Kur'an Okuma ile İlgili Ayetler Nelerdir? - Genel | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

Kur'an Okuma ile İlgili Ayetler Nelerdir?

22.04.2024

Kur'an-ı Kerim, İslam'ın kutsal kitabı olup, inananlar için hayatın her alanında rehberlik eder. Müslümanlar için Kur'an'ı anlama ve ona göre yaşamaya yönelik bir çaba sürekli önem taşır. Bu çerçevede, Kur'an okumanın önemini vurgulayan ayetler ve hadisler, dini bilgi arayışında olanlar tarafından sık sık araştırılan konulardan biri haline gelmiştir. Kur'an ile ilgili ayetler, hem kitabın kendi kutsallığını belirten ifadeler içerir, hem de onun okunması, anlaşılması ve üzerinde düşünülmesi gerektiğine dair yönlendirmeler sağlar. Bu bağlamda, hadisler de Peygamberimiz Hz. Muhammed (SAV)'in Kur'an'ın anlam ve önemini nasıl ele aldığına dair değerli bilgiler sunar. Bu yazıda, Kur'an okumanın önemine ilişkin ayet ve hadislerin incelenmesi amaçlanmakta, böylece bu kutsal metnin hayatımızdaki yerine dair derinlemesine bir bakış sunulmaktadır.

 

AYETLER

Bakara / 185. Ayet

- Ramazan ayı insanların doğru yolu ve yanlış yolu (ayırt eden) belirgin kanıtları barındıran Kur'an bu ayda indirilmiştir. Bu nedenle, kim bu ayı gözlemliyorsa o zaman onu tutmalıdır. Kim hasta veya seyahat halindeyse, tutamadığı günler kadar diğer günlerde (orucunu) tutmalıdır. Allah size kolaylık diler, güçlük dilemez. Bu kolaylık, sizin sayıyı tamamlamanız ve size hidayet etmesi için Allah'ı büyük tanımanız içindir. Dileyen şükredebilir.

Bakara / 228. Ayet

Boşanan kadınlar, geri dönülebilir talâk durumunda, kendilerini üç adet hayız müddeti boyunca gözlemleyerek beklemelidirler. Eğer inançlı iseler, Allah'ın rahimlerinde yarattığı hayız veya hamilelik durumunu gizlememelidirler. Eğer barışmak ve ilişkilerini düzeltmek isterlerse, kocaları, bu süre içinde onları geri almaya diğerlerinden daha fazla hak sahibidirler. Kadınların kocaları üzerinde meşru hakları olduğu gibi, erkeklerin de hanımları üzerinde hakları vardır. Ancak erkekler, kadınlara göre bir derece daha fazla hak sahibidirler. Allah, her zaman güçlü olan, hikmetli ve sağlam her hükmü ve işiyle üstündür.

Maide / 101. Ayet

- Ey müminler, size üzücü olan konular hakkında soru sormayın; Kur'an indirildiğinde eğer sorularınız olursa size açıklama yapılır. Allah onu bağışladı. Allah affedicidir ve kullara merhametlidir.

Araf / 204. Ayet

- Kuran okunduğunda, derhal onu dinleyin ve sessiz olun. Belki de merhamet edilirsiniz.

En'am / 19. Ayet

- De ki: "Hangi şey şahidlik açısından daha büyük?" Belirtin: "Benimle aranızda Allah şahittir. O, beni ve kim ulaşırsa uyarabilmem için bana Kur'an'ı vahyetti. Siz, gerçekten Allah'ın yanında başka ilahların varlığına tanıklık mı ediyorsunuz?" Deyin ki: "Ben tanıklık etmem." De ki: "O, yalnızca tek bir İlah'tır ve gerçekten de ben, sizin ortak koştuğunuz şeylerden uzak duruyorum."

Tevbe / 111. Ayet

- Elbette ki Allah, müminlerden - onlara karşılığında cenneti müjdelemek üzere - canlarını ve mallarını satın almıştır. Onlar Allah'ın yolunda savaşırlar, öldürürler ve öldürülürler; bu, Tevrat'ta, İncil'de ve Kur'an'da Allah'ın üzerine gerçek olan bir vaattir. Allah'a en çok sözünde duran kimdir? Bu nedenle bu işlemden dolayı sevinç ve müjdeyi paylaşın. İşte bu, 'büyük kurtuluş ve mutluluk' demektir.

Yunus / 15. Ayet

- Ayetlerimiz açık bir şekilde okunduğunda, bizimle karşılaşmayı ummayanlar şöyle derler: "Başka bir Kur'an getirin veya onu değiştirin." Şunu söyleyin: "Ben, kendi isteğime göre Kur'an'ı değiştirmem, sadece bana vahyedilene uyarım. Eğer Rabbime karşı gelirsem büyük günün azabından korkarım."

Yunus / 37. Ayet

- Bu Kuran, Allah dışındaki birine yalan olarak uydurulmamıştır. Bu kitap, öncekileri doğrulayan ve metni detaylı bir şekilde açıklayan bir kitaptır. Bu konuda hiçbir tereddüt yoktur, çünkü bu kitap alemlerin Rabbindendir.

Yunus / 61. Ayet

- Herhangi bir durum, herhangi bir bilgi veya herhangi bir eylem, detaylı bir şekilde incelendiğinde şeklinde bizleri gözlemleyen şahitler olmadan kalamaz. Ne yerde ne de gökte hiçbir şey Rabbinin ilminden gizli kalamaz. Her şey, en küçüğünden en büyüğüne kadar açık bir şekilde bir kitapta kayıtlıdır.

Nisa / 174. Ayet

- "Değerli insanlar! Şüphesiz ki Rabbinizden size kesin bir kanıt ve apaçık bir ışık indirdik."

Yusuf / 2. Ayet

- Kuşkusuz, o kitabı size anlayarak düşünmeniz için Arapça bir Kur'an olarak indirdik.

Yusuf / 3. Ayet

- Biz Kur'an ile biz sana anlattığımız kıssaların en güzelini aktarıyoruz. Ancak sen bunları önceden hiç bilmiyordun.

Ra'd / 31. Ayet

- Eğer insanlar inansın diye dağlar yürütülecek, yeryüzü parçalanacak ve ölüler diriltilecek ve konuşturulacak olsaydı, bu kitap yine Kur'an olurdu. Ama inatçı kâfirler buna da inanmazlardı. Gerçek şu ki, her şeyi yapmak ve dilediği gibi gerçekleştirmek sadece Allah'ın yetkisindedir. Müminler hâlâ şunu kavrayamadı mı: Eğer Allah isteseydi, tüm insanları doğru yola ulaştırırdı. Ama kâfirlerin işlediği günahlar, kurdukları sistemler ve düzenler yüzünden, ani ve büyük felaketler yaşamaya devam edeceklerdir. Allah'ın vaadi gerçekleşinceye kadar bu durum devam edecek. Allah sözünde asla dönmez.

Hicr / 1. Ayet

- Elif, Lâm, Râ. Bu harfler, Kur'an'ın ayetlerinde yer alan ve tüm gerçekleri açıklayan kitabın açık ve anlaşılır olduğunu gösteren harflerdir.

Hicr / 87. Ayet

- Ey Peygamber! Senin için namazda her rekatta tekrar edilen yedi ayeti ve Muazzam Kur'an'ı verdik.

Hicr / 91. Ayet

- Kur'an'ı parçalara ayıranlar, bazılarına inandılar ama bazılarına iman etmediler.

İsra / 9. Ayet

- Şüphesiz, Kur'an, insanları en doğru yola, en sağlam ve en isabetli tutuma yönlendiren bir kılavuzdur. Salih ameller işleyen müminlere, onları büyük bir mükâfatın beklediğini müjdelemektedir.

İsra / 41. Ayet

- İnsanları düşündürmeye ve öğretmeye amaçlayarak, çok değerli Kur'an'da gerçekleri detaylı bir şekilde ve farklı perspektiflerden anlatmaya devam ediyoruz. Ancak, bu durum onların doğru yoldan daha çok nefret etmelerine ve uzaklaşmalarına neden olmaktadır.

İsra / 45. Ayet

- Kur'an okuduğunda, seni âhirete inanmayanlar arasından gizli bir perdeyle ayırırız.

İsra / 46. Ayet

- Biz, ayrıca kalplerine Kur'an'ı anlamalarını engelleyen örtüler takarız ve kulaklarına da bir tıkaç yerleştiririz. Bu nedenle, sen Rabbinin tek ilah olduğunu Kur'an'da anımsadığın zaman, onlar nefretle geri dönüp giderler.

İsra / 60. Ayet

- Unutma, sana şöyle demiştik: "Gerçekten de Rabbin, insanları ilmi ve gücüyle kuşatmıştır." Miraç gecesinde sana gösterdiğimiz olayları ve Kur'an'da lanetlenen ağacı insanlar arasında bir imtihan aracı olarak kıldık. Onları korkutuyoruz, ancak bu, onların azgınlığını artırmaktan başka bir işe yaramıyor.

İsra / 78. Ayet

- Güneş öğleye doğru batmaya başladığı zamanlarda ve gece karanlığı çökene kadar belirli saatlerde namazı düzgün bir şekilde kıl; özellikle sabah namazını da kıl, çünkü sabah namazı önemlidir.

İsra / 88. Ayet

- Söyle: "Tüm insanlar ve cinler, bu Kuran'ın benzerini getirmek için bir araya gelseler ve güçlerini birleştirip birbirlerine yardım etseler bile, imkansızdır, asla onun bir benzerini getiremezler.

İsra / 89. Ayet

- Hiç şüphe yok ki, biz Kur'an'da farklı üsluplar ve örneklerle her konuyu defalarca açıkladık. Ancak çoğu insan hala inkârda direniyor.

İsra / 106. Ayet

- Kur'an'ı insanların zihinlerine ve kalplerine düşünerek okuyabilmeleri için bölümlere ayırdık ve parça parça indirdik.

Kıyamet / 18. Ayet

- Bu yüzden, Okuduğumuzda onu izle, Sen de onu nasıl okuduğumuzu takip et.

İnsan / 23. Ayet

- Aslında, Kur'an'ı senin üzerine 'safhalar halinde bir indirme tarzıyla (tenzil)' indiren Biziz, Biz.

İnşikak / 21. Ayet

- Kur'an okunduğunda, onlar secde etmiyorlar.

Buruc / 21. Ayet

- Aslında, o kitap, yüce bir Kur'an'dır.

 

Hadisler

Ebu Davud, Vitir 20, Tirmizi Fezailül Kur'an 18

- Hz. Abdullah ibni Amr ibni As (R.A)’ın rivayetine göre Peygamber (S.A.V) şöyle buyurdu: "Kur'anı oku ve yüksel, okuduğun miktar kadar cennet basamaklarında yüksel. Dünyada yavaşça okuduğun gibi şimdi de yavaşça oku. Gerçekten cennette yerleşeceğin yer, okuduğun ayetin son noktasıdır. Ne kadar çok okursan, o kadar yükselirsin." 

Tirmizi, Fezailül Kur'an

- Hz. İbni Mes'ud (R.A) tarafından aktarıldığına göre Peygamber Efendimiz (S.A.V) şöyle buyurdu: "Kim Kur'an-ı Kerim'den bir harf okursa, onun için bir iyilik sevabı vardır. Her bir iyiliğin karşılığı da on sevaptır. Elif, lam, mim harfinin toplamı bir harf değildir. Aslında, her biri ayrı ayrı birer harftir."

Tirmizi, Fezailül Kur'an 18

- Hz. İbni Abbas (R.A)'dan aktarılan bir hadise göre Peygamber Efendimiz (S.A.V) şöyle buyurdu: "Kalbinde, aklında ve hafızasında tek bir ayet bile bulunmayan kişi, harab olmuş bir ev gibi olur." 

Buhari, Fezail Kur'an 11, Müslim, Müsafirin 240

- Hz. Bera ibn Azib (R.A) ifade etmiştir: Bir adam Kehf suresini okuyordu. Yanında atı da iki ip ile bağlıydı. Bu kişinin üzerine bir bulut gelerek ona yaklaşmaya başladı. At da bu durumdan ürktü. Sabah olunca adamın yanına gelen Peygamber (S.A.V) şöyle buyurdu: "O sekînedir = Rahmet ve huzurdur. Kur'an okuduğun için inmiştir". 

Buhari, Et’ıme 30, Müslim, Müsafirin 243

- Hz. Ebu Musa el-Eş’ari (R.A)'ın aktardığına göre Peygamber Efendimiz (S.A.V) şöyle buyurdu: "İmanlı bir kişi Kur'an okuduğunda turunçgil gibidir, hoş kokar ve güzel bir tada sahiptir. Kur'an okumayan bir mümin ise hurma gibidir, kokusu olmayabilir ama tadı güzeldir. Kur'an okuyan münafık ise reyhan gibi koksa da tadı acıdır. Kur'an okumayan münafık Ebu Cehil karpuzu gibidir, kokusu olmayabilir ve tadı da acıdır." 

Buhari, Tevhid 52, Müslim, Müsafirin 243

- Hz. Aişe (R.Anhu)’dan aktarılan bir hadiseye göre, Peygamber Efendimiz (S.A.V) şunları söyledi: "Kur'an'ı güzel bir şekilde okuyan kişi, Allah'ın peygamberlerine gönderdiği elçi itaatkar meleklerle birlikte olacaktır. Kur'an'ı zorlanarak kekeler gibi okuyan kişiye de iki kat sevap verilecektir." 

Buhari, Fezailül Kur'an 21

- Hz. Osman ibni Affan (R.A)'dan aktarıldığına göre, Peygamber Efendimiz (S.A.V) şu şekilde buyurdu: "Arasında en hayırlınız Kur'an'ı öğrenen ve başkalarına öğreten kişidir." 

Müslim, Müsafirin 253

- Hz. Nevvas ibni Sem’an (R.A) ifade etmiştir: Peygamber (S.A.V), "Kur'anı ve hayatlarını Kur'an'a göre düzenleyenler, kıyamet günü toplanacaklardır. Bu esnada Bakara ve Al-i İmran sureleri, onları okuyup uygulayan kişiler hakkında hayırlı bir şekilde şehadet ederek savunmak için çaba harcayarak onların önüne geçerler" dediğini duydum. 

Müslim, Müsafirin 253

- Hz. Ebu Ümame (R.A), Peygamber Efendimiz (S.A.V)’i şöyle söylerken duymuştur: "Kıyamet gününde Kur'an okuyanlar için Kur'an şefaatçi olarak gelecektir." 

 
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • Orucun Farzları Nelerdir?
    Oruç, İslam dininin beş şartından biri olup, Müslüman bireylerin her yıl Ramazan ayında tuttuğu önemli bir ibadettir. Oruç, maddi ve manevi faydaları bulunan, Allah'a yakınlaştıran en güzel ibadetlerden biri olarak kabul edilir.
  • Peygamberimizin Su ile İlgili Hadisleri
    İslam dininde su, hayatın kaynağı ve temizliğin sembolü olarak büyük bir öneme sahiptir. Bu kutsal din, suyun korunmasını ve akılcı kullanımını teşvik ederken, temizlik ve sağlık konularında da suyun rolünü vurgular.
  • Muharrem Orucu Nedir? Nasıl Tutulur?
    İslam dininde kutsal bir ay olan Muharrem ayı, birçok Müslüman tarafından muharrem ayı orucu tutularak ibadet edilmektedir. Muharrem ayı, İslam takvimine göre yılın ilk ayıdır ve bu ayın on gününde tutulan oruçlar özellikle büyük önem taşımaktadır.
  • Öşür Hesaplama Nedir?
    Öşür hesaplama, sözlükte "onda bir" anlamına gelen bir dini kavram olup, tarım ürünlerinde verilen zekatı ifade etmektedir. Tarım ürünleri, zekata tabi oluşu Kur'an ile sabit olan toprak mahsullerdir.
  • Şükür Namazı Nasıl Kılınır?
    Şükür Namazı, adından da anlaşılacağı gibi, Allah'a şükür ve minnet ifade etmek amacıyla kılınan nafile bir namazdır. Şükür, hayır ve şerrin Allah'tan geldiğine inanan insanlar tarafından yapılan bir ibadettir.