Zekat Kimlere Verilir? - Zekat Bağışı | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

Zekat Kimlere Verilir?

11.09.2024

Zekat Kimlere Verilir?

Bu yazıda zekat kimlere verilir? Sorusu hakkında bilgi vereceğiz. Zekatın kimlere verileceği Kur’an-ı Kerim’de hicretin 9. yılında inen Tevbe sûresinde belirtilmiştir. Tevbe sûresinde bunlar şöyle sıralanmıştır: “Sadaka (zekât) Allah’tan bir farz olarak fakirlere, miskinlere, zekât işinde çalışanlara, kalpleri İslâm’a ısındırılmak istenenler, kölelere, borçlulara, Allah yolunda olanlara ve yolda kalmışlara aittir ve Allah bilen, tam hüküm, hikmet sahibi olandır” (Tevbe, 9/60.)

  1. Yoksullar ve düşkünler: Kur’an’daki ifadesiyle “fakirler ve miskinler” olarak geçmektedir. Fakir; ev ve ev eşyası gibi temel ihtiyaçlarını karşılayan malı olsa bile, gelirleri mutat olan ihtiyaçlarını karşılamayan ve borçları düşüldüğünde, nisap miktarından daha az malı bulunan kimselerdir.
  2.  Zekât işlerinde çalışanlar: Bu kişiler zekât işlerinde çalıştırılan memurlardır.
  3. Müellefe-i kulûb: İlgili âyette dördüncü grup olarak zikredilen bu sınıf, kalpleri İslâm’a ısındırılmak istenen kimseleri kapsamaktadır.
  4. Köleler: Kölelikten kurtulmak isteyen, hürriyetini para ile satın almak isteyen kimselere de zekât verilmektedir.
  5. Borçlular: Borcu düşüldükten sonra, nisap miktarı malı kalmayan kimselerdir. Başkasından malı veya alacağı olup da, bunu alması mümkün olmayan kimseler de borçlu sayılmaktadır. Bu şekilde borcu yüzünden darda bulunan kimseye zekât vermek borçsuz yoksula vermekten daha faziletlidir.

Neden Zekat Veririz?

Zekat vermenin önemi, İslam'ın dayandığı temel prensiplerden biri olan yardımlaşma ve sosyal adaletin sağlanmasıyla ilgilidir. Zekat, zenginlerin mal varlıklarının bir kısmını ihtiyaç sahipleriyle paylaşmalarını teşvik eder ve toplum içinde bir denge oluşturarak fakirlerin ihtiyaçlarını karşılamaya yardımcı olur.

Neden zekat veririz? Sorusuna cevaben, kişinin manevi bir sorumluluğunu yerine getirmesi toplum içinde eşitlik, adalet, hoşgörü ve sevgiye yönelik bir adımdır. Zenginle fakir arasında güven, saygı ve sevgi zekat sayesinde oluşmaktadır. Zengin zekâtını verirken fakiri incitmemek için âzami titizliği göstermelidir. Çünkü Kur'an bu şekilde muamele edenleri övmüş, iyilik yapıp da bunu insanların başına kakmanın yapılan iyiliğin, değerini düşürdüğünü haber vermiş.

 

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • 2 Mayıs Cuma Hutbesi
    2 Mayıs 2025 tarihli Cuma Hutbesi, İslam dünyasında birlik ve beraberliğin önemine dair derinlemesine bir anlayış sunuyor.
  • Kabe Neden 7 Kere Tavaf Edilir?
    Tavaf, İslam’ın en kutsal mekânı olan Kâbe’nin etrafında yedi defa dönerek yapılan ibadettir. Hac ve umre ibadetlerinin temel rükünlerinden biri olan tavafın yedi kez yapılmasının nedeni, birçok kişi tarafından merak edilmektedir.
  • Salavat Nedir, Nasıl Getirilir?
    Salavât, İslam dininde önemli bir yere sahip olan, manevi derinliği yüksek bir dua geleneğidir. Dilimize Arapçadan geçen bu terim, "salât" kelimesinin çoğulu olarak karşımıza çıkar. Salavât, Peygamber Efendimizin -sallâllâhu aleyhi ve sellem- ismi zikredildiğinde yapılan duâ demektir.
  • Bayramda Alkol İçilir mi?
    Bayramlar, İslam dininde birlik, beraberlik, ibadet ve sevinç günleridir. Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı gibi mübarek zamanlarda Müslümanlar, ibadetlerini artırır, aile büyüklerini ziyaret eder, küslerle barışır ve Allah’a şükrederler
  • Ya Malikel Mülk El Mülkü Lillah Ne Anlama Gelir?
    "Ya Malikel Mülk El Mülkü Lillah Ne Anlama Gelir?" ifadesi, İslam inancında derin bir manaya sahip olan ve Allah Teâlâ'nın yüceliğini ve kudretini ifade eden bir cümledir. Allah Teâlâ, bütün kâinatın tek sâhibi ve mâlikidir; bu, O'nun iradesi dışında hiçbir şeyin var olamayacağı ve tüm varlıkların O'nun tasarrufu altında olduğu anlamına gelir