Mehir Nedir? - Genel | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

Mehir Nedir?

08.08.2024

Mehir Nedir?

Mehir veya bilinen bir diğer adı ile Mihr, evlilik akdi sırasında erkeğin kadına vermek ile yükümlü olduğu, mal, maddi değeri olan bir şey veya mülkü ifade etmektedir. Evlilik oldukça duygusal, sevgi ve saygının olduğu bir bağ olmaktadır. Ancak duygusal bağın yanı sıra da İslami yükümlülüklerinden dolayı evlenen kişinin mehir vermesi gerekmektedir.

Mehir, erkeğin eşine hem maddi hem de manevi olarak hayat güvencesini sağlaması olmaktadır. Verilmesinin nedeni ise erkeğin başına bir şey gelmesi veya evlenmesi durumunda kadının maddi bir güvencesinin olmasıdır. Nikah töreni yani imam nikahı esnasında imamlar sormaktadır. O esnada belirlenen tutara göre de mehir belirlenmektedir. Mehirin ise kendi içinde birden fazla çeşidi ve her mehir çeşidinin kendine göre yükümlülükleri bulunmaktadır.

Mehir Çeşitleri Nelerdir?

Mehir çeşitleri son yıllarda en çok merak edilen konulardan biri olmaktadır. Mehir’in birden farklı çeşidi bulunmaktadır. Bu çeşitlerin ise kendi aralarında ödeme şekli, ödeme tarihi veya zamanı farklılık göstermektedir. İslamda en yaygın kullanılan dört mehir çeşidi ise şunlardır;

  1. Mehr-i Müsemma: Nikah esnasında belirlenmiş mehir çeşididir. Taraflar karşılıklı olarak anlaşarak mehirin ne kadar ödeneceği, nasıl ödeneceği konusunda mutabık kılınırlar. Bu mehir türünde kadının herhangi bir sınırı bulunmamaktadır. Para, altın, mal veya menfaat gibi konular üzerinden mahir isteme hakkına sahiptir.
  2. Mehr-i Misil: Bu mehir türü kadının yaşadığı bölgeye ve statüsüne göre değişmektedir. Mehir miktarı mahkeme tarafından belirlenmektedir.
  3. Mehr-i Muaccel: Nikah sırasında peşin olarak verilen mehir türü olmaktadır. Bu mehir türü ile nikah kıyılırken erkeğin mehiri vermemesi durumunda kocanın evine gitmeme hakkı doğmaktadır. Mehr-i Muaccel nakde çevirilecek mallar şeklinde olması gerekmektedir.
  4. Mehr-i Müeccel: Nikah akdinden sonraki belirlenen bir süre içerisinde ödenecek mehir olmaktadır. Ödenecek olan mehirin miktarı ve ödeme süresi nikah esnasında belirlenmektedir.

 

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • Taksitle Kurban Alınabilir mi?
    Kurban ibadetinde esas olan niyet ve mülkiyetin sağlanmış olmasıdır.
  • Kimler Kurban Kesemez?
    yani kurban kesme yükümlülüğü, temel ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra belli bir mal varlığına sahip olanlara aittir. Bu şartları taşımayan kişilere kurban vacip değildir.
  • 2 Mayıs Cuma Hutbesi
    2 Mayıs 2025 tarihli Cuma Hutbesi, İslam dünyasında birlik ve beraberliğin önemine dair derinlemesine bir anlayış sunuyor.
  • Kabe Neden 7 Kere Tavaf Edilir?
    Tavaf, İslam’ın en kutsal mekânı olan Kâbe’nin etrafında yedi defa dönerek yapılan ibadettir. Hac ve umre ibadetlerinin temel rükünlerinden biri olan tavafın yedi kez yapılmasının nedeni, birçok kişi tarafından merak edilmektedir.
  • Salavat Nedir, Nasıl Getirilir?
    Salavât, İslam dininde önemli bir yere sahip olan, manevi derinliği yüksek bir dua geleneğidir. Dilimize Arapçadan geçen bu terim, "salât" kelimesinin çoğulu olarak karşımıza çıkar. Salavât, Peygamber Efendimizin -sallâllâhu aleyhi ve sellem- ismi zikredildiğinde yapılan duâ demektir.