Namaz Nasıl Kılınır? - Genel | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

Namaz Nasıl Kılınır?

13.08.2024

Namaz Nasıl Kılınır?

İslam’ın beş şartından biri olan namaz, tüm Müslümanlara farz kılınan önemli ibadetler arasında yer alır. Namaz nasıl kılınır? sorusu bu nedenle İslam aleminde oldukça önemli olan bir sorudur. Namaz; sabah, öğle, ikindi, akşam, ikindi ve yatsı olmak üzere günde beş vakit kılınır. Her vaktin rekat sayısı farklıdır. Sabah dört, öğlen on, ikindi sekiz, akşam beş, yatsı ise on üç rekattır. Her vakit kılınan rekat sayısı farklı olsada namazın kılınış şekli değişmez. Niyet, iftitah tekbiri, kıyam, rüku, rükudan kalkış, secde, iki secde arası oturuş, kahidei ahire ve selam namaz kılarken sırasıyla gerçekleştirilen adımlardır. Namaz ise şöyle kılınmaktadır;

  1. Niyet: Kıbleye dönülerek hangi vaktin namazı kılınacaksa ona göre niyet edilir.
  2. İftitah Tekbiri: Allahu ekber diyerek ifttiah tekbiri alınır. Kadınlar ellerini göğüs hizasında erkekler ise göbek altında bağlar. Ayakta iken sırası ile Subhaneke, Euzü besmele, Fatiha suresi, namaz suresi okunur.
  3. Rüku: Allahu ekber diyerek rükuya gidilir. Rükuda üç defa ‘‘Sübhane Rabbiye’l azim’’denir.
  4. Rükudan kalkış: Rükudan kalkarken ‘‘Semiallahu limen hamideh’’ tam ayakta iken ‘Rabbena leke’l-hamd’’ denir.
  5. Secde: Allahu ekber denilerek secdeye gidilir. Secdede önemli olan diz, el, alın ve burnun yere değmesidir. Secdede iken üçer defa ‘Subhane Rabbiye’l-ala’’ denir.
  6. İki Secde Arası Oturuş:  Allahu ekber diyerek secdeden kalkılır ve sonra tekrar Allahu ekber denilerek secdeye varılır. Secdede iken üç defa ‘ Subhane Rabbiye’l-ala’’ denir.
  7. Son Oturuş: Ettehıyyatü, Allahümme Salli- Allahümme Barik ve Rabbena duaları okunur.
  8. Selam: Önce sağa sonra sola olmak üzere ‘Essalamu aleyküm ve rahmetullah’’ diyerek selam verilir. Selam verdikten sonra namaz tamamlanır.
Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • Borcu Olan Bir Kişi Kurban Kesebilir mi?
    Borcu Olan Bir Kişi Kurban Kesebilir mi?
  • 2025 Yurt Dışı Kurban Bağışı Ne Kadar?
    2025 yılında yurtdışı kurban bağışı, ihtiyaç sahiplerine ulaşma amacıyla Afrika ve Asya bölgelerinde yoğunlaşarak, Müslüman toplulukların desteğini bekliyor.
  • Kurban Kesmek Farz mıdır?
    Kurban Bayramı yaklaştıkça, birçok kişi "Kurban kesmek farz mı yoksa vacip mi?" sorusunu merak etmektedir. Bu önemli İslami vecibe, Müslümanlar arasında sıkça tartışılan bir konu olup, dini yükümlülükler çerçevesinde farklı yorumlara sahiptir.
  • Evi Arabası Olan Kurban Kesmek Zorunda mı?
    Ev ve araba alma durumları, birçok kişi için hayatlarında önemli bir dönüm noktasıdır. Bu tür büyük yatırımlar yapıldığında, özellikle kurban kesilmesi yaygın bir gelenek haline gelmiştir.
  • Taksitle Kurban Alınabilir mi?
    Kurban ibadetinde esas olan niyet ve mülkiyetin sağlanmış olmasıdır.