Orucun Farzları Nelerdir? - Ramazan | Kardeş Eli Derneği

Orucun Farzları Nelerdir?

03.05.2021

Orucun Farzları Nelerdir?

Orucun farzları nelerdir? sorusu akıllı ve ergenlik çağına gelmiş her Müslümanı yakından ilgilendirmektedir. İslâmiyet’in 5 şartından biri olan orucun Ramazân-ı Şerif’te tutulması farzdır. Ancak farz olan bu oruçtan başka; kazâ orucu, kefâret orucu, nâfile oruç gibi oruç çeşitleri de vardır. Tüm bu oruçların geçerli ve kabûl olabilmesi için farzlarına uygun bir şekilde tutulması gerekir.

Orucun farzlarından biri yapılmazsa o oruç sahîh olmaz. Yani kişi oruç tutmuş sayılmaz, onu tekrar tutması lâzım olur.

Oruç İbâdetinin Farzları

• Niyet etmek
  • Niyetin ilk ve son vakitler arasında olması
  • Tan yeri ağardıktan yani fecr-i sâdık denilen vakitten güneş batıncaya kadar orucu bozan her şeyten uzak durmaktır.

‘Niyetin ilk ve son vakti’ sözüyle kastedilen şudur:

Ramazan orucunda ve nâfile oruçlarda niyet etmenin zamanı, güneş battıktan sonra başlamaktadır. Yani bir kişi oruca akşam 22:00’da da niyet edebilir, gece sahura kalktığında da niyet edebilir. Niyet etmenin son vakti de ‘dahve-i kübrâ’ denilen vakittir. Bu vakit takvimlerin namaz vakitleri bölümünde yazmaktadır.

Öğle namazına yaklaşık 60-70 dakika kala ‘dahve-i kübrâ’ vakti olur. Ancak bu zaman her şehir için farklılık gösterir. Bundan dolayı takvime bakarak hareket etmelidir.

İşte bir kimse geceleyin niyet etmeyi unutsa, sabah kalktıktan sonra bu ‘dahve-i kübrâ’ vaktine kadar niyet edebilir, orucu geçerli olur. ‘Niyetin ilk ve son vakti’ olarak bildirilen bu hükümler nâfile oruçlarda da böyledir.

Ancak kaza oruçlarında ve kefâret oruçlarında durum farklıdır. Bu oruçlarda imsak vaktinden sonra edilen niyet geçerli olmaz.

Niyet etmeden oruç tutulur mu? sorusuna kesin olarak ‘hayır’ diye cevap verebiliriz. Oruç sadece aç kalmak değil; başlı başına bir ibâdettir. Amellerde niyetin önemi büyüktür.

Oruca Nasıl Niyet Edilir?

İftardan sonra imsak vaktine kadar herhangi bir zamanda niyet edilirken ‘yarın oruç tutmaya’ denir. İmsak vaktinden sonra ‘dahve-i kübrâ’ vaktine kadar olan süreçte niyet edilirken de ‘bugün oruç tutmaya’ diye niyet edilir. Fakat bunları karıştırıp yanlış söylemek, ‘yarın’ diyeceği yerde ‘bugün’ demek veya tam tersi oruca zarar vermez. Çünkü sonuçta kişi hangi günün orucunu tutacağını bilmektedir.

Orucun farzları arasında niyetin mühim bir yeri vardır. Ramazan ayında her gün oruca yeniden niyet etmek gerekir. 1 aylık oruca topluca niyet etmek diye bir şey yoktur.

Bir kimse yatmadan önce niyet etse de biraz uyuyup sahura kalksa imsak vaktine kadar yeyip içebilir. Çünkü oruç imsak vaktiyle başlar. Yani gece saat 11’de ‘niyet ettim yarın Ramazan orucunu tutmaya’ desek, sahurda yine yemek yeyip su içebiliriz. Çünkü imsak vakti girmediği için oruç daha başlamamıştır. Halk arasında bu durum çok karıştırılmaktadır. Bu inceliği iyi anlamalıdır…

Oruç tutarken niyetin şüpheli olmaması gerekir. Örneğin; ‘yarın diş ağrım olursa oruç tutmam, olmazsa tutarım’ şeklinde bir niyet geçerli olmaz. Oruca niyette kesin karar vermek esastır.

Yarın oruç tutmak niyeti ile yatan bir kimse de niyet etmiş olur. Sahura kalkmak farz değil ise de, sahuru ihmal etmemeli, bereketinden mahrum olmamalıdır. Niyet aslında kalp ile olur. Dille söylemek şart değildir. Fakat toplumumuzda söz ile ‘niyet ettim Ramazan orucunu tutmaya’ şeklinde niyet etmek yaygındır. Tabii ki böyle söylemenin mahzuru yoktur.

Çok Önemli Not:

Hanefî mezhebinde Ramazan orucuna akşam namazından dahve-i kübrâ vaktine kadar niyet edilebilir. Bu, yukarıda uzun açıklanmıştır. Fakat Şâfi’î, Hanbelî ve Mâlikî mezheplerinde böyle değildir. Bu mezheplerde niyetin imsak vaktinden önce yapılması zorunludur. Bu mezheplere mensup olanlar niyet hususunda buna dikkat etmelidir.

Kaza Orucuna Nasıl Niyet Edilir?

Ramazan orucunun kazası tutulurken ‘niyet ettim son kazaya kalan Ramazan orucunu tutmaya’ yahut ‘niyet ettim ilk kazaya kalan Ramazan orucunu tutmaya’ denir. Bu oruçlarda imsak vaktinden önce niyet etmiş olmak gerekir.

İmsak Vakti Nedir?

İmsak vakti; gecenin bittiği, orucun başladığı vakittir. Bu vakitten önce yeyip içmeyi bırakmalıdır. Ezan okunduğu halde ezan bitene kadar yeyip içmeye devam etmemelidir. Bu durumda orucumuz geçerli olmayacaktır.

Orucun farzları konusunda yeterli bilgiye sahip olmak son derece mühimdir. Oruç tutmanın fazîletlerine kavuşmak ve bu farz borcunu doğru bir şekilde ödemek isteyenler bu hükümlere uygun hareket etmelidir.