Teheccüd Namazı Duası Nedir? - Genel | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

Teheccüd Namazı Duası Nedir?

28.08.2024

Teheccüd Namazı

Teheccüd sözlükte ‘‘uyanmak, uykudan güçlükle uyanmak, uyumak’’ anlamlarına gelmekle beraber terimsel anlamda ise uyuyup kalktıktan sonra kılınan nafile namazdır. Teheccüd namazı, Hz. Muhammed’in ümmetine sürekli olarak kılınması gerektiğini tavsiye ettiği bir namazdır.

Teheccüd namazı, yatsı namazının ardından fecre kadar olan süreçte kişinin uykudan kalkarak kıldığı namaza denir. Nafile namaz olan bu namaz, gece namazı olarak da bilinmektedir. İsra suresinin 79. Ayetinde geçen ‘‘tehecced’’ kelimesinden gelir. Teheccüd namazının Teravih ve Vitir namazına göre farklı bir özelliği bulunur. Bu namazın yatsı ile fecr arasındaki zaman diliminde bir miktar uyuyup uyandıktan sonra kılınması gerekir.

Teheccüd Namazı Nasıl Kılınır?

Teheccüd namazı nasıl kılınır? sorusuna cevap verebilmek adına öncelikle bu namazın uygun zaman aralıklarında kılınması gerektiğini söylemek mümkündür. Bir Müslümanın bu namazı kılabilmesi için yatsı ile fecr vakti arasında bir süre uyumuş olması gerekir. Teheccüd namazının iki ile sekiz rekat arasında çiftli sayılarda kılınması tavsiye edilir. Teheccüd namazı ise şöyle kılınır;

  • İlk olarak teheccüd namazını kılmaya niyet edilir.
  • İlk rekatta Sübhaneke, Euzü besmele, Fatiha ve namaz suresi sırası ile okunur.
  • İkinci rekatta ise Sübhaneke okunmadan Besmele, Fatiha, zammı sure okunur.
  • Teşehhüd için oturulur.

Gece namazını ikişer rekat halinde kılacak olan kişinin son oturuşta Ettehıyyatü, Salli- Barik ve Rabbena dualarını okuyup selam vermesi gerekir. Namazı ikişer rekat halinde kılan kimsenin namaza aykırı bir davranışta bulunmadığı müddetçe tekrar tekrar niyet etmesine gerek kalmaz. Teheccüd namazını dört rekat olarak kılmak isteyen kişiler ise ikinci rekatında teşehhüd için oturduktan sonra Ettehıyyatü ve Salli- Barik dualarını okur. Allahu ekber denilerek kıyama kalkılır ve üçüncü rekat kılınmaya başlanır. Sübhaneke, Euzü besmele ve zammı sure sırası ile okunur. Dördüncü rekatta ise Besmele, Fatiha ve zammı sure okunur. Son oturuşta Tahiyyat, Salli- Barik ve Rabbena duaları okunarak selam verilir.

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • 2 Mayıs Cuma Hutbesi
    2 Mayıs 2025 tarihli Cuma Hutbesi, İslam dünyasında birlik ve beraberliğin önemine dair derinlemesine bir anlayış sunuyor.
  • Kabe Neden 7 Kere Tavaf Edilir?
    Tavaf, İslam’ın en kutsal mekânı olan Kâbe’nin etrafında yedi defa dönerek yapılan ibadettir. Hac ve umre ibadetlerinin temel rükünlerinden biri olan tavafın yedi kez yapılmasının nedeni, birçok kişi tarafından merak edilmektedir.
  • Salavat Nedir, Nasıl Getirilir?
    Salavât, İslam dininde önemli bir yere sahip olan, manevi derinliği yüksek bir dua geleneğidir. Dilimize Arapçadan geçen bu terim, "salât" kelimesinin çoğulu olarak karşımıza çıkar. Salavât, Peygamber Efendimizin -sallâllâhu aleyhi ve sellem- ismi zikredildiğinde yapılan duâ demektir.
  • Bayramda Alkol İçilir mi?
    Bayramlar, İslam dininde birlik, beraberlik, ibadet ve sevinç günleridir. Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı gibi mübarek zamanlarda Müslümanlar, ibadetlerini artırır, aile büyüklerini ziyaret eder, küslerle barışır ve Allah’a şükrederler
  • Ya Malikel Mülk El Mülkü Lillah Ne Anlama Gelir?
    "Ya Malikel Mülk El Mülkü Lillah Ne Anlama Gelir?" ifadesi, İslam inancında derin bir manaya sahip olan ve Allah Teâlâ'nın yüceliğini ve kudretini ifade eden bir cümledir. Allah Teâlâ, bütün kâinatın tek sâhibi ve mâlikidir; bu, O'nun iradesi dışında hiçbir şeyin var olamayacağı ve tüm varlıkların O'nun tasarrufu altında olduğu anlamına gelir