Fatiha Suresi’nin Anlamı - Genel | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

Fatiha Suresi’nin Anlamı

09.10.2024

Fatiha Suresi’nin Anlamı

Fatiha Suresi Kuran’ın ilk suresi olup, İslam dini için büyük bir öneme sahiptir. Fatiha kelime manası olarak “açılış” ve “başlangıç” anlamına gelir. Bu Sure, Allah'a olan bağlılığımızı ve O'ndan yardım isteğimizi ifade eder. Aynı zamanda doğru yolu bulmak için Allah'tan rehberlik talep eder. Müslümanların namazlarında bu sureyi okuması, hem kişisel bir dua hem de toplumsal bir ibadet olarak büyük bir öneme sahiptir. Anlamını bilmemiz surenin amacını ve konusunu kavramak açısından oldukça önemlidir.

Fatiha Suresi Türkçe Meali

Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla.
Hamd, âlemlerin Rabbi olan Allah'a mahsustur.
O, Rahman'dır, Rahim'dir.
Din Gününün Maliki'dir.
Yalnız Sana ibadet ederiz ve yalnız senden yardım dileriz.
Bizi doğru yola ilet.
Kendilerine nimet verdiğin kimselerin yoluna; gazaba uğramışlarınkine ve sapmışlarınkine değil.

Fatiha Suresi Konusu ve Önemi

Sure kuranın iniş nedenini ve içindeki hükümleri özet bir biçimde ihtiva eder. Bunun yanı sıra insanların yapıp, yapmamaları gereken konular üzerinde de durmaktadır. Bu sure Kuran’ı kerimin özet niteliğini taşıdığından oldukça önemlidir. Sure, Allah'a olan bağlılığımızı ve O'ndan yardım dileğimizi ifade eder. Aynı zamanda doğru yolu bulmak için Allah'tan rehberlik ister. Müslümanların namazlarında bu sureyi okuması, hem kişisel bir dua hem de toplumsal bir ibadet olarak büyük bir öneme sahiptir.

Faziletleri

  1. Peygamber Efendimiz (s.a.v) Kuran’ın en önemli suresi olduğunu belirtmiştir. Hadislerde Kuran’ın “şifa veren” kısmı olduğu belirtilmiştir.
  2. Namazın her rekâtında okunması gereken bir suredir ayrıca Peygamber Efendimiz (s.a.v) namazın kabul olması için bu surenin okunmasını emretmiştir.
  3. Surenin çeşitli ruhsal ve fiziksel hastalıklara şifa olduğuna inanılır.
  4. Bu surenin okunması, kişinin dualarının kabul edilmesine vesile olur.

 

 

 

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • Borcu Olan Bir Kişi Kurban Kesebilir mi?
    Borcu Olan Bir Kişi Kurban Kesebilir mi?
  • 2025 Yurt Dışı Kurban Bağışı Ne Kadar?
    2025 yılında yurtdışı kurban bağışı, ihtiyaç sahiplerine ulaşma amacıyla Afrika ve Asya bölgelerinde yoğunlaşarak, Müslüman toplulukların desteğini bekliyor.
  • Kurban Kesmek Farz mıdır?
    Kurban Bayramı yaklaştıkça, birçok kişi "Kurban kesmek farz mı yoksa vacip mi?" sorusunu merak etmektedir. Bu önemli İslami vecibe, Müslümanlar arasında sıkça tartışılan bir konu olup, dini yükümlülükler çerçevesinde farklı yorumlara sahiptir.
  • Evi Arabası Olan Kurban Kesmek Zorunda mı?
    Ev ve araba alma durumları, birçok kişi için hayatlarında önemli bir dönüm noktasıdır. Bu tür büyük yatırımlar yapıldığında, özellikle kurban kesilmesi yaygın bir gelenek haline gelmiştir.
  • Taksitle Kurban Alınabilir mi?
    Kurban ibadetinde esas olan niyet ve mülkiyetin sağlanmış olmasıdır.