Teheccüd sözlükte ‘‘uyanmak, uykudan güçlükle uyanmak, uyumak’’ anlamlarına gelmekle beraber terimsel anlamda ise uyuyup kalktıktan sonra kılınan nafile namazdır. Teheccüd namazı, Hz. Muhammed’in ümmetine sürekli olarak kılınması gerektiğini tavsiye ettiği bir namazdır.
Teheccüd namazı, yatsı namazının ardından fecre kadar olan süreçte kişinin uykudan kalkarak kıldığı namaza denir. Nafile namaz olan bu namaz, gece namazı olarak da bilinmektedir. İsra suresinin 79. Ayetinde geçen ‘‘tehecced’’ kelimesinden gelir. Teheccüd namazının Teravih ve Vitir namazına göre farklı bir özelliği bulunur. Bu namazın yatsı ile fecr arasındaki zaman diliminde bir miktar uyuyup uyandıktan sonra kılınması gerekir.
Teheccüd namazı nasıl kılınır? sorusuna cevap verebilmek adına öncelikle bu namazın uygun zaman aralıklarında kılınması gerektiğini söylemek mümkündür. Bir Müslümanın bu namazı kılabilmesi için yatsı ile fecr vakti arasında bir süre uyumuş olması gerekir. Teheccüd namazının iki ile sekiz rekat arasında çiftli sayılarda kılınması tavsiye edilir. Teheccüd namazı ise şöyle kılınır;
Gece namazını ikişer rekat halinde kılacak olan kişinin son oturuşta Ettehıyyatü, Salli- Barik ve Rabbena dualarını okuyup selam vermesi gerekir. Namazı ikişer rekat halinde kılan kimsenin namaza aykırı bir davranışta bulunmadığı müddetçe tekrar tekrar niyet etmesine gerek kalmaz. Teheccüd namazını dört rekat olarak kılmak isteyen kişiler ise ikinci rekatında teşehhüd için oturduktan sonra Ettehıyyatü ve Salli- Barik dualarını okur. Allahu ekber denilerek kıyama kalkılır ve üçüncü rekat kılınmaya başlanır. Sübhaneke, Euzü besmele ve zammı sure sırası ile okunur. Dördüncü rekatta ise Besmele, Fatiha ve zammı sure okunur. Son oturuşta Tahiyyat, Salli- Barik ve Rabbena duaları okunarak selam verilir.