Kurban Bağışı Adak Yerine Geçer mi? - Genel | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

Kurban Bağışı Adak Yerine Geçer mi?

24.01.2025

Adaklar ve kurbanlar, İslam inancında mühim bir konuma sahiptir. Ancak, adak kurbanı ile diğer kurban çeşitleri arasında belirgin farklılıklar mevcuttur. Bireylerin niyetlerine, kurbanın hedeflerine ve koşullarına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Peki, kurban bağışı bir adak yerine geçer mi? Bu soruya dini ve hukuki açıdan bir yanıt arayalım.

Kurban Bağışı Adak Yerine Geçer mi?

Adak kurbanı ile bayram kurbanı arasındaki temel fark, kurbanı kesme niyeti ve şartlarıdır. Adak kurbanı, belirli bir dileğin gerçekleşmesi durumunda Allah’a verilen bir sözün yerine getirilmesidir. Bu nedenle adak kurbanının şartları ve niyeti çok daha bağlayıcıdır. Bir kurban bağışını adak yerine sayabilmek için bağışta bulunan kişinin bu niyetle harekete geçmesi gerekir.

Genelde kurban bağışı bayram ibadeti niyetiyle yapıldığından, bu kurbanın adak yerine geçmesi mümkün değildir. İslam alimlerine göre, eğer kişi belirli bir adakta bulunmuş ve "Adak kurbanı keseceğim," demişse, bu adağı kendi eliyle veya vekâleten kesmesi gerekir.

Bu durumda, adak kurbanı yerine getirirken adak kurbanının şartlarına riayet edilmelidir. Dolayısıyla, kurban bağışı ile adak kurbanı arasında net bir ayrım yapılması gerektiği anlaşılmaktadır. 

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • Taksitle Kurban Alınabilir mi?
    Kurban ibadetinde esas olan niyet ve mülkiyetin sağlanmış olmasıdır.
  • Kimler Kurban Kesemez?
    yani kurban kesme yükümlülüğü, temel ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra belli bir mal varlığına sahip olanlara aittir. Bu şartları taşımayan kişilere kurban vacip değildir.
  • 2 Mayıs Cuma Hutbesi
    2 Mayıs 2025 tarihli Cuma Hutbesi, İslam dünyasında birlik ve beraberliğin önemine dair derinlemesine bir anlayış sunuyor.
  • Kabe Neden 7 Kere Tavaf Edilir?
    Tavaf, İslam’ın en kutsal mekânı olan Kâbe’nin etrafında yedi defa dönerek yapılan ibadettir. Hac ve umre ibadetlerinin temel rükünlerinden biri olan tavafın yedi kez yapılmasının nedeni, birçok kişi tarafından merak edilmektedir.
  • Salavat Nedir, Nasıl Getirilir?
    Salavât, İslam dininde önemli bir yere sahip olan, manevi derinliği yüksek bir dua geleneğidir. Dilimize Arapçadan geçen bu terim, "salât" kelimesinin çoğulu olarak karşımıza çıkar. Salavât, Peygamber Efendimizin -sallâllâhu aleyhi ve sellem- ismi zikredildiğinde yapılan duâ demektir.