? sorusuna cevap vermek gerekirse, genellikle en çok tercih edilen gece yarısından sonra kılınması daha uygundur. Sabah imsak vaktine kadar kılınabilir. Peygamber Efendimiz (s.a.v), Sahih-i Müslim’de Ebû Hureyre (r.a)’dan rivâyet edilen bir hadis-i şerifte, teheccüd namazının en faziletli vakti için şöyle demiştir;

“Farz namazdan sonra en faziletli namaz gece namazıdır. Geceyi iki kısma bölersek son kısmı namaz için en faziletli vakit. Eğer geceyi üçe bölersek ortası en faziletli vakit.” (Tecrid-i Sarih Terc. IV) Kaç Rekattır? Sorusuna cevap vermemiz gerekirse, 2 rekat, 4 rekat, 8 rekat veya 12 rekat olarak kılınabilir. Her iki rekatta bir selam verilmesi alimler tarafından daha uygun görülmüş.

Teheccüd Namazı Fazileti

Teheccüd namazı, gece vaktinin manevi olarak özel ve değerli olduğu bir zaman diliminde yapılan bir ibadettir. Bu namazı kılmak, kişisel olarak manevi bir gelişim sağlarken, toplumsal huzur ve barışı da destekler. Teheccüd namazı, Peygamber Muhammed (s.a.v) tarafından düzenli olarak kılınmış ve Müslümanlara bu namazı kılmaları tavsiye edilmiştir.

Peygamber Efendimiz’in teheccüd namazı fazileti ve bu namazı teşvik etmesi, onun faziletinin bir göstergesidir. Hz. Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Her kim geceleyin uyanırsa, ailesini de uyandırır ve iki rek'at namaz kılarlarsa, Allah’ı çok zikreden erkekler ile kadınlardandır.” (Ebû Dâvûd, Tefrî‘u ebvâbi’l-vitr, 13 [1451]; Tatavvu‘, 18 [1309]). Başka bir hadiste ise; “Farz namazlarıdan sonra en faziletli olan gece namazı sayılmaktadır” buyrulmuş olması, gece kılınan nâfile namazlarının gündüz kılınan namazlardan daha faziletli olduğuna işaret ediyor.

 

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • Kurban Kesmek Farz mıdır?
    Kurban Bayramı yaklaştıkça, birçok kişi "Kurban kesmek farz mı yoksa vacip mi?" sorusunu merak etmektedir. Bu önemli İslami vecibe, Müslümanlar arasında sıkça tartışılan bir konu olup, dini yükümlülükler çerçevesinde farklı yorumlara sahiptir.
  • Evi Arabası Olan Kurban Kesmek Zorunda mı?
    Ev ve araba alma durumları, birçok kişi için hayatlarında önemli bir dönüm noktasıdır. Bu tür büyük yatırımlar yapıldığında, özellikle kurban kesilmesi yaygın bir gelenek haline gelmiştir.
  • Taksitle Kurban Alınabilir mi?
    Kurban ibadetinde esas olan niyet ve mülkiyetin sağlanmış olmasıdır.
  • Kimler Kurban Kesemez?
    yani kurban kesme yükümlülüğü, temel ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra belli bir mal varlığına sahip olanlara aittir. Bu şartları taşımayan kişilere kurban vacip değildir.
  • 2 Mayıs Cuma Hutbesi
    2 Mayıs 2025 tarihli Cuma Hutbesi, İslam dünyasında birlik ve beraberliğin önemine dair derinlemesine bir anlayış sunuyor.