Orucun Sünnetleri Nelerdir?
Orucun sünnetleri farzlarına ilâveten yapılması gereken şeylerdir. Bunlar yapılmadan da oruç geçerli olur ancak bunları yapmak orucun sevâbını artırır. Her Müslüman tüm ibâdetlerinde ve günlük hayatında elinden geldiği kadar Peygamber Efendimiz’in sünnetlerine de uymalıdır. Bunlar kişiyi Allâhü Te’âlâ’ya daha da yaklaştırır. Peygamber Efendimiz’e benzemek, onun şefâatine kavuşmak isteyenler sünnetleri ihmal etmemelidir.
Orucun sünnetleri, müstehapları ve âdâbı olarak bildirilen şeyler şunlardır:
Sahura Kalkmak
Sahur yemeğini vaktin sonuna doğru yemenin sünnete daha uygun olduğu bildirilmiştir. İftar vakit girer girmez orucu açmalı, sahuru ise biraz geciktirmelidir. (İmsak vaktinden önce yemeyi-içmeyi kesmelidir.)
Orucu Hurma, Su veya Sütle Açmak
Orucun sünnetleri arasında, iftarı vakit girer girmez yapmanın da yer aldığını bildirdik. Bazı büyük zâtlar demişlerdir ki, böyle yapmak insanın ne kadar âciz bir varlık olduğunu, Allah’a ne kadar muhtaç olduğunu hatırlamasını sağlar. İftar vakti girdiği halde yemek yemeyi uzun süre geciktirmek, sanki ‘buna ihtiyacım yok’ gibi bir anlama gelebilir. Elbette tek sebep bu olmayabilir. Peygamber Efendimiz’in sünnetlerinde çok hikmetler vardır.
İftarı suyla, sütle veya hurmayla açmak da sünnettir. Ayrıca orucu açarken duâ etmek de bir başka sünnettir.
Denildi ki, ateşte pişmiş şeyle oruç açmamak daha iyidir. Çünkü Ebû Ya’lâ hazretleri Peygamber efendimiz’in 3 hurmayla iftar ettiğini, bazen de ateşte pişmemiş başka şeylerle oruç açtığını bildirmektedir.
Dâre Kutnî’de Peygamber Efendimiz’in sütle de iftar açtığı yazılıdır. Tirmizî’de ise Peygamber Efendimiz’in tâze hurmayla, o mevcut değilse kuru hurmayla, o da bulunmuyorsa su ile iftar ettiği yazılıdır.
İftarda Dua Okumak
İftar duaları çok çeşitlidir. İftarda dua etmeyi ihmal etmemelidir! Çünkü oruçlu kimsenin iftara yakın zamanda ettiği duâ makbuldür.
İbni Mâce’de oruçlu kimsenin iftar zamanındaki duâsının geri çevrilmeyeceği bildirilmiştir. Tirmizî’de de oruçlunun ettiği duânın reddedilmeyeceği yazılıdır.
Orucu açmadan önce e’ûzü Besmele çekilir.
Daha sonra; 'Allâhümme yâ vâsi'al-mağfireh iğfirlî ve li-vâlideyye ve li-üstâziyye ve lil-müminîne vel müminât yevme yekûmülhisâb' duâsı okunur.
Birkaç lokma yenir ve ardından şu duâ okunur:
'Zehebezzama' vebtelletil urûk ve sebe-tel-ecr inşâallahü teâlâ'
Sonra yemeğe devam edilir. (Başka duâları okumak da olur. Evrâd-ü ezkâr kitaplarında farklı iftar duâları mevcuttur.)
Orucun Diğer Sünnetleri ve Dikkat Edilmesi Gerekenler
Orucun sünnetleri ve müstehapları olarak başka şeyler de zikretmemiz mümkündür. Şöyle ki: