Duha Suresi - Genel | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

Duha Suresi

03.10.2024

Duha Suresi

Manevi açıdan kişiyi huzura kavuşturan dualardan biri olan Duha Suresi, Mekke döneminde inmiş olup Kur'an'ın 93. suresidir. Tamamı 11 ayetten oluşan duha suresinin ilk 8 ayeti birçok fazileti içinde barındırır. Duha kelime olarak manası 'kuşluk vakti' anlamına gelmektedir. Sure okumak isteyen pek çok kişi tarafından konusu ve faziletleri merak edilerek araştırılmaktadır. Bir sureyi kaidelerine göre okumak her ne kadar önemliyse anlamını ve bize verdiği mesajı kavrayabilmekte oldukça önemlidir. Suresi için detaylı bilgiyi sayfamızdan inceleyebilirsiniz.

Duha Suresi Konusu ve Fazileti

Surenin konusu Hz. Peygamber'e müşriklerin üzücü söz ve davranışlarına karşılık bir teselli olarak inmiştir ve yüce Allah'ın himayesi sayesinde çocukluğundan itibaren birçok güçlüğü aşarak bugünlere geldiği hatırlatılmakta ve kendisinin de yetime yoksula iyi davranması emredilmektedir. Sure Allah'ın peygambere olan lütuf ve ihsanını hatırlatırken, ona sürekli şükretmeyi ve yetim, fakir gibi yardıma muhtaç kişilere yardım etmeyi öğütler.

Surenin temel mesajı, Allah'ın peygamberine olan sevgisini ve desteğini vurgulamak ve zorluklar karşısında sabır etmeyi öğütlemektir. İslam inancına göre, kişi sıkıntılı ve çaresiz hissediyorken bu sureyi okuması bir teselli kaynağı olabilir. Allah’ın kulunu hiçbir zaman yalnız bırakmadığını, zorlukların ardından kolaylıklar vereceğini müjdeler. Peygamber’e verilen bu teselli, aynı zamanda tüm inananlara yönelik bir mesaj içerir.

Sure kişiyi maddi zorluklar kaşısın da Allah'a sığınmaya ve sabırlı olmaya teşvik eder. Surenin adı, ilk ayetinde geçen "duha" kelimesinden gelmektedir. "Duha", kuşluk vakti, yani sabahın aydınlanıp günün başladığı anı ifade eder. Bu da surede geçen huzur, aydınlık ve Allah’ın rahmetini simgeler. Bu yüzden Duha Suresi'ni güne huzurlu başlamak ve bereket için sabahları okuyabilirsiniz.

 

Surenin Verdiği Temel Mesajlar

• Allah'ın rahmeti kalıcı ve zorluklar geçicidir.

• Allah hiçbir kulunu yalnız bırakmaz.

• Allah'ın verdiği nimetlere şükretmek ve ihtiyaç sahipleriyle paylaşmak gerekir.

• Allah'ın yardımını ve rahmetini hatırlatır.

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • 2 Mayıs Cuma Hutbesi
    2 Mayıs 2025 tarihli Cuma Hutbesi, İslam dünyasında birlik ve beraberliğin önemine dair derinlemesine bir anlayış sunuyor.
  • Kabe Neden 7 Kere Tavaf Edilir?
    Tavaf, İslam’ın en kutsal mekânı olan Kâbe’nin etrafında yedi defa dönerek yapılan ibadettir. Hac ve umre ibadetlerinin temel rükünlerinden biri olan tavafın yedi kez yapılmasının nedeni, birçok kişi tarafından merak edilmektedir.
  • Salavat Nedir, Nasıl Getirilir?
    Salavât, İslam dininde önemli bir yere sahip olan, manevi derinliği yüksek bir dua geleneğidir. Dilimize Arapçadan geçen bu terim, "salât" kelimesinin çoğulu olarak karşımıza çıkar. Salavât, Peygamber Efendimizin -sallâllâhu aleyhi ve sellem- ismi zikredildiğinde yapılan duâ demektir.
  • Bayramda Alkol İçilir mi?
    Bayramlar, İslam dininde birlik, beraberlik, ibadet ve sevinç günleridir. Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı gibi mübarek zamanlarda Müslümanlar, ibadetlerini artırır, aile büyüklerini ziyaret eder, küslerle barışır ve Allah’a şükrederler
  • Ya Malikel Mülk El Mülkü Lillah Ne Anlama Gelir?
    "Ya Malikel Mülk El Mülkü Lillah Ne Anlama Gelir?" ifadesi, İslam inancında derin bir manaya sahip olan ve Allah Teâlâ'nın yüceliğini ve kudretini ifade eden bir cümledir. Allah Teâlâ, bütün kâinatın tek sâhibi ve mâlikidir; bu, O'nun iradesi dışında hiçbir şeyin var olamayacağı ve tüm varlıkların O'nun tasarrufu altında olduğu anlamına gelir