Yatsı Namazı Kılınışı - Zekat Bağışı | Kardeş Eli Derneği
BLOG
Blog

Yatsı Namazı Kılınışı

05.09.2024

Zekat Hesaplama Nasıl Yapılır?

Zekat, İslam’ın beş şartından biridir. Aynı zamanda zekat, dinen zenginlik ölçüsü kabul edilen miktarda mal varlığına sahip olan kişilerin ihtiyaç sahiplerine malından verdikleri payı ifade eder. Nisab miktarı; altın, gümüş, döviz vb. paralar, yatırım amaçlı gayr-i menkuller, ticari varlıklar ve gelirlerin 80, 18 gram altın ya da onun değerine tekabül eden meblağdır. Zekat hesaplaması nasıl yapılır? sorusuna cevap vermek adına kişinin öncelikle zekat ile yükümlü olabilmesi gerekir. Bir kişinin zekatla yükümlü olabilmesi için ise nisab miktarına eriştikten sonra bir tam kameri yılın geçmesi gerekir. Zekat hesaplaması ise kişinin birikiminden bir tam kameri yıl geçtikten sonra o zekat yılı içerisindeki borçlar çıkartılır. Alacaklar eklendikten sonra elde edilen miktar nisab miktarına denk ya da daha fazla ise bunun tamamı zekata tabii olur. Bu tür varlık ya da birikimlerden kişinin zekat ödemesi gereken miktar kırkta bir yani %2,5’tir.

Zekat Kimlere Verilir?

Zekat kimlere verilir? sorusu Kuran’da açıkça belirtilmiştir. Miskinler, fakirler, kalpleri İslam’a ısındırılmak istenen kimseler, zekat toplamakla görevli olan memurlar, borçlular, esaretten kurtulacak olanlar, yolda kalmış olanlar, Allah yolunda cihad eden kimseler zekatın verilebileceği kişilerdir. Fakir ve miskin olan kimseler; temel ihtiyaçları dışında nisab miktarı kadar mala sahip olmayan kişilerdir. Kul hakkı kadar borcu olan veya borcunu ödeyebilecek maldan başka mala sahip olmayan kimseler borçlu olarak kabul edilir ve bu kimselere zekat verilebilmektedir. Parasızlıktan yoldan kalmış ve memleketine dönemeyen kişiler, yolda kalmış kimsedir. Bu kişilere de zekat verilebilmektedir. Yolda kalmış kimselere memleketine dönebilecek miktarda zekat verilebilir. Fakat yolda kalan kimse istediği zaman memleketinde olan parayı alma imkanına sahipse bu kişiye zekat verilmez.

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Hızlı Bağış Hayra vesile olan, hayrı işleyen gibidir.
Bağış Türü
Paylaş
SON BLOG YAZILARI
  • 2 Mayıs Cuma Hutbesi
    2 Mayıs 2025 tarihli Cuma Hutbesi, İslam dünyasında birlik ve beraberliğin önemine dair derinlemesine bir anlayış sunuyor.
  • Kabe Neden 7 Kere Tavaf Edilir?
    Tavaf, İslam’ın en kutsal mekânı olan Kâbe’nin etrafında yedi defa dönerek yapılan ibadettir. Hac ve umre ibadetlerinin temel rükünlerinden biri olan tavafın yedi kez yapılmasının nedeni, birçok kişi tarafından merak edilmektedir.
  • Salavat Nedir, Nasıl Getirilir?
    Salavât, İslam dininde önemli bir yere sahip olan, manevi derinliği yüksek bir dua geleneğidir. Dilimize Arapçadan geçen bu terim, "salât" kelimesinin çoğulu olarak karşımıza çıkar. Salavât, Peygamber Efendimizin -sallâllâhu aleyhi ve sellem- ismi zikredildiğinde yapılan duâ demektir.
  • Bayramda Alkol İçilir mi?
    Bayramlar, İslam dininde birlik, beraberlik, ibadet ve sevinç günleridir. Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı gibi mübarek zamanlarda Müslümanlar, ibadetlerini artırır, aile büyüklerini ziyaret eder, küslerle barışır ve Allah’a şükrederler
  • Ya Malikel Mülk El Mülkü Lillah Ne Anlama Gelir?
    "Ya Malikel Mülk El Mülkü Lillah Ne Anlama Gelir?" ifadesi, İslam inancında derin bir manaya sahip olan ve Allah Teâlâ'nın yüceliğini ve kudretini ifade eden bir cümledir. Allah Teâlâ, bütün kâinatın tek sâhibi ve mâlikidir; bu, O'nun iradesi dışında hiçbir şeyin var olamayacağı ve tüm varlıkların O'nun tasarrufu altında olduğu anlamına gelir