Teheccüd Namazı Duası Nedir? - Genel | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

Teheccüd Namazı Duası Nedir?

28.08.2024

Teheccüd Namazı

Teheccüd sözlükte ‘‘uyanmak, uykudan güçlükle uyanmak, uyumak’’ anlamlarına gelmekle beraber terimsel anlamda ise uyuyup kalktıktan sonra kılınan nafile namazdır. Teheccüd namazı, Hz. Muhammed’in ümmetine sürekli olarak kılınması gerektiğini tavsiye ettiği bir namazdır.

Teheccüd namazı, yatsı namazının ardından fecre kadar olan süreçte kişinin uykudan kalkarak kıldığı namaza denir. Nafile namaz olan bu namaz, gece namazı olarak da bilinmektedir. İsra suresinin 79. Ayetinde geçen ‘‘tehecced’’ kelimesinden gelir. Teheccüd namazının Teravih ve Vitir namazına göre farklı bir özelliği bulunur. Bu namazın yatsı ile fecr arasındaki zaman diliminde bir miktar uyuyup uyandıktan sonra kılınması gerekir.

Teheccüd Namazı Nasıl Kılınır?

Teheccüd namazı nasıl kılınır? sorusuna cevap verebilmek adına öncelikle bu namazın uygun zaman aralıklarında kılınması gerektiğini söylemek mümkündür. Bir Müslümanın bu namazı kılabilmesi için yatsı ile fecr vakti arasında bir süre uyumuş olması gerekir. Teheccüd namazının iki ile sekiz rekat arasında çiftli sayılarda kılınması tavsiye edilir. Teheccüd namazı ise şöyle kılınır;

  • İlk olarak teheccüd namazını kılmaya niyet edilir.
  • İlk rekatta Sübhaneke, Euzü besmele, Fatiha ve namaz suresi sırası ile okunur.
  • İkinci rekatta ise Sübhaneke okunmadan Besmele, Fatiha, zammı sure okunur.
  • Teşehhüd için oturulur.

Gece namazını ikişer rekat halinde kılacak olan kişinin son oturuşta Ettehıyyatü, Salli- Barik ve Rabbena dualarını okuyup selam vermesi gerekir. Namazı ikişer rekat halinde kılan kimsenin namaza aykırı bir davranışta bulunmadığı müddetçe tekrar tekrar niyet etmesine gerek kalmaz. Teheccüd namazını dört rekat olarak kılmak isteyen kişiler ise ikinci rekatında teşehhüd için oturduktan sonra Ettehıyyatü ve Salli- Barik dualarını okur. Allahu ekber denilerek kıyama kalkılır ve üçüncü rekat kılınmaya başlanır. Sübhaneke, Euzü besmele ve zammı sure sırası ile okunur. Dördüncü rekatta ise Besmele, Fatiha ve zammı sure okunur. Son oturuşta Tahiyyat, Salli- Barik ve Rabbena duaları okunarak selam verilir.

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • Adak Kurban Fiyatları
  • Borcu Olan Bir Kişi Kurban Kesebilir mi?
    Borcu Olan Bir Kişi Kurban Kesebilir mi?
  • 2025 Yurt Dışı Kurban Bağışı Ne Kadar?
    2025 yılında yurtdışı kurban bağışı, ihtiyaç sahiplerine ulaşma amacıyla Afrika ve Asya bölgelerinde yoğunlaşarak, Müslüman toplulukların desteğini bekliyor.
  • Kurban Kesmek Farz mıdır?
    Kurban Bayramı yaklaştıkça, birçok kişi "Kurban kesmek farz mı yoksa vacip mi?" sorusunu merak etmektedir. Bu önemli İslami vecibe, Müslümanlar arasında sıkça tartışılan bir konu olup, dini yükümlülükler çerçevesinde farklı yorumlara sahiptir.
  • Evi Arabası Olan Kurban Kesmek Zorunda mı?
    Ev ve araba alma durumları, birçok kişi için hayatlarında önemli bir dönüm noktasıdır. Bu tür büyük yatırımlar yapıldığında, özellikle kurban kesilmesi yaygın bir gelenek haline gelmiştir.