Şaban Ayı Nedir - Genel | Kardeş Eli Derneği

Şaban Ayı Nedir

29.01.2024

Kur'an-ı Kerim'de müjdelediği bereketli ve faziletli aylardan biri olan Şaban ayı, İslam kültüründe önemli bir yere sahiptir. Haram ayların dışında kalan bu ay, mübarek aylarda yer almakta ve önemli olayları barındırmaktadır. İslam takvimine göre Receb-i Şerif ayını takip eden, Regaip ve Miraç geceleriyle de anılan bu ay, inançlı birçok kişi için duaların kabul edildiği bir dönem olarak kabul edilir. Özellikle Şaban-ı Şerif'in on beşinci gecesi olan Berat Kandili, bu ayın en önemli gecelerinden biridir.

Şaban ayı, Hz. Muhammed'in de özellikle bu ayda daha fazla ibadet ettiği ve oruç tuttuğu bilinmektedir. Kur'an-ı Kerim'de de Şaban ayının faziletine ve önemine değinilmiştir. Birçok Müslüman tarafından ibadetlerin arttırıldığı ve duaların eksik edilmediği bir dönem olarak kabul edilir. Bu nedenle, İslam alemi için manevi anlamda büyük bir öneme sahip olan Şaban ayı, Müslümanlar tarafından büyük bir özenle karşılanmaktadır.

Haram ayların dışında olmasına rağmen, Receb-i Şerif'in ardından gelmesi ve Regaip ile Miraç gecelerini barındırması nedeniyle büyük bir öneme sahip olan bu ay, inançlı Müslümanlar için dua ve ibadetlerin arttığı, manevi bir hazırlık dönemi olarak kabul edilir.

Şaban Ayı Nedir?

Şaban ayı, İslami takvime göre önemli bir yere sahip olan bir aydır. Şaban ayının kökeni ve tarihçesi, Araplar tarafından İslamiyet öncesi dönemde kutlanan bir ay olan "Nevruz"dan gelmektedir. İslamiyet’in yayılmasıyla birlikte Nevruz yerine, evvel mukaddes sayılan ve İslam Peygamberi Muhammed’in doğum günü olan Regaib, Miraç ve Berat kandillerinin yer aldığı bir dönemi içine alan Şaban ayı, bu dönemde gerçekleşen olaylardan dolayı kutsal kabul edilmiştir. Bu sebeple de ay, Şaban şeklinde anılmayı ve özel günlerle değerlendirilmeyi sürdürmektedir.

Şaban Ayı Ne Zaman?

Şaban ayı, hicri takvime göre Ramazan-ı Şerif'ten bir önceki ay olarak bilinir. Müslümanlar için bu ay, Ramazan ayının ön hazırlıklarının yapıldığı bir zaman dilimidir. Şaban ayı içerisinde oruç tutmak ve ibadetlerini artırmak, Ramazan ayına daha hazır ve hazırlıklı bir şekilde girmek adına önemlidir. Bununla birlikte, Şaban ayı içerisinde yapılan duaların kabul edilme ihtimali de Ramazan ayına giriş için bir fırsat olarak değerlendirilir. Müslümanlar için Şaban ayının önemi büyüktür ve bu ay, manevi anlamda daha fazla ibadet ve dua etmek adına bir fırsat olarak değerlendirilir.

Şaban Ayı İbadetleri

Şaban Ayı, İslam takvimine göre üç ayların ikincisi olarak kabul edilir. Bu ayın ibadetleri, 12 Ocak 2024 tarihinde başlayan Recep ayı ile birlikte Müslümanlar için önemli bir dönemi temsil eder. Şaban Ayı sonrasında Ramazan Ayı'nın gelmesiyle birlikte oruç tutulmaya başlanacak, bu nedenle Şaban Ayı Müslümanlar için önemli bir hazırlık süreci olarak kabul edilir. Peygamber Efendimiz’in de, “Receb’in, Allah katında üç aya benzetildiği, Şaban’ın ise beni sevkin ayı olduğu” şeklindeki sözleriyle de bu ayın ne kadar kıymetli olduğu vurgulanır. Bu nedenle her amelin ve ibadetin sevabının Şaban Ayı'nda üç yüz kattan fazla olduğuna inanılır. Müslümanlar için bu ay, en kârlı ve kazançlı fırsatları sunan bir dönem olarak görülür. Bu nedenle ibadetlerin ve salih amellerin arttırıldığı bir dönem olarak kabul edilir ve bu fırsatın en iyi şekilde değerlendirilmesi gerektiğine inanılır. Bu nedenle Müslümanlar, bu dönemi en iyi şekilde değerlendirerek nefislerini terbiye etmeye ve manevi olarak kendilerini daha da güçlendirmeye çalışırlar.

Şaban Ayı Namazı

Recep ayını geride bırakarak Şaban ayına girdiğimiz şu günlerde, Miraç gecesinden birkaç gün sonra başlayan bu aya özel namaz olan Şaban Ayı Namazı, kıldığımız 5 vakit namazın hediyesi gibi bir anlam taşır. İlk gün, ilk gece ve Şaban'ın 27. gecesi kılınacak bu özel namazlar, ikişer rekat halinde kılınarak selam verilir. Akşamdan sonra, yatsıdan sonra da kılınabilir. Peygamber Efendimiz bu özel namaza özen gösterir ve bu mübarek ayda bu namazları kılardı. Bu sebeple bu ayda bu namazları ihmal etmemek gerekir. Allah’ın rahmeti ve bereketiyle dolu olan bu mübarek ayda, dualarımızın kabul olması için bu özel namazlara gereken özeni göstermeliyiz.

Şaban Ayı Duası

Şaban Ayı Duası, Müslümanlar arasında Şaban ayı boyunca sıkça okunan bir duadır. Türkçe okunuşu bu şekilde; "Allâhümme bârik lenâ fî Şa‘bân ve belliğnâ Ramazâne vahtim lenâ bil-îmâni ve yessir lenâ bi’l- Kur’ân." Bu dua, Allah'tan Şaban ayında bereket ve rahmet istemek, Ramazan ayına erişmeyi ve o ayı en iyi şekilde değerlendirmeyi dilemek için okunur. Ayrıca Kur'an'ı daha kolay anlamak ve hayata tatbik etmek için de bu dua okunur. Müslümanlar bu dua ile birlikte, Allah'tan kendi içsel ve ruhsal iyileşmeleri için yardım dilerler.

Şaban Ayı Zikirleri

Allah'tan başka hiçbir İlah yoktur. Sadece O'na ibadet. İnkar edenler istemese de, sadece Ona itaat ederiz (Şaban ayında her gün en az 3-7 kez).

Her gün 10 kez, günde 100 defa ya Latif Celle Şanühü denir.

Her gün 11-20 arasında, Rezzak Celle Şanühü için her gün 100 kez.

Her gün 21 ile 30 arasında, 100 kez Allah'ın yüceliği olan Aziz Celle Şanühü'yü

Şaban Ayı Orucu

Şaban Ayı Orucu, İslam inancına göre aydan 13-14-15.günler olan eyyam-ı bıyd –ı adı verilen oruç günleridir. Bu üç gün boyunca tutulan oruç, Eyyam-ı Biyz Orucu olarak da bilinir. Bu günlerde tutulan oruç, 14.gün Eyyam-ı Biyz Orucu'nun akşamı başlar ve 15.gün Eyyam-ı Biyz Orucu'nun akşamı sona erer. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in, "Her kim Şa'banın birinci günü oruç tutarsa, Allah onun için onbin sene, ikinci gününede yüzbin sene, üçüncü günde yüzbin senelik ecir verir." şeklinde buyurduğu rivayet edilmiştir. Bu nedenle, bu üç gün boyunca oruç tutmak, büyük bir ecir kazanma fırsatı olarak görülür. Şaban Ayı Orucu'nun tutulduğu bu günlerde, ibadetlerin arttırılması ve duaların kabul olduğuna inanılır. Bu özel günlerde tutulan oruç, Allah'ın rahmet ve bağışlamasının bolca olmasını dilerken, aynı zamanda günahlarının affedilmesini de umut ederler.